- Es modifiquen els àmbits dels laboratoris Cetir i de l’antiga farmacèutica Bristol-Myers Squibb per canviar els usos d’industrial a residencial i terciari, més compatibles amb l’evolució del barri els darrers anys
- Vistiplau també a la modificació de l’ordenació de la plaça Santa Magdalena d’Esplugues per ampliar l’Ajuntament i millorar el parc dels Torrents
- La Comissió d’urbanisme metropolitana aprova la construcció de 32 pisos d’allotjament dotacional temporal a Badia del Vallès i el Pla especial de patrimoni històric i arquitectònic de Molins de Rei

La Comissió territorial d’urbanisme de l’àmbit metropolità de Barcelona, presidida pel secretari de l’Agenda Urbana i Territori, Agustí Serra, ha aprovat avui dues iniciatives al municipi d’Esplugues de Llobregat (Baix Llobregat) que permetran transformar la darrera zona industrial que queda al barri de Can Clota i ampliar la seu de l’Ajuntament.
Així, s’ha aprovat definitivament el projecte per reordenar les parcel·les on se situen els laboratoris del grup mèdic Cetir, que ocupa l’edifici protegit de la fàbrica Rocador, i l’antiga fàbrica Bristol-Myers Squibb, actualment en desús. Aquests àmbits formaven part d’una zona industrial que s’estenia per la banda sud d’Esplugues fins al límit amb l’Hospitalet de Llobregat. Amb el pas dels anys, el barri de Can Clota ha anat guanyant centralitat al municipi i s’ha incrementat el pes de l’habitatge i dels usos terciaris, desplaçant les indústries cap a emplaçaments més adequats.
Els dos àmbits que ara es modifiquen són els dos darrers qualificats d’usos industrials al barri. L’antiga fàbrica Squibb porta molts anys en desús, fruit de la limitació que li va suposar quedar envoltada d’edificis residencials i de carrers estrets. En canvi, l’àmbit del laboratori de Cetir, situat a l’antiga fàbrica Rocador, ha mantingut l’activitat, atès que els usos mèdics el fan més compatible amb l’entorn residencial.
La modificació del Pla General Metropolità (PGM) que s’ha aprovat avui manté la qualificació industrial per a la fàbrica Rocador i els laboratoris Cetir, però admetent els usos terciaris, d’oficines i sanitari assistencial. A més, la resta dels terrenys industrials de la parcel·la que no estan ocupats per Cetir acolliran una zona residencial a la cantonada dels carrers Anselm Clavé i Pas del Sucre. D’aquesta manera, es concentra l’edificació, creant un nou espai lliure al nord d’aquest àmbit que es completarà eixamplant el carrer d’Oriol. Això permetrà connectar en sentit transversal el parc dels Torrents amb el parc de la Solidaritat.
Pel que fa a l’àmbit de l’antiga fàbrica Squibb, es preveu destinar-lo a habitatge lliure, concentrat sobretot al carrer Anselm Clavé, i a equipament públic i habitatge protegit, en aquest cas, al xamfrà entre el carrer d’Oriol i el carrer de la Lleialtat.
En conjunt, la modificació permetrà la construcció de 116 pisos lliures i 50 amb protecció oficial.
Ampliació de l’Ajuntament d’Esplugues
També a Esplugues de Llobregat, la comissió ha emès informe favorable a una altra modificació del PGM a l’àmbit de la plaça de Santa Magdalena i el parc dels Torrents, que permetrà ampliar l’edifici de l’Ajuntament, garantir la qualitat del nucli antic i millorar els espais lliures.
Per una banda, s’ajusten les condicions d’ordenació i edificació a la plaça per resoldre les mitgeres que queden a la vista. Així, s’unifiquen les parcel·les i es trasllada el sostre edificable d’unes a les altres. D’aquesta manera s’aconsegueix la cessió d’una parcel·la que permetrà la futura ampliació de l’edifici consistorial.
També s’actua en l’àmbit de la parròquia de Santa Magdalena, que podrà disposar de part del seu pati per construir un local destinat a banc d’aliments i destinarà una altra part a ampliar els espais lliures del parc dels Torrents. Finalment, l’interior de l’illa formada pels carrers Laureà Miró, de l’Església i Montserrat, format per una terrassa connectada amb el parc dels Torrents, s’integrarà en aquest espai verd.
Una trentena de pisos dotacionals a Badia del Vallès
La Comissió territorial d’urbanisme ha aprovat també un canvi de qualificació d’una parcel·la de titularitat pública sense edificar al carrer Saragossa de Badia del Vallès (Vallès Occidental). En aquest emplaçament es podran construir 32 pisos destinats a allotjament dotacional públic.

Es tracta d’habitatges per a satisfer necessitats temporals de curta durada de persones amb dificultats per emancipar-se, que requereixen acolliment o famílies pendents de reallotjament degut a operacions urbanístiques. En qualsevol cas, es dirigeixen a persones que necessiten acompanyament per assegurar la seva reinserció social i són allotjaments amb tipologies i dissenys que permeten l’ús compartit d’alguns espais.
A més de permetre aquest ús, la modificació de planejament aprovada avui estudia especialment les condicions d’assolellament que tindrà el nou edifici, envoltat que construccions elevades que deixarien els nous habitatges en ombra gran part del dia. Per evitar-ho, es compactarà el volum al nord de la parcel·la i es permetrà construir planta baixa més set d’alçada.
Protecció del patrimoni de Molins de Rei
Finalment, la Comissió ha donat el darrer vistiplau al Pla especial de patrimoni històric i arquitectònic de Molins de Rei (Baix Llobregat), que té com a objectiu identificar els conjunts, edificis i elements d’interès històric o arquitectònic a tot el terme municipal per garantir-ne la conservació. El Pla estableix el règim d’edificació i l’ús dels elements catalogats, la normativa tècnica que haurà de regir les intervencions, les formes d’actuació i ajut de l’administració i el règim disciplinari en cas d’infracció.
Així, identifica 117 unitats arquitectòniques i 34 unitats arqueològiques. Igualment, contempla la protecció de 10 conjunts urbans, dels quals 8 se situen al centre de la vila, un al nucli històric de Sant Bartomeu de la Quadra i un altre a La Rierada. Finalment, inclou l’anomenat àmbit cautelar, que es correspon amb l’àrea que ocupava la vila de Molins de Reis a principis del segle XX.
1