· És una iniciativa pionera que també proposarà millores per ajudar a accedir a tractaments o serveis en aquesta etapa final de la vida
El Govern de la Generalitat ha aprovat avui la creació de l’Observatori de la Mort, una iniciativa pionera per recollir totes les dades relacionades amb el lloc i les circumstàncies en què moren les persones a Catalunya. L’objectiu de l’Observatori és poder extreure’n conclusions i fer propostes de millora sobre l’ajuda i l’accés a tractaments o serveis en aquesta etapa final de la vida.
La mesura està impulsada per l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQUAS), a instàncies del Departament de Salut i del Parlament de Catalunya. Un dels seus objectius és fomentar que la societat actual acompanyi i respecti els desitjos de les persones en el seu final de vida amb dignitat. En aquest sentit, en l’etapa final de la vida, les persones necessiten una atenció integral, adequada a les seves necessitats. Actualment ens trobem en una societat molt diversa i amb una àmplia varietat de necessitats, voluntats, preferències i desitjos al final de la vida que hauran de ser respectats.
L'Observatori de la Mort ha de ser, també, un fòrum d'anàlisi, reflexió, debat, participació i proposta d'actuació en les matèries relacionades amb el procés de mort a Catalunya i ha de promoure la comunicació i l'intercanvi entre els operadors i els organismes i institucions implicats en aquesta matèria.
A més, haurà d’elaborar estudis específics del final de la vida en àmbits concrets o en grups de persones que, per la seva vulnerabilitat, requereixin exàmens particulars. La llista d’objectiu de l’Observatori es completa amb la divulgació de dades, estudis o informes d’interès; l’afavoriment de la investigació sobre les vivències en els processos de mort; i la sensibilització dels professionals de la salut i de l’àmbit social, i de la societat en general, sobre les etapes finals de la vida i el procés de morir dignament.
7 morts cada hora a Catalunya
Fa unes setmanes, en una jornada per presentar l’Observatori, el Departament de Salut va avançar algunes de les conclusions amb què parteix aquesta iniciativa.
Per exemple, cada hora moren 7 persones a Catalunya i més de la meitat de les defuncions s’esdevenen en centres hospitalaris, sobretot més homes que dones, les quals moren més en residències sociosanitàries. També destaca que homes i dones viuen un nombre d’anys semblant en bona salut (66,5 anys), però elles viuen més anys que els homes amb mala salut. De fet, l’esperança de vida de les dones a Catalunya és de 86,2 anys mentre que en els homes arriba als 80,7 anys.
Per últim, l’Observatori també destaca que en el 2018, la mitjana d’edat de defunció s’ha incrementat en un 2,9% respecte a la del 2007. A més, s’estima que aproximadament un 62% de les defuncions de la població adulta i un 67% de les pediàtriques són susceptibles de rebre atenció pal·liativa.