• La consellera Vilallonga es compromet a recollir als plans de desconfinament les necessitats expressades en una reunió amb el sector de Política Lingüística
  • Els participants a la trobada revelen que l’activitat en línia no rep penalització pel confinament, però lamenten l’aturada dels actes presencials i demanen agilitzar les ajudes
Un moment de la telereunió.

Les entitats vinculades al foment de la llengua catalana han expressat aquest dimecres en una reunió convocada pel Departament de Cultura que viuen la crisi de la COVID19 també com una oportunitat en tot allò que guarda relació amb el trànsit al format digital, si bé algunes de les entitats han lamentat la duresa d’una aturada que els ha deixat sense uns ingressos que provenien bàsicament de l’activitat presencial.

La consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga, ha presidit la reunió telemàtica i s’ha compromès a estudiar com es poden incloure les necessitats expressades per les entitats, a més d’explicar que el Govern farà campanyes per fomentar el retorn dels públics als cinemes, teatres, museus o llibreries, perquè “ens necessitem tots els uns als altres”. A la reunió hi ha hagut representants de diferents sectors socials vinculats al foment de la llengua catalana. Hi ha participat la directora general de Política Lingüística, Ester Franquesa, i el secretari general del Departament de Cultura, Francesc Vilaró.

Ester Franquesa ha dit que “la llengua és societat” i “volem escoltar la vostra veu”. També ha informat que el Departament de Cultura està treballant per agilitzar les ajudes. Francesc Vilaró, per la seva part, ha explicat el Pla de Rescat del Sector Cultural (https://cultura.gencat.cat/ca/departament/plans-i-programes/pla-rescat/) i ha dit que s’està preparant el pla de desconfinament per sectors.

La reunió ha comptat amb la presència de Francesc Giralt (Fundació puntCAT), Baybars Kulevi (Col·lectiva’t), Esther Solé (Amical Wikimedia), Montse Ayats (Associació Catalana d’Editors en Llengua Catalana), Helena Solà (Associació de Publicacions Periòdiques en Català, APPEC), Ramon Grau (Associació de Mitjans d’Informació i Comunicació), Camilo Tarrazón i Pilar Sierra (Gremi d'Empresaris de Cinemes de Catalunya), Àngels Seix (Drac Màgic), Marta Lladó (Catalunya Film Festivals), Antonio Barrero (Associació FIC-CAT), Núria Fernández (PIMEC), Montse Ros (CCOO Catalunya), David Papiol (UGT), Jordi Daura (VSI-SONYGRAF), Abel Carretero (Associació Llengua Nacional) i Joan Montané (Softcatalà).

Entre les veus que veuen l’aturada per lluitar contra la COVID19 també com una oportunitat hi ha Softcatalà, una entitat nascuda en línia l’any 1998 que no té seu física i que, segons Joan Montané, la crisi “no els ha afectat”. Al contrari, han incrementat un 10 per cent les visites al seu portal i avançaran alguns projectes que tenien en preparació. Montané demana ajuda perquè el mercat català pugui competir en igualtat d’oportunitats. La representant de Wikimèdia ha xifrat el 2.000 les persones que voluntàriament aquestes setmanes estan editant articles en català. El representant de Col·lectiva’t veu la crisi com “una oportunitat” per accelerar el pla d’assistents de veu en català”, un aspecte que també ha esmentat el representant de la fundació puntCAT.

L’aturada per la COVID19 ha penalitzat exhibidors de cinema, que han vist com les estrenes en sala s’han hagut d’ajornar, fet que també ha lamentat la representant de Drac Màgic, que ha demanat agilitzar les ajudes i subvencions, una petició que han subscrit diferents dels representants de les entitats presents a la trobada. El representant dels mitjans d’informació i comunicació ha parlat d’una caiguda “dramàtica” dels ingressos de publicitat.

Montse Ros ha revelat que CCOO Catalunya ha atès entre el 13 de març i el 27 d’abril unes 700.000 consultes en línia: “crec que això ha vingut per quedar-se i ja estem fent inversió en tecnologia i formació”. David Papiol ha explicat que la UGT treballa per reforçar el català en els comitès d’empresa.