- L’acte tindrà lloc el proper dijous, 28 de novembre, a les 18.30 hores
- L’obra aporta una visió de la influència industrial en la configuració de la premsa de l’època

El Museu Nacional de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya (mNACTEC) presentarà el proper dijous, 28 de novembre, la publicació Els diaris de Foment. Premsa industrial al segle XIX, de l’historiador i periodista Xavier Martí i Ylla.
A l’acte, que tindrà lloc a les 18.30 hores, hi intervindran l’autor del llibre i Joan Carles Valero, periodista del Grupo Vocento, professor a les universitats Abat Oliva-Ceu i Ramon Llull (Blanquerna) i editor executiu d'El Llobregat.
La publicació
Els diaris de Foment. Premsa industrial al segle XIX aporta una visió fins ara inèdita en la historiografia del nostre país: la influència de les organitzacions industrialistes en la configuració de la premsa d’aquell temps. La necessitat dels fabricants catalans d’influir en els diferents governs de l’Estat els va portar a crear diaris, tant a Barcelona com a Madrid, o a adquirir-ne dels que ja estaven en circulació. El procés per a la creació o per a l’adquisició de capçaleres és el que aquí es mostra.
El Corresponsal, El Bien Público, El Protector del Pueblo, El Fomento de la Producción i Diario de Cataluña són alguns dels periòdics que les classes dominants catalanes pretenien utilitzar per actuar com a lobby davant del govern espanyol. En uns anys de formació de la premsa moderna, quan es confonien “escriptors públics” (com aleshores s’anomenaven i s’autoanomenaven els periodistes) i polítics, els industrial van comptar amb un estol d’intel·lectuals que els nodrien de prou arguments per mantenir batalla durant bona part d’aquell segle.
L’autor
Xavier Martí i Ylla (Madremanya, 1957) és un periodista i historiador que compta amb una llarga trajectòria professional en mitjans diversos i en comunicació corporativa. En recerca i divulgació historiogràfica, la seva línia d’interès se situa en el patrimoni i la societat industrial. Ha estat promotor i ha comissariat les exposicions Colònies industrials (Museu d’Història de Catalunya, 2009-2010) i La Veu de les colònia industrials (Biblioteca de Catalunya, 2013).
És autor de La verema dels 80. Una emigració civilitzada (2015, fotografies de Jordi Mestre), Colònies (i veïnats) industrials de la Selva (2014, guanyador de la VI Beca de Recerca la Selva 2012) i Arxius i fons documentals referits a colònies industrials (2007). És coautor de La crònica dels canvis. El periodisme a les comarques gironines, 1976-2014 (2014), Barcelona (1990) i Girona i els seus barris (1983). Ha publicat treballs en diverses revistes especialitzades i ha presentat ponències i comunicacions en diferents congressos sobre premsa històrica i sobre patrimoni industrial.
El mNACTEC
El mNACTEC és un dels tres museus nacionals reconeguts pel Parlament de Catalunya i té com a missió mostrar permanentment la implantació i l’evolució dels avenços científics i tècnics a Catalunya, la seva aplicació industrial i, especialment, la seva implicació i incidència social.
La seu del mNACTEC està situada a Terrassa, en un dels edificis fabrils més emblemàtics del modernisme català: el Vapor Aymerich, Amat i Jover, antiga fàbrica tèxtil dissenyada per l'arquitecte Lluís Muncunill, construït entre 1907 i 1908 i declarat Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN) el 2019.
Més informació
Presentació del llibre ‘Els diaris de Foment. Premsa industrial al segle XIX’