• Ha lliurat prop de 6.000 documents d’IT per via telemàtica i ja n’ha tramitat unes 600 corresponents a residents de la conca d’Òdena

 

Des de l’inici de la pandèmia de la COVID-19, l’Institut Català d’Avaluacions Mèdiques (ICAM) ha treballat intensament per atendre les qüestions plantejades des del sistema sanitari, i en especial des de l’atenció primària, per facilitar als metges de família la gestió de les incapacitats temporals (IT) derivades d’aquesta malaltia. I és que, a diferència d’altres països, la cobertura de totes les persones malaltes, contactes o confinades s’ha inclòs al sistema de protecció de la Seguretat Social, el que ha requerit una visió ampliada del concepte habitual d’IT.

En primer lloc, l’ICAM ha impulsat eines per ajudar a facilitar la interpretació i l’aplicació de la normativa, que és rígida i complexa, en una conjuntura absolutament nova com la que ha plantejat aquesta epidèmia. Tot plegat, garantint que la ciutadania quedés protegida, d’acord amb la normativa legal d’aplicació, amb una prestació econòmica substitutiva de les rendes del treball.

Així, l’ICAM ha impulsat i col·laborat en la introducció de requeriments a l’estació clínica d’atenció primària (ECAP) que simplifiquen la gestió de les IT durant la pandèmia. Una altra de les accions per disminuir l’impacte sobre l’assistència en l’atenció primària ha estat el lliurament de gairebé 6.000 documents d’IT per via telemàtica per evitar desplaçaments de les persones als centres o adaptant tots els processos tècnics i informàtics a l’evolució de la situació en cada moment. En aquest sentit, també ha facilitat l’emissió dels comunicats de forma retroactiva i ha realitzat tots els que no s’han pogut fer als centres de salut -aproximadament 5.700- a causa de l’elevada pressió d’activitat que han experimentat els seus professionals. A banda, ha ampliat el termini pel seu enregistrament retroactiu i ha coordinat la transmissió del comunicats per tal que els ciutadans els cobressin com a accident de treball; en aquest sentit, n’ha reconvertit 4.587 comunicats.

Especialment remarcable ha estat la gestió, àgil i eficaç, de la situació a la Conca d’Òdena, gràcies a haver dissenyat i aplicat un procediment específic per simplificar al màxim la tramitació administrativa. En aquest sentit, ja ha tramitat unes 600 baixes -un terç de les previstes-, i ha publicat els comunicats a La Meva Salut per fer-los accessibles a cada un dels ciutadans. També cal destacar que moltes baixes s’han hagut d’individualitzar per peticions ajustades a la situació personal durant aquest període de confinament. Amb aquestes gestions, d’aquesta manera, d’una banda, s’ha evitat que aquestes baixes fossin tramitades per facultatius d’atenció primària, el que hagués representat una càrrega addicional a professionals sobrecarregats per la situació de la pandèmia. D’altra banda, evitant que la ciutadania hagués de fer gestions presencials donat el confinament, s’ha contribuït a complir la recomanació de no circulació de persones per evitar contagis.

 

Respostes àgils i eines d’informació

Una altra de les accions ha estat la posada en marxa d’una bústia de correu electrònic per a cada territori per donar una resposta directa i àgil a qüestions plantejades; més de 800 procedents directament de metges de família sobre IT en COVID-19, i més de 4.000 respostes a la ciutadania. De fet, l’atenció telefònica ha estat molt elevada: només a la seu de Barcelona, s’han superat les 5.300 trucades. També s’ha engegat una unitat temporal de metges avaluadors per revisar, gestionar i justificar, a través de l’ECAP, casos considerats contactes en situació d’IT per COVID19 el temps dels quals superava àmpliament la durada estimada prevista inicial.

Paral·lelament, l’ICAM ha fet documents de treball, revisats i actualitzats, per aclarir informacions i protocols de seguiment de les IT associades a Covid-19 pel maneig habitual, tant a l’atenció primària com per part dels propis metges de l’institut.

D’altra banda, ha col·laborat amb el Servei Català de la Salut per intensificar la realització de tests de detecció ràpida per a reincorporar professionals no sanitaris essencials, així com també en protocols i procediments per dur a terme el retorn amb seguretat de treballadors de sectors essencials i avaluar les situacions especifiques de col·lectius que tenen condicions especials de treball.