acord

L'Executiu dona llum verda el Llibre Blanc del Pla Europa

query_builder   12 novembre 2019 14:21

event_note Nota de premsa

L'Executiu dona llum verda el Llibre Blanc del Pla Europa

  • La Generalitat de Catalunya ha aprovat avui el document que fixa la visió de Catalunya sobre la Unió Europea

El Pla Europa es va posar en marxa ara fa un any amb la voluntat d’afirmar la presència i la influència de Catalunya a Europa, i apropar la ciutadania al projecte europeu. Després d’un procés participatiu obert a la societat civil perquè hi fes les seves aportacions, ara s’aprova el Llibre Blanc, que serà presentat aquest dijous al Palau de la Generalitat. El Llibre Blanc del Pla Europa és l’expressió del compromís europeista de Catalunya.

 

El Pla parteix d’una visió indiscutiblement europeista, oberta al món, i alhora propera als ciutadans i defineix Europa com l’espai natural de veïnatge, geogràfic i cultural, de Catalunya. Parteix de la base que totes les decisions i polítiques de la Unió Europea tenen conseqüències, directes o indirectes, sobre la ciutadania de Catalunya.

 

La idea principal és que les decisions a Europa no s’han de prendre només des dels governs, sinó que Europa és la seva gent, i per tant és la ciutadania qui ha de poder decidir.

 

El Llibre Blanc és el resultat de les aportacions del Govern de la Generalitat i de la societat civil, que fa del Pla Europa un pla de país. Es fonamenta en cinc posicionaments principals: una Europa més democràtica, una Europa de les persones, amb una aposta decidida pel veïnatge mediterrani i solidari i que promogui els Objectius de Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides.

 

Per fer una Europa més democràtica, es proposa reforçar la unió política, econòmica i monetària, dotant la Unió de més instruments per fer front a les crisis i millorar-ne el control democràtic; i reforçar la governança multinivell en la construcció europea.

 

Per a l’Europa de les persones, el Pla recull enfortir la dimensió social de la Unió Europea dotant el pilar social de major pressupost i de legislació vinculant.

 

Renovar la política de veïnatge, refermant el valor central de la Mediterrània i adoptant un model solidari és l’objectiu principal del Govern en aquest àmbit, d’acord amb l’Estratègia Mediterrània i amb el Grup de Treball Interdepartamental de Ports segurs.

 

En el marc de l’Agenda 2030 de les Nacions Unides, el Pla vol encarar les polítiques i accions de la Unió Europea perquè ajudin a assolir els seus Objectius de Desenvolupament Sostenible, d’acord amb el Pla Nacional per a l’Agenda 2030 a Catalunya aprovat pel Govern.

Amb l’aprovació del Llibre Blanc del Pla Europa, el Govern aposta per una Europa que prioritzi el benestar dels ciutadans i acosti les decisions polítiques als ciutadans, més equilibrada i descentralitzada, on el principi de subsidiarietat s’apliqui de forma més efectiva.

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined