- Per tal d’executar aquest projecte europeu liderat per Catalunya, el Govern ha aprovat el marc de cooperació entre les diferents regions europees, socis en aquesta iniciativa, i el Departament d’Empresa i Coneixement
- El projecte Start Easy té per objectiu identificar bones pràctiques que propiciïn l’entorn per millorar la competitivitat empresarial, oferint eines intel·ligents que possibilitin de forma fàcil i àgil la creació d’empreses
- La Generalitat lidera aquesta iniciativa europea, amb la voluntat de continuar avançant en noves eines tecnològiques que possibilitin serveis proactius de l’Administració. Aprofitant l’ecosistema d’startups existent a Catalunya, el projecte es focalitza en aquest tipus d’empresa de base tecnològica, tot i que la intenció és aplicar els resultats al conjunt del sector empresarial català
El Govern ha aprovat el marc de cooperació entre els socis de les diferents regions europees que formen part del projecte europeu INTERREG EUROPA – START EASY, una iniciativa liderada per la Generalitat amb l’objectiu d’identificar bones pràctiques que propiciïn l’entorn per a la millora de la competitivitat empresarial, oferint eines intel·ligents que possibilitin de forma fàcil i àgil la creació d’empreses.
El passat 27 d’agost el Govern va aprovar l’acceptació de la subvenció INTERREG-EUROPE que permet la participació de Catalunya al projecte. La subvenció europea total per aquest projecte START-EASY ascendeix a 1.592.641 euros, dels quals 433.789 euros es destinaran a la Generalitat. La subscripció d’avui permet establir les bases per endegar el treball col·laboratiu d’aprenentatge i coneixement interregional establert pel programa europeu.
La Generalitat —a través del Departament d’Empresa i Coneixement i en l’àmbit d’actuació de l’Oficina de Gestió Empresarial (OGE)— participa conjuntament amb set entitats municipals, regionals i estatals de diversos països de la Unió Europea. Els socis de projecte busquen facilitar significativament la creació d’empreses que contribueixi a millorar la competitivitat i augmentar l’ocupació a la UE.
Catalunya lidera aquesta iniciativa europea, amb la voluntat de continuar avançant en noves eines tecnològiques que possibilitin serveis proactius de l’Administració. Aprofitant la circumstància que Catalunya és el primer hub d’startups del sud d’Europa, amb més de 1.300 empreses, el projecte es focalitza en aquest tipus d’empresa de base tecnològica, tot i que la intenció és aplicar els resultats al conjunt del sector empresarial.
Per assolir aquest objectiu, el projecte establirà un procés d'aprenentatge i coneixement interregional exhaustiu, basant-se en les estratègies existents, en les capacitats actuals de les 8 regions / països associats i en les lliçons que s’aprenguin de l’intercanvi realitzat durant el projecte.
Aquest esforç cooperatiu interregional facilitarà la identificació conjunta de la regulació intel·ligent, els procediments innovadors i les eines de suport eficaç per a la creació empresarial així com la millora de l’ecosistema de la política administrativa que afectarà a totes les empreses ubicades a les regions participants.
Les línies principals d’actuació són:
- Promoure l'intercanvi interregional d'experiències, compartir coneixements regionals dels responsables polítics i altres grups d'interès rellevants, especialment del sector empresarial, oferint oportunitats per a l'aprenentatge mutu, el desenvolupament de polítiques conjuntes i la creació de xarxes d'iniciatives que combinin i integrin el principi de només una vegada (OOP), els serveis de finestreta única (OSS), e-Government, entre altres.
- Participar en la creació de capacitats interregionals per crear Plans d'Acció, que integrin les millors pràctiques en polítiques empresarials regionals, creant administracions públiques eficaces i treballadores que siguin sensibles a les startups i les necessitats dels emprenedors i que posin el ciutadà al centre de la política pública.
- Mobilitzar els grups d'interès regionals, especialment la comunitat empresarial, fent-los part del procés d'aprenentatge interregional per facilitar millors entorns empresarials, alhora que garanteixin la millor definició dels plans d’acció.
- Donar suport a la difusió de les activitats i resultats del projecte més enllà de la col·laboració, arribant al públic europeu.
El Govern, com a soci principal del projecte que és, organitzarà jornades temàtiques, visites de camp, i treballarà amb les diferents corporacions representatives del teixit empresarial i de les administracions implicades per intercanviar experiències, traslladar bones pràctiques implantades per altres socis, amb la voluntat d’integrar els coneixements adquirits a les eines de planificació actuals i futures en benefici del sector empresarial del nostre país.
El programa Interreg Europa ajuda a connectar les administracions públiques locals i regionals de tot Europa en trobades per tal de compartir les iniciatives i projectes destinats a desenvolupar i oferir millors polítiques d'inversió.