- Diversos departaments del Govern, entitats que treballen en aquest àmbit i agents socials han presentat avui un ‘endecàleg’ que servirà com a document base per al futur Pacte Social
- El Pacte Social ha de ser l’instrument per garantir els drets i la igualtat d’oportunitats de les persones amb VIH i la sida, que encara pateixen discriminació en l’àmbit sanitari, el mercat laboral i la contractació de serveis financers, entre d’altres

El Ple del Parlament de Catalunya va aprovar el 2014 l’Acord Nacional per a afrontar l’epidèmia del virus de la immunodeficiència humana a Catalunya i lluitar contra l’estigma relacionat amb aquest virus. Aquesta resolució establia que calia impulsar un Pacte Social contra la discriminació que encara avui dia pateixen les persones que viuen amb el VIH i la sida a Catalunya.
Des del Govern de la Generalitat, amb l’impuls del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies i del Departament de Salut, conjuntament amb el Comitè 1 de Desembre (que aglutina 20 entitats de l’àmbit del VIH sida de Catalunya), hem reprès els treballs iniciats a l’anterior legislatura per fer efectiu aquest Pacte Pocial.
Aquest matí els membres de la Comissió Delegada de la Comissió Interdepartamental de la Sida a Catalunya (Departament de Treball, Afers Socials i Famílies; Departament de Salut, Departament d’Educació; Departament d’Interior; Secretaria d’Universitats i Recerca i Comitè 1 de Desembre), els agents socials més representatius (CCOO de Catalunya, Foment del Treball i Pimec), s’han reunit per acordar i presentar una proposta declarativa en forma d’endecàleg (document adjunt) que servirà com a base per al futur Pacte Social contra la discriminació i l’estigma de les persones amb VIH, que s’espera que s’aprovi durant els primers mesos de l’any vinent. A més, els membres d’aquest grup promotor es comprometen a ser actors i impulsors en el procés d’implementació del Pacte.
El secretari d’Afers Socials i Famílies, Francesc Iglésies, ha explicat que el mandat del Parlament s’ha traduït avui en un document d’11 punts que recull les línies mestres de la lluita contra l’estigmatització de les persones que pateixen VIH, que guiarà un Acord de Govern amb mesures concretes en els àmbits educatiu, social, sanitari, laboral, entre altres.
“Ens hem conjurat per lluitar pels drets fonamentals de les persones amb VIH, pel seu dret a la inclusió social. Ens centrem en aspectes contra la discriminació i l’estigma que malauradament pateix aquest col·lectiu a l’hora d’accedir a serveis públics, de trobar feina una feina, de desenvolupar el seu projecte de vida”, ha assenyalat Francesc Iglésies.
Per la seva banda, la presidenta del Comitè Primer de Desembre, Mercè Meroño, ha assenyalat: "A nivell biomèdic hem avançat més que a nivell social. Deprés de 5 anys reivindicant la necessitat d'aquest Pacte Social, això és un punt de partida. Ara necessitem urgentment un pla operatiu per millorar la qualitat de vida de les persones amb VIH i acabar amb l'estigma i la discriminació que pateixen."
Àmbits d’actuació del Pacte Social
El Pacte Social ha d’esdevenir el principal instrument polític i social al nostre país per garantir els drets i la igualtat d’oportunitat de les persones amb VIH-sida. La proposta de continguts aprovada avui inclou tres àmbits principals d’actuació:
- La protecció de la discriminació:
- Vigilància i eradicació de la discriminació en l’àmbit sanitari i social. Vetllar per un correcte tractament de les persones amb VIH en la xarxa pública de salut, en la xarxa concertada i en la xarxa privada, i també dins del sistema penitenciari i en els serveis i equipaments socials. Vetllar per la no discriminació en l’exigència i expedició de certificats mèdics i en drets sanitaris (tractaments quirúrgics i drets reproductius).
- Vigilància i eradicació de la discriminació en l’àmbit laboral. Donar compliment a la recomanació 200 de l’OIT. Execució de polítiques públiques d’inserció i permanència en el mercat laboral, amb el concurs actiu de les organitzacions patronals i sindicals.
- Eradicació de la discriminació en la prestació de serveis. Garantir la no discriminació en els contractes privats en el sector dels serveis financers, hipotecaris i d’assegurances, així com qualsevol relació jurídica.
- La prevenció de la discriminació:
- Establiment de programes educatius adreçats a alumnes i professorat en l’àmbit formal i no formal, així com programes de formació a la xarxa d’atenció social bàsica, que des de la mirada dels drets humans fomentin el respecte a qualsevol mena de diversitat i, específicament, la no discriminació per VIH-sida. En aquest mateix sentit, disseny també d’accions formatives amb la col·laboració dels col·legis professionals, les organitzacions patronals i els sindicats.
- Disseny i implementació de mecanismes de coordinació entre institucions, agents socials i col·legis professionals que permetin la socialització de bones pràctiques i també de detecció, denúncia i reparació de situacions de discriminació.
- Visibilitat, apoderament i lluita contra l’estigma:
- Promoció de les entitats que treballen en l’àmbit del VIH/sida. Col·laboració en les campanyes de sensibilització que promouen en la lluita contra l’estigma.
- Promoció de l’apoderament de les persones que conviuen amb el VIH, dotació dels mecanismes i recursos per a la defensa dels seus drets i denúncia de les discriminacions.
- Promoció de la recerca i difusió dels avenços en els àmbits clínic, epidemiològic, preventiu i psicosocial. Dotació de recursos i fixació en agenda pública la prevenció, la detecció i la lluita contra la serofòbia.
La previsió és que a començaments d’any s’aprovi un Acord de Govern que contingui la definició d'eixos i objectius generals per a les polítiques contra la discriminació que pateixen les persones amb VIH, i a partir dels quals la Comissió Delegada treballarà per desplegar el Pacte Social.
1