- El Departament d’Interior millorarà aquest 2020 l’atenció als afectats d’accidents de trànsit
- Buch ha assegurat que la motocicleta forma part de l’estratègia de mobilitat d’aquest país, que no es farà més restrictiva
- A través del SIAVT es farà un seguiment proactiu i periòdic als familiars de les víctimes mortals durant l’any posterior al sinistre
- L’atenció psicològica immediata en accidents amb ferits greus s’amplia fins als menors de 18 anys
El Departament d’Interior i el Servei Català de Trànsit milloraran l’atenció especialitzada psicològica als afectats d’accidents de trànsit durant aquest 2020.
Tal i com ha dit el conseller d’Interior, Miquel Buch, el Servei d’Atenció a les Víctimes de Trànsit (SIAVT) “passa de ser un servei reactiu a ser un servei proactiu. En els dotze mesos posteriors a l’accident, el servei estarà en contacte amb la família i en farà un seguiment”, ha assenyalat.
A més d’aquest seguiment proactiu i periòdic als familiars de les víctimes mortals durant l’any posterior al sinistre, també s’ampliarà l’atenció psicològica immediata en accidents amb ferits greus menors de 18 anys. Fins ara el Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM), a instàncies de Trànsit, el presta en sinistres amb ferits de gravetat menors de 12 anys. Aquesta atenció psicològica es continuarà activant les 24 hores del dia, tots els dies de l’any, també a les víctimes directes o indirectes en cas d’accidents mortals.
Ambdós compromisos que la conselleria d’Interior ha assumit amb les associacions de víctimes de trànsit de Catalunya seran presentats per P(A)T en els actes previs (Commit to Act) de la Tercera Conferència Mundial de Seguretat Viària que se celebra els propers 19 i 20 de febrer a Estocolm, en la qual també hi assisteix el Servei Català de Trànsit.
En aquest sentit, el director del Servei Català de Trànsit, Juli Gendrau, ha posat en valor la feina que fan les associacions en l’atenció i l’assessorament a les víctimes de la violència viària.
Miquel Buch també ha destacat que “des de març de 2012 fins a finals de 2019, el SIAVT ha rebut 3018 consultes. D’aquestes, 520 s’han atès al 2019, fruit d’un salt qualitatiu que s’ha fet amb la difusió del servei”. També ha afegit que “els resultats de 2019 són positius i demostren que ens ho creiem i ho estem treballant. Però també comptem amb les entitats. Ho hem de fer entre tots.”
Uns compromisos que complementen i amplien el SIAVT
Aquestes millores en l’atenció psicològica a les víctimes de trànsit complementen i amplien el Servei d’Informació i Atenció de les Víctimes de Trànsit (SIAVT), en funcionament des de finals de març del 2012 i adscrit al Servei Català de Trànsit.
Convé destacar que, al llarg del 2019, el SIAVT ha augmentat un 22% la seva activitat en la gestió de consultes superant les 3.000 des de la seva posada en marxa, i també s’ha incrementat un 7% les atencions presencials. A més, l’any passat van créixer el nombre de persones que van conèixer el servei a través del nou web i dels centres sanitaris, tot i que els principals prescriptors del SIAVT continuen sent els Mossos d’Esquadra i les Policies Locals.
El SIAVT ofereix orientació jurídica, legal, psicològica, sanitària i assistencial a totes les persones víctimes o afectades per un accident de trànsit. No pretén ser un servei de resposta immediata després de l’accident, sinó proporcionar una gestió integral als afectats després del sinistre i ser un centre que aglutina un conjunt de recursos a l’abast de les víctimes, tant les directes com les indirectes.
El SIAVT està organitzat per orientar la persona afectada segons la proximitat que demani. Així es posa a disposició de l’usuari un telèfon gratuït, el 900 100 268 al qual es pot trucar de dilluns a diumenge de 9 a 20 h. També es pot consultar el web victimestransit.gencat.cat o bé sol·licitar una entrevista personal. Inicialment, el servei era de dilluns a divendres de 9 a 14 h i de 15 a 20 h. A partir de l’any 2016, però, va ampliar-se el servei als set dies de la setmana –els 365 dies de l’any- i a un horari ininterromput.
Motocicletes, part de l’estratègia de mobilitat
Pel que fa a l’estratègia del Departament d’Interior cap als motoristes, el conseller ha assegurat que, degut a la seva vulnerabilitat, es continuarà assessorant, millorant i garantint la seva seguretat. “La motocicleta forma part de l’estratègia de mobilitat d’aquest país, ens ajuda a no densificar el trànsit i complirem amb la nostra estratègia d’assessorament, millora i ajuda a la conducció, i no aniríem cap a una de més restrictiva”, ha assegurat.