Foto

El conseller d’Interior, Miquel Buch, acompanyat del director general d’Administració de Seguretat, Jordi Jardí, ha inaugurat avui la jornada de presentació del Protocol per a l’abordatge de les infraccions d’odi i discriminació per a les policies locals de Catalunya, que ha tingut lloc a la Sala d’Actes del Departament d’Interior.

La finalitat del Protocol és dotar les policies locals de Catalunya de pautes d'actuació operatives per a la prevenció, detecció i gestió de situacions relacionades amb l'odi i la discriminació, l'assistència a les víctimes, concretar actuacions amb les persones presumptament autores i identificar especialitats en la confecció de la documentació policial per tal de facilitar la tramitació per les autoritats judicials i administratives.

En aquest sentit, el conseller, que ha valorat “la importància de treballar de forma transversal per a corregir aquestes situacions”, ha destacat el paper de les Policies Locals en aquest camp perquè “estan molt properes als ciutadans i poden detectar més fàcilment aquestes conductes”. “Quan estem a prop de la gent, veiem realment què està passant, per això aquest protocol està pensat sobretot per a les Policies Locals”.

Segons Buch “davant de les diversitats que hi ha en un país plural com el nostre, aquest Protocol els permetrà preveure, detectar, gestionar, saber com atendre una persona que s’ha sentit agredida per qüestions d’odi o discriminació i actuar contra els presumptes autors d’aquest delicte que lamina la societat”, ha afirmat.

El Protocol pretén ser una eina que cadascuna de les policies locals pugui adaptar a les seves característiques i necessitats i que serveixi, alhora, per homogeneïtzar els procediments d'actuació de les policies locals de Catalunya.

En aquest context, el titular d’Interior ha recordat que “a Catalunya tenim un servei de seguretat pública de qualitat, proper i que s’actualitza permanentment”.

Les accions del Protocol: prevenir, detectar i gestionar

 Per prevenir els incidents d’odi i discriminació és important establir canals de comunicació fluids entre els cossos policials i els col·lectius susceptibles de patir aquestes situacions, les institucions públiques que lluiten per la igualtat i la no discriminació o les associacions de víctimes. L’objectiu té una doble finalitat;  generar un clima de confiança en el sistema policial i de detectar situacions problemàtiques abans que esdevinguin fets més complexos. En aquest àmbit és important que des de les organitzacions policials es duguin a terme iniciatives o accions de sensibilització (xerrades, reunions periòdiques, planificació d’operatius específics davant d’esdeveniments que podrien generar situacions de risc) per afavorir la prevenció d’aquests incidents i la seguretat ciutadana.

Per a què els membres dels cossos policials puguin detectar les situacions relacionades amb l’odi i discriminació de manera ràpida, el Protocol proporciona uns indicadors, que són un conjunt d’indicis, perquè a les declaracions de les víctimes o dels testimonis, a les inspeccions oculars o a les declaracions del presumpte autor es pugui identificar quan la motivació d’uns fets ha estat l’odi i la discriminació.

Per gestionar aquestes situacions, el Protocol proporciona pautes d’actuació per a la protecció i atenció a la víctima, per gestionar situacions que poden generar dubte o incertesa en aquelles actuacions que es porten a terme amb la persona infractora en les fases d’identificació, escorcoll, detenció i custòdia; també proporciona pautes per a confeccionar la documentació policial. D’aquesta manera es pretén que els atestats policials i les actes administratives que arribin a la Fiscalia, judicatura i a autoritats administratives tinguin els elements necessaris per tal que puguin realitzar una tipificació adequada dels fets.

Durant el discurs de cloenda, el director general d’Administració de Seguretat ha explicat que “el protocol és una eina elaborada i compartida per molts actors implicats que preveu facilitar la feina de les policies locals per detectar certes conductes”.

Jordi Jardí, que ha agraït a tots els implicats la seva elaboració, ha afirmat que “sense llibertat no hi ha seguretat i sense seguretat no hi ha democràcia. És molt important que cadascú de la manera que sigui pugui anar pel món de la manera que vulgui, i les policies locals de Catalunya ho faran possible”, ha dit.

 

2  

Imatges

Foto2

Foto2 123

Foto3

Foto3 98