UOC

El Govern de la Generalitat felicita la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) i tota la seva comunitat universitària en el 25è aniversari de la seva creació. Fa 25 anys que el Parlament de Catalunya va aprovar, per unanimitat de tots els grups parlamentaris, la creació de la Universitat Oberta de Catalunya a proposta del propi Govern de Catalunya. 

En el seu primer quart de segle la UOC ha passat de ser una universitat amb 200 estudiants inscrits el curs 1995-1996 als més de 73.000 actuals que han contribuït a consolidar la universitat com un referent mundial en ensenyament superior online (elearning). En aquests 25 anys s’han graduat a la UOC més de 78.000 persones.

El secretari d’Universitats i Recerca, Francesc Xavier Grau, considera que la posada en marxa de la UOC en el seu moment va ser “una aposta valenta però necessària i guanyadora, tal com es demostra avui dia”. Aquest coratge inicial queda reflectit en el fet que quan es va planificar la UOC el 1994, només hi havia 2.738 pàgines web al món i avui n’hi ha més de mil milions. Per a Grau “en aquell moment fer una universitat online podia semblar una extravagància però, avui més que mai, queda demostrat el gran encert d’aquella decisió”

Durant la seva trajectòria, la UOC ha incrementat i diversificat la seva oferta formativa, i a data d’avui compta amb 25 graus, 48 màsters universitaris, 4 programes de doctorat, i 20 màsters propis, 275 postgraus, especialitzacions i cursos (seminaris, ensenyament d’idiomes online, assignatures lliures i MOOC). La major part dels programes es fan en català o castellà i alguns en anglès.

En aquest temps la universitat s’ha consolidat com a referent a l’Estat i, en l'àmbit internacional, ha aconseguit implantar-se amb èxit a Amèrica Llatina. Des del seu moment fundacional, la UOC ha conegut 3 rectors: Gabriel Ferraté (1995-2005), Imma Tubella (2005-2013) i l’actual, Josep A. Planell.