- Reconeix productes i serveis que superen determinats requeriments de qualitat ambiental més enllà dels obligatoris
- Actualment un total de 19 biblioteques públiques ja disposen d’aquesta qualificació
- Durant 2020, el Departament de Cultura treballarà en l’àmbit de les biblioteques públiques per tal de fomentar bones pràctiques en matèria mediambiental

La Biblioteca Pública de Girona Carles Rahola ha obtingut el Distintiu de garantia de qualitat ambiental en la categoria d’equipaments culturals: biblioteques i museus. Aquest reconeixement s’emmarca dins de les accions previstes pel Departament de Cultura per garantir la sostenibilitat ambiental de les biblioteques que gestiona per tal de fer front a l’emergència climàtica del planeta. Es dona la circumstància, a més, que la Biblioteca Pública de Girona és la més gran del país, per la qual cosa resulta especialment necessari assegurar la seva eficiència en termes mediambientals. Amb el reconeixement d’aquest equipament, ja són 19 les biblioteques públiques que tenen aquesta menció.
El Distintiu de garantia de qualitat ambiental permet identificar aquells productes i serveis que reuneixen determinades propietats o característiques que els fa més respectuosos amb el medi ambient. Els seus objectius són tant promoure el disseny, la producció, la comercialització, l'ús i el consum de productes i de serveis més sostenibles com proporcionar als usuaris i als consumidors una informació més fiable sobre la qualitat ambiental dels productes i dels serveis.
El distintiu, compatible amb altres sistemes oficials de garantia de qualitat ambiental, té una validesa de 3 anys amb possibilitat de ser renovat. Poden optar-hi allotjaments turístics, vehicles, productes i serveis classificats en una trentena de categories. Per aconseguir-lo, els centres o productors han de portar a terme un seguit d’assaigs i controls que certifiquin uns determinats requisits que en el cas dels equipaments culturals, aquests estan vinculats amb paràmetres com l’estalvi i l’eficiència energètica, l’estalvi d’aigua, la gestió de residus, les compres, la mobilitat, l’ús eficient d’espais, les qualificacions ambientals, la contaminació acústica i la comunicació, sensibilització i formació ambiental.
La iniciava, activa des de 2010, la gestiona la Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic del Departament de Territori i Sostenibilitat, en el marc de la Ponència Tècnica del Departament i el Consell de Qualitat Ambiental. Aquest òrgan és una peça clau en la gestió del sistema.
Des del Servei de Biblioteques del Departament de Cultura és previst durant aquest any promoure un seguit d’accions de cara a conscienciar les biblioteques del Sistema de Lectura Pública de Catalunya de la necessitat de disposar de protocols que redueixin el consum energètic i, també, col·laborar en la reducció d’emissió de gasos contaminants derivats de la seva activitat diària.
Més informació
Distintiu de Garantia de Qualitat Ambiental
Relació de biblioteques públiques amb el Distintiu de Garantia de Qualitat Ambiental
Biblioteca Pública de Girona Carles Rahola