El Govern aprova les Zones de Desenvolupament Prioritari per a l'energia eòlica a Catalunya

query_builder   1 juny 2010 14:05

event_note Nota de premsa

El Govern aprova les Zones de Desenvolupament Prioritari per a l'energia eòlica a Catalunya

 
 
  • La instal·lació de parcs eòlics se circumscriurà a aquestes àrees per tal d’harmonitzar el seu desenvolupament amb la preservació ambiental i paisatgística
  • La posada en marxa d’aquestes zones contribuirà al compliment de l’objectiu previst al Pla de l’Energia 2006-2015, que estableix una potencia eòlica de 3.500 MW per al 2015
Mapa de les ZDP
 
El Govern ha aprovat les Zones de Desenvolupament Prioritari (ZDP) per a l’energia eòlica, a les quals se circumscriurà la instal·lació de parcs eòlics –és a dir, instal·lacions de més de 10 MW o més de 5 molins– de manera que s’harmonitzi el desenvolupament d’aquesta energia renovable amb la preservació ambiental i paisatgística de l’entorn. La delimitació d’aquestes àrees, en compliment del Decret d’energia eòlica i fotovoltaica en vigor des del passat setembre, és el pas previ a la convocatòria del concurs corresponent per a l’adjudicació de les ZDP, que s’obrirà els propers dies.
 
Les set ZDP que s’han aprovat avui reuneixen els requisits de disposar de vent suficient, estar situades en sòl que presenta viabilitat des del punt de vista ambiental, urbanístic i paisatgístic, i també disposar d’evacuació de la producció a la xarxa elèctrica. En total, les zones aprovades sumen una potència total de 769 MW i s’ubiquen en 37 municipis de 10 comarques.
 
ZDP I. Alt Empordà (180 MW): Agullana, Capmany, Cantallops, Darnius, Espolla, la Jonquera, Masarac, i Sant Climent Sescebes.
 
ZDP II. Segarra i Conca de Barberà (186 MW): Conesa, les Piles, Llorac, Montoliu de Segarra, Santa Coloma de Queralt, Sarral, Savallà del Comtat, Ribera d’Ondara, Rocafort de Queralt, i Talavera
 
ZDP III. Alt Penedès i Alt Camp (33 MW): Pontons i Aiguamúrcia.
 
ZDP V. Ribera d’Ebre i Baix Camp (120 MW): Tivissa i Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant.
 
ZDP VI. Segrià i Ribera d’Ebre (60 MW): Almatret, Llardecans, Maials, Riba-roja i Seròs.
 
ZDP VII. Terra Alta (90 MW): Batea, Gandesa, la Pobla de Massaluca i Vilalba dels Arcs.
 
ZDP VIII. Anoia i Segarra (100 MW): Calonge de Segarra, Castellfollit de Llobregós, Estaràs, Ivorra, Pujalt i Sant Ramon.
 
La ZDP IV, prevista inicialment entre les comarques del Priorat i el Baix Camp, no s’ha inclòs en aquest Acord de Govern, i serà objecte d’aprovació i d’una licitació específica tan bon punt es completi tècnicament la seva delimitació definitiva.
 
Simplificació en la tramitació de parcs eòlics
 
L’aprovació de les ZDP suposa un pas més en la simplificació de la tramitació administrativa dels parcs eòlics. D’una banda, cada ZDP ja disposa de la idoneïtat per acollir aquest tipus d’instal·lacions, fet que redueix la quantitat de documents necessaris durant la tramitació i elimina duplicitats. De l’altra, la Direcció General d’Energia i Mines esdevindrà l’interlocutor únic al qual els promotors podran adreçar-se per dur a terme la totalitat dels tràmits propis d’aquest tipus de projectes (és a dir, els tràmits energètics, ambientals i urbanístics).
 
Un cop s’hagi obert el concurs, els promotors podran presentar els seus projectes, que seran avaluats per una comissió de la Generalitat i de les corporacions locals implicades en cada ZDP. Els projectes més ben valorats seran els que finalment s’instal·laran a cada zona.
 
La posada en marxa d’aquestes ZDP contribuirà al compliment de l’objectiu previst al Pla de l’Energia 2006-2015, que estableix que el 2015 la potència eòlica que hi ha d’haver instal·lada a Catalunya ha de ser de 3.500 MW. Actualment hi ha 775 MW en servei, 196 MW en construcció i 928 MW amb autorització administrativa.
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined