- L’Estratègia impulsarà, entre d’altres, un nou sistema de protecció de persones alertadores, formació als Mossos en lluita contra la corrupció i processos de selecció de personal directiu basats en mèrits
El Govern ha aprovat l’estratègia de lluita contra la corrupció i d’enfortiment de la integritat pública, un seguit d’actuacions que s’aplicarà a l’Administració de la Generalitat i les entitats del sector públic. L’Estratègia és una iniciativa de la Secretaria de Transparència i Govern Obert del Departament d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència; la Secretaria General de la Presidència, la Secretaria General del Departament de la Vicepresidència i d’Economia i Hisenda; i la Secretaria d’Administració i Funció Pública del Departament de Polítiques Digitals i Administració Pública.
L’estratègia estableix 25 actuacions que s’implementaran en els propers 2 anys i tenen com a objectiu contribuir al model de transparència que defensa el Govern català. Per fer-ho possible es despleguen mesures per incrementar el rendiment de comptes, i facilitar la vigilància ciutadana de manera anònima.
Entre algunes d’aquestes actuacions, destaquen: un nou sistema de protecció de les persones alertadores de casos de corrupció, amb bústies de denúncia 100% anònimes; la col·laboració entre l’Agència Tributària i els Mossos per detectar casos de corrupció; la formació als Mossos d’Esquadra en la lluita contra la corrupció; més transparència: la publicació de les agendes de reunions del personal tècnic de major rang; i processos de selecció del personal directiu basats en mèrits i capacitats.
Per tal de garantir l’efectivitat de l’Estratègia, també queda aprovat un model de governança que assegurarà, per una banda, la realització de les mesures aprovades en el termini establert, i per l’altra, el rendiment de comptes del procés d’implementació i dels resultats. És per això que es crea el grup director i el grup executiu, el programa de suport i l’espai de participació ciutadana de seguiment.
El procés per elaborar aquesta estratègia és igual de rellevant que les mesures que aprova. S’ha tingut en compte l’experiència i coneixement de professionals i organismes específics d’aquest àmbit com l’Oficina Antifrau de Catalunya, i s’han analitzat les evidències internacionals a través de l’estudi que ha elaborat l’Institut Català d’Avaluació de Polítiques Públiques, Ivàlua, per encàrrec de la Secretaria de Transparència i Govern Obert.
L’Estratègia parteix de l’encàrrec de l’11 de juny, del Pla de Govern Obert i del compromís del Govern de Catalunya amb l’Agenda 2030
A partir de l’Acord de Govern d’11 de juny de 2019, es va encarregar als departaments responsables de l’elaboració de l’Estratègia, un full de ruta que detallés mesures concretes per a la lluita contra la corrupció i d’enfortiment de la integritat pública. En el termini de sis mesos han acabat de coordinar aquesta estratègia entre departaments i han aconseguit el compromís de la resta de departaments del Govern per dur-la a terme.
L’estratègia forma part del Pla de Govern Obert, que inclou diversos objectius i actuacions en matèria de lluita contra la corrupció i el frau i d’impuls de la integritat pública, entre els quals destaca l’aprovació del pla de prevenció contra el frau i la corrupció 2019-2021. Així mateix, té previst el desplegament de l’ODS 16 de l’Agenda 2030 per al desenvolupament sostenible de les Nacions Unides, que contempla la lluita contra la corrupció a la fita «Crear unes institucions eficaces, responsables i transparents a tots els nivells». L’estratègia de lluita contra la corrupció i d’enfortiment de la integritat pública s’inscriu en les recomanacions d’organismes internacionals, com l’OCDE, Transparència Internacional i també les Nacions Unides, que plantegen la necessitat d’abordar de forma estructural la lluita contra el frau i la corrupció.