·       Els departaments de la Vicepresidència i d’Economia i Hisenda i el de Treball, Afers Socials i Famílies impulsaran els treballs tècnics necessaris per obtenir el càlcul
 
·       Els resultats d’aquest càlcul i el seu impacte es presentaran en un termini màxim de tres mesos
 
El Govern de la Generalitat ha aprovat avui encarregar al Departament de la Vicepresidència i d’Economia i Hisenda i al Departament de Treball, Afers Socials i Famílies que impulsin els treballs tècnics necessaris per obtenir una estimació del salari mínim català de referència (SRM) que es calcularà en termes de cost de vida i equitat salarial. L’acord també preveu que, un cop obtinguda aquesta estimació, s’avaluï la incidència de la seva implantació, incloent-hi el cost que tindria per a l’Administració pública.
 
Els departaments responsables de portar a terme el càlcul hauran de presentar el resultat dels treballs en un termini màxim de tres mesos. Un cop presentat, es convocarà el Consell de Relacions Laborals —que agrupa agents socials, sindicats i patronals— per tal d’iniciar un procés de concertació social que permeti establir un salari mínim de referència diferenciat per a Catalunya.
 
Insuficiència del SMI estatal
L’increment del salari mínim interprofessional (SMI) aprovat pel Govern de l’Estat espanyol a finals de 2018 no va tenir en compte les diferències del cost de la vida existents als diferents territoris i, en conseqüència, manté en situació de pobresa els perceptors d’aquells territoris que tenen uns costos més elevats. Aquest fet comporta perjudicis sobre els drets de les persones, però també impacta negativament sobre l’eficiència i la productivitat de l’economia catalana.
 
Per tal de corregir aquesta situació, el Govern de la Generalitat impulsa ara l’establiment d’un salari mínim català de referència adequat a la realitat social i econòmica de Catalunya. Davant les limitacions competencials de la Generalitat en aquesta matèria, que impedeixen implementar la mesura mitjançant l’aprovació d’un text legal, el Govern aposta per la seva implantació per la via dels convenis col·lectius.
 
L’impuls al salari mínim català de referència és una de les mesures previstes en l’Agenda Catalana per la Prosperitat que està desenvolupant el Govern per tal avançar cap a un creixement compartit i sostenible. Alhora, s’alinea amb els preceptes recollits al Pla de Govern per a la XII legislatura relatius a la cohesió social i l’enfortiment d’una economia pròspera i justa.