• El conseller Jordi Puigneró i la consellera Àngels Chacón han inaugurat avui ‘La ciutat del Futur’, que mostra solucions tecnològiques en àmbits clau de la governança de les ciutats amb la mirada posada en l’Agenda 2030 de l’ONU
  • Puigneró assegura que les ciutats digitals del futur seran “més democràtiques, sostenibles, ben gestionades i amb més oportunitats”, mentre que Chacón destaca el sector català de les ‘smart cities’ com a “exemple paradigmàtic de la col·laboració publicoprivada”
Inauguració SCEW

‘La Ciutat del Futur’ és la demostració palpable de com la tecnologia pot ser la gran aliada del Govern de Catalunya a l’hora de donar resposta als principals reptes globals socials, econòmics i ambientals de les pròximes dècades”. Així han coincidit a definir el conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública, Jordi Puigneró, i la consellera d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, la proposta amb què la Generalitat de Catalunya participa aquest any a l’Smart City Expo World Congress (SCEWC), que se celebra des d’avui i fins al 21 de novembre a Fira de Barcelona Gran Via.

En aquest sentit, el conseller Puigneró ha assegurat que “l‘aposta per les smart cities no és només introduir tecnologia a les ciutats sinó fer-les més democràtiques, més ben gestionades, més sostenibles i amb més oportunitats, com aquesta ‘Ciutat del Futur’. En aquesta línia, Puigneró ha afegit que “la tecnologia obre les portes a nous models de governança en què ja no es governa per a les persones sinó amb les persones”.

Per la seva banda, la consellera Chacón ha destacat que “l’àmbit de les smart cities és un espai paradigmàtic de la col·laboració publicoprivada: en pocs sectors es reflecteix de forma tan evident el potencial que es genera quan empreses i administracions col·laboren en la implementació de solucions que donin resposta a les necessitats dels ciutadans mitjançant la tecnologia”. La consellera ha afegit que “parlem d’un sector que ha crescut un 62% en el nombre d’empreses en dos anys, que factura el 4% del PIB català i que ja ocupa més de 45.000 persones”.

Els consellers han fet aquestes declaracions durant l’acte inaugural de l’estand de la Generalitat, que, transformat en ‘La Ciutat del Futur’, dona vida a una ciutat connectada, sostenible, emprenedora i inclusiva, alineada amb els objectius de desenvolupament sostenible (ODS) de l’Agenda 2030.

A partir d’un recorregut vivencial per diferents demostracions i experiències, ‘La Ciutat del Futur’ mostra els eixos estratègics i les polítiques que el Govern de Catalunya, a través de l’estratègia Smart Catalonia i amb la innovació tecnològica com a aliada, du a terme per incidir en els àmbits clau que configuraran les ciutats de la Catalunya del futur.

Unes ciutats amb una ciutadania apoderada; una mobilitat connectada, autònoma i compartida; qualitat ambiental i gestió sostenible de residus; nous models educatius i d’aprenentatge basats en la tecnologia, i amb l’emprenedoria, el talent i la innovació digital com a motors de creixement econòmic i benestar.

Les solucions als reptes de ‘La Ciutat del Futur’ 

Durant els tres dies del congrés, tothom qui visiti l’estand de la Generalitat de Catalunya podrà experimentar en primera persona les solucions innovadores que la tecnologia aporta als reptes de ‘La Ciutat del Futur’ a partir de les següents experiències: 

  • Vot electrònic amb Blockchain. La plataforma de vot electrònic amb tecnologia Blockchain d'éKratos, per a processos de decisió col·lectius, convida el visitant a estrenar-se en una consulta electrònica.
  • Èrica, l’autobús autònom. El primer vehicle autònom que ha circulat pels carrers de Catalunya, un autobús elèctric i sense conductor, arriba a ‘La Ciutat del Futur’ de la mà de l'AMTU.
  • Vadebike, l'aparcament sostenible. VadeCity proposa el sistema VadeBike d'aparcament més segur, intel·ligent i sostenible per a bicicletes i patinets, que funciona amb targetes contactless i NFC.
  • Geotren. Aquesta aplicació mòbil de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) informa en temps real de la ubicació i el grau d'ocupació dels trens, entre d'altres serveis.
  • T-mobilitat. L'ATM-Autoritat del Transport Metropolità mostra un dels equips de validació sense contacte del projecte T-mobilitat, que entrarà en funcionament el 2020.
  • Contenidor intel·ligent. MOBA integra en els contenidors solucions tecnològiques que permeten bonificar l'usuari en funció dels residus que genera i gestionar en temps real l'inventari de contenidors d'una ciutat.
  • Reciclatge 5.0. Els contenidors i papereres del projecte Reciclos d'Ecoembes interactuen amb el ciutadà, que s'hi pot connectar a través del mòbil i rebre incentius per reciclar.
  • Fanals Solar Urban Hub. Els fanals solars de SIARQ creen infraestructures intel·ligents capaces de transmetre informació crítica per a les ciutats i alerten quan se sobrepassen els límits de contaminació acústica i de l'aire.
  • Sensors que mesuren la contaminació acústica. NoisePlatform, la plataforma online de CESVA, visualitza i analitza en temps real els nivells de contaminació acústica dels sensors de soroll que té instal·lats per la ciutat.
  • Aula de realitat virtual. Les ulleres de realitat virtual de VISYON transporten a l'aula del futur, on es pot accedir en temps real, de manera immersiva i col·laborativa, a classes i continguts educatius.
  • Viatge immersiu als efectes del canvi climàtic. The Zone of Hope d'Aigües de barcelona permet  viure en primera persona els efectes del canvi climàtic a través d'un viatge virtual en el temps.
  • Supermercat inclusiu. La Fundació i2CAT proposa viure l'experiència de comprar al primer supermercat per a persones amb problemes de visió, gràcies a una solució tecnològica basada en la comunicació per llum visible (VLC).
  • ARI, el robot assistent. El nou robot de PAL Robotics, que es presenta en exclusiva a ‘La Ciutat del Futur’, integra aplicacions basades en Intel·ligència Artificial per fer una interacció innovadora.
  • Restaurant Immersiu. La Ciutat del Futur presenta el primer restaurant on el visitant podrà viure una experiència immersiva i multisensorial a través de la taula multitàctil de DigaliX.
  • Parc empresarial. 16 empreses i centres tecnològics catalans de l’àmbit de les ‘smart cities’ exposaran les seves solucions i productes innovadors al Parc Empresarial de ‘La Ciutat del Futur’: Mobile Knowledge, Orain, Bettair, Parkunload, Sensing Control, Civiciti, Starlab, Citibeats, Sparsity-Smartcigo, Submer, Sitep, BSC, CTTC, Eurecat, i2cat i Leitat.

3  

Imatges

Foto del conseller Puigneró durant el discurs d'inauguració

Foto del conseller Puigneró durant el discurs d'inauguració 1249

Foto de l'estand de la Generalitat

Foto de l'estand de la Generalitat 1273

Foto dels consellers Chacón i Puigneró a l'estand de la Generalitat

Foto dels consellers Chacón i Puigneró a l'estand de la Generalitat 962