- La consellera Budó ha avançat que demà es presentarà l’estudi sobre les mesures de protecció i la denegació de les ordres d’allunyament, en el marc de la Jornada sobre delictes contra la llibertat sexual
La consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, ha iniciat la seva intervenció al Parlament de Catalunya destacant que “el 8 de març posem de manifest la determinació, la sensibilitat, el reconeixement i la lluita de de les dones” que el Govern prioritza amb “el reconeixement i la lluita de les polítiques de dones”.
Per garantir aquests polítiques efectives, el Govern de la Generalitat s’ha compromès a incorporar la perspectiva de gènere en els pressupostos del 2020 i a donar una visió transversal a les polítiques de dones per un treball conjunt entre tots els departaments del Govern. En aquest sentit, en la coordinació de les polítiques de lluita contra les violències masclistes “volem donar un nou enfoc en l’abordatge de les violències sexuals perquè totes les intervencions treballin coordinadament per aconseguir la recuperació de les dones, adolescents i nenes que han patit violències sexuals”.
En referència a la lluita contra la violència masclista, “la unitat de valoració forense integral ha servit per desplegar progressivament el servei conjunt dels 18 jutjats de violència sobre la dona a Catalunya”. Aquests nous equips avaluen conjuntament les seqüeles i els danys físics i psíquics de la víctima, el risc d’incidència de l’agressor i els possibles danys físics i psíquics dels fills de la parella. La consellera Budó ha explicat que els equips elaboraran un únic informe pericial que reduirà el temps d’espera per a l’obtenció de les proves. “Actualment el temps d’obtenció per a les proves pericials per als judicis de violència masclista és d’un any i unes cinc entrevistes amb la víctima. L’objectiu és reduir a un màxim d’un any i mig i fer només dues entrevistes”. Aquest nou sistema farà que “el procés judicial sigui menys traumàtic i la solució del conflicte més ràpida. Aquest és un factor clau per a la recuperació emocional de la víctima i l’impacte dels fets sobre els fills i les filles”, ha reconegut Budó.
Sobre les mesures de protecció i les ordres d’allunyament, Meritxell Budó ha avançat que demà presentaran l’estudi, en el marc de la Jornada sobre delictes contra la llibertat sexual, en el que s’ha pogut comprovar que “cap dada apunta a una relació causa-efecte entre el fet que existeixin les unitats de valoració i la denegació o acceptació de les ordres d’allunyament”.
La consellera Budó també ha destacat la xarxa d’atenció a les dones amb 102 SIAD (Servei d’Informació i Atenció a les Dones) que el Govern té previst reforçar amb un increment del Contracte Programa.
Per reforçar la lluita contra la violència masclista, la consellera Budó s’ha compromès a “avançar i no acumular retards” en la redacció del Pacte Nacional Contra la Violència Masclista. Budó ha explicat que s’han realitzat quatre reunions i que “el Govern està treballant en aquest pacte, no està dins d’un calaix, sinó que camina endavant i va prenent forma aquest impuls pel pacte”.
La consellera ha acabat la seva intervenció amb les paraules de la campanya d’aquest 8 de març amb motiu del Dia internacional de les Dones de l’Institut Català de les Dones ‘Volem els mateixos drets’ per reivindicar la igualtat en l’entorn laboral i la denúncia de la injustícia.