GOvern

El Govern destina 1.125.000 euros al programa Primer de Preacceleració

query_builder   3 setembre 2019 14:19

event_note Nota de premsa

El Govern destina 1.125.000 euros al programa Primer de Preacceleració

  • La iniciativa, emmarcada en el Catalunya Emprèn del Departament d’Empresa i Coneixement, pretén impulsar projectes emprenedors territorials d’alta especialització basats en la tecnologia i la innovació
El Govern ha aprovat avui destinar 1.125.000 euros a renovar el programa Primer de Preacceleració que es desenvoluparà a finals del 2019 i durant el primer semestre del 2020, per fomentar l’emprenedoria d’alta especialització amb criteris de distribució territorial. Aquesta dotació representa gairebé un 33% d’increment respecte a la primera edició d’aquest programa, creat l’any 2016.
 
El programa Primer de preacceleració vol estimular el desenvolupament de pre-acceleradores (entitats beneficiàries) arreu del territori que, mitjançant formació i mentoria, donin suport a les persones emprenedores per a desenvolupar els seus projectes i per a la creació de startups.
 
Els objectius generals d’aquest programa són:
 
  • Estendre la percepció de la transcendència que tenen les empreses basades en la innovació i la tecnologia, i la necessitat de promoure actuacions públiques per impulsar la seva aparició i creixement.
  • Fomentar l’aparició d’startups arreu del territori català.
  • Promoure unes especialitzacions institucionals i territorials basades en fortaleses i oportunitats avui poc identificades i desenvolupades.
  • Estendre a tot el país el paper de concentrador tecnològic (hub) de referència global que representa Barcelona pel que fa a empreses basades en la innovació i la tecnologia.
  • Aconseguir una Catalunya més competitiva en la carrera global per l’emprenedoria i la tecnologia. 
 
La iniciativa dona molta importància a l’especialització temàtica i territorial. La intenció és prioritzar aquells projectes amb un focus temàtic alt, molt especialitzat i diferenciat, i que suposin l’aplicació d’innovació, tecnologia o nous models de negocis.
 
Poden optar a les subvencions del programa Primer de Preacceleració: ajuntaments, consells comarcals, consorcis locals, diputacions o d’altres entitats locals del país; entitats sense ànim de lucre; universitats o entitats que en depenguin, i escoles de negoci, col·legis professionals, i gremis. Entitats, totes elles, que es podran presentar de manera individual o en projectes agrupats, juntament amb una o diverses  entitats o empreses que desenvolupin una activitat necessària per a la realització del projecte, que estiguin especialitzades en algun dels serveis vinculats a les accions del projecte. Se subvencionaran tot aquell conjunt d’activitats enfocades al foment de l’emprenedoria territorial especialitzada.
 
La quantia màxima de la subvenció serà el 80% del cost de l’activitat subvencionable, fins un import màxim de 60.000 euros. Els programes subvencionables han de tenir una gran focalització i especialització, acompanyada d’una o més “palanques” que l’entitat perceptora posa a disposició dels alumnes emprenedors per tal de facilitar el desenvolupament de les seves empreses. Quant a la seva estructura, aquests programes inclouran una part formativa, en tecnologia, innovació i gestió empresarial, i una part de tutoria, dirigida a fer avançar els projectes emprenedors que acabin sorgint. Els tutors hauran de ser professionals d’aquell àmbit o bé experts en creixement empresarial.
 
A la convocatòria del 2018 es va constituir la Xarxa Primer de Catalunya Emprèn, integrada en aquesta edició per 16 preacceleradores d’empreses basades en la innovació i la tecnologia d’alta especialització arreu del territori català. Per a l’edició del 2019-2020 es vol aprofundir en l’expansió territorial del programa, per això es preveu que puguin integrar-se a la xarxa Primer un total de 18-20 preaceeleradores.
 
A través de l’anàlisi de necessitats i oportunitats, la Xarxa Primer ofereix als emprenedors itineraris especialitzats perquè desenvolupin diferents projectes que donin resposta a una necessitat específica identificada utilitzant una palanca com a avantatge competitiu, que asseguri l'èxit i el valor afegit a les solucions generades.
 
 
Programa transversal per al foment de l’emprenedoria
 
La Generalitat va posar en marxa el programa Catalunya Emprèn l’any 2012 amb la missió de fomentar l’esperit emprenedor i promoure la cultura d’empresa a Catalunya, i des d’aleshores ha impulsat diverses iniciatives enfocades a la creació d’empreses i la generació de llocs de treball. Així, el Catalunya Emprèn engloba, com a iniciativa transversal del conjunt del Govern, tot un conjunt de mesures enfocades al foment de la cultura emprenedora, la creació de noves empreses o l’impuls de la internacionalització d’aquestes companyies, entre d’altres qüestions.  
 
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined