• Durant el mes de març, la Generalitat, a través de l’Agència Catalana del Consum (ACC), ha atès un total de 942 consultes relacionades amb afectacions derivades per les mesures preses per fer front a la COVID-19.

  • La majoria de les consultes ateses estan relacionades amb l’àmbit dels transports, viatges, allotjaments turístics i serveis culturals i d’oci.

  • L’ACC ha endegat la campanya de difusió Cuidem el consum, per donar resposta a la ciutadania sobre les diferents casuístiques que poden afectar els seus drets com a persones consumidores, i per fomentar un consum responsable i solidari.

 

Durant aquest mes de març, la Generalitat, a través de l’Agència Catalana del Consum (ACC), ha atès un total de 942  consultes relacionades amb les afectacions derivades de la crisi de la COVID-19, xifra que significa el 27,34% del total de consultes gestionades durant aquest període (3.444).

La declaració de l'estat d'alarma per part del Govern de l’Estat, des del 15 de març de 2020, a conseqüència de la pandèmia del coronavirus, ha implicat l’aplicació de mesures que afecten directament les persones consumidores, com ara el tancament d’hotels i allotjaments turístics; de bars, cafeteries i restaurants –que només poden oferir serveis a domicili–; dels locals d’espectacles, les instal·lacions culturals, artístiques, esportives i de lleure; així com reduccions considerables dels transports per carretera, ferroviaris, aeri i marítim.

En aquest sentit, la majoria de les consultes que ha rebut l’ACC per afectacions derivades de la COVID-19 estan relacionades amb l’àmbit dels transports (el 50,32%), principalment per afectacions en el transport aeri per la cancel·lació de vols. El 33,01% són consultes per altres serveis de consum que inclou afectacions  relacionades amb viatges, activitats culturals i d’oci, esportives o educatives, entre d’altres; i un 11,15% estan relacionades amb l’àmbit de la restauració i els allotjaments turístics. 

Davant d’aquest situació excepcional, la Generalitat, a través de l’Agència Catalana del Consum, ha posat en marxa la campanya informativa Cuidem el consum, per donar resposta a la ciutadania davant les diferents casuístiques que poden afectar els seus drets com a consumidors i consumidores, i alhora fomentar un  consum responsable i solidari.

La campanya de difusió consta actualment d’un total de 12 càpsules informatives, sobre les diferents problemàtiques derivades de la situació d’emergència, com ara la cancel·lació de viatges o d’espectacles, dubtes relacionats amb les quotes de serveis que s’han deixat de prestar (gimnasos, acadèmies, etc.) o la proliferació d’enganys o males pràctiques en la venda de determinats articles, entre d’altres qüestions. Les càpsules es difonen des de les xarxes socials @consumcat, a diversos mitjans digitals i també en forma de falques de ràdio, per tal d’arribar a la majoria de la ciutadania.

Amb aquesta campanya, la Generalitat vol fer arribar a tota la ciutadania la necessitat de fer un consum responsable i solidari, i difondre només aquelles informacions que provinguin de fonts o organismes oficials. Així mateix, es recomana planificar les compres, comprar només el necessari i no acumular productes. També s’aconsella que, a l’hora d’anar a comprar, s’evitin les aglomeracions i es respecti en tot moment la distància de seguretat –com a mínim d’1 metre– respecte de la resta de persones.

Des del passat 15 de març, l’Agència Catalana del Consum atén totes les consultes o possibles reclamacions exclusivament per via telemàtica des del web consum.gencat.cat, i a través de les xarxes socials @consumcat a Twitter, Instagram i Facebook.

Alhora, l’ACC ha creat un espai web específic per oferir informació actualitzada sobre les afectacions de l’emergència sanitària per a les persones consumidores i les empreses a consum.gencat.cat/coronavirus.