Govern

El Govern aprova el decret d'acreditació de prescripció infermera

query_builder   27 agost 2019 15:42

event_note Nota de premsa

El Govern aprova el decret d'acreditació de prescripció infermera

·         Permetrà que els més de 45.000 infermers i infermeres de Catalunya puguin acreditar-se per indicar, usar i autoritzar la dispensació de medicaments i productes sanitaris d’ús humà
 
·         El Decret preveu un sistema d’acreditació extraordinari i més àgil per als infermers i infermeres que treballin en centres del sistema públic de salut de Catalunya i que serà coordinat pels propis centres assistencials
 
El Govern ha donat avui llum verda al decret d’acreditació de prescripció infermera que permetrà que els més de 45.000 infermers i infermeres de Catalunya puguin acreditar-se per indicar, usar i aitoritzar la dispensació de medicaments i productes sanitaris d’ús humà. Aquest decret, el primer text normatiu català que regula la prescripció infermera en el sistema sanitari català, detalla el procediment que hauran de seguir els professionals per acreditar-se.
 
En aquest sentit, d’acord amb el Reial Decret estatal, per aconseguir l’acreditació hauran de complir dos requisits. El primer serà disposar del títol de Grau d’Infermeria o un d’equivalent, i el segon requisit serà o bé acreditar un mínim d’un any d’experiència professional com a infermer o ‒si no és compleix aquest requisit‒ haver superat un curs d’adaptació, que està elaborant el Departament de Salut conjuntament amb el Consell de Col·legis d’Infermeres de Catalunya, i que s’impartirà de manera gratuïta als i les professionals que no puguin acreditar l’antiguitat exigida.
 
L’acreditació podrà ser atorgada per cures generals per al col·lectiu d’infermers i infermeres no especialistes, o per cures especialitzades per als especialistes. Des del moment que l’obtinguin, aquesta acreditació ja capacitarà els infermeres i les infermeres per indicar, usar i autoritzar la dispensació de productes sanitaris i de medicaments no subjectes a prescripció mèdica. Això suposa un ventall de més de 4.700 productes sanitaris finançats, com ara apòsits, gases i bosses d’ostomia, i més de 1.000 medicaments que no necessiten prescripció mèdica, la gran majoria dels quals no finançats.
 
Tràmits per acreditar-se
Tots els tràmits per acreditar-se seran electrònics i hauran de ser els mateixos professionals els que els sol·licitin. Ara bé, com que la major part dels infermers i infermeres que treballen a Catalunya ho fan en el sistema públic de salut ‒uns 30.000 aproximadament‒ el Decret preveu un procediment extraordinari i més àgil per aquests professionals durant els primers quatre mesos després de la seva entrada en vigor. En concret, els infermers i infermeres que treballin en centres del sistema sanitari integral d'utilització pública de Catalunya (SISCAT), i que en el moment de l’entrada en vigor del Decret portin més d’un any treballant-hi, no s’hauran de preocupar de tramitar la seva sol·licitud ja que seran els propis centres els que faran els tràmits, amb el consentiment previ dels professionals. D’aquesta manera, es preveu tenir acreditats tots els infermers del SISCAT abans de finalitzar l’any.
 
El procés de tramitació anirà a càrrec de l’Oficina de Gestió Empresarial del departament d’Empresa i Coneixement i culminarà amb una resolució final en un termini màxim de 6 mesos de la direcció general de Professionals de la Salut del Departament de Salut.
 
En el cas dels infermers que treballin a centres del SISCAT, l’ordre de dispensació infermera dels medicaments i productes sanitaris s’incorporarà a la recepta electrònica, integrada en el pla de medicació del pacient. Per poder-la fer efectiva, en els propers mesos el Servei Català de la Salut (CatSalut) completarà l’adequació de l’aplicatiu informàtic de la recepta electrònica.
 
El desplegament de la prescripció infermera és una de les prioritats del Departament de Salut perquè pretén donar cobertura jurídica a actuacions que ja fan actualment aquests professionals en el seu dia a dia i que estan orientades a la millora de la qualitat i la continuïtat assistencials. Per aquest motiu, l’aprovació d’aquest Decret, que respon a un dels compromisos del Pla de Govern d’aquesta legislatura, és un primer pas necessari però no suficient per donar plena cobertura jurídica a les actuacions d’indicació, ús i autorització de la dispensació de medicaments i productes sanitaris. En concret, en relació a les actuacions amb medicaments subjectes a prescripció mèdica ‒que són la majoria de medicaments que els infermers utilitzen en les seves pràctiques professionals quotidianes‒, encara s’està pendent que el Ministeri aprovi els protocols i guies de pràctica assistencial en què s’ha d’emmarcar l’ús d’aquests medicaments per part dels infermers i infermeres.
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined