Agència Catalana del Consum
Agència Catalana del Consum

 

  • Des de l’inici de la declaració de l’Estat d’Alarma, el passat mes de març, la Generalitat, a través de l’Agència Catalana del Consum (ACC) del Departament d’Empresa i Coneixement, ha atès un total de 2.372 consultes relacionades amb afectacions derivades per les mesures preses per fer front a la COVID-19.

  • Un 40,59% de les consultes estan relacionades amb l’àmbit del transport, principalment per afectacions per la cancel·lació de vols, i el 38,36% són consultes per altres serveis de consum que inclou afectacions relacionades amb viatges, activitats culturals i d’oci, esportives o educatives, entre d’altres.

  • L’ACC, des del passat mes de març, ha endegat la campanya de difusió i d’atenció ciutadana Cuidem el consum, per donar resposta a la ciutadania sobre les diferents casuístiques que poden afectar els seus drets com a persones consumidores, i per fomentar un consum responsable i solidari. La campanya inclou, diàriament, un Consultori de Consum online i interactiu.

 

Durant els mesos de març i abril, la Generalitat a través de l’Agència Catalana del Consum (ACC), organisme adscrit al Departament d’Empresa i Coneixement, ha gestionat un total de 2.372 consultes relacionades amb les afectacions derivades de la crisi de la COVID-19, xifra que significa el 39,59% del total de consultes rebudes durant aquest període (5.990).

En aquest sentit, la majoria de les consultes que ha rebut l’ACC per afectacions derivades de la COVID-19, estan relacionades amb l’àmbit dels transports (el 40,59%), principalment per afectacions en el transport aeri per la cancel·lació de vols. El 38,36% són consultes per altres serveis de consum, que inclou afectacions relacionades amb viatges, activitats culturals i d’oci, esportives o educatives, entre d’altres; i un 10,75% estan relacionades amb l’àmbit de la restauració i els allotjaments turístics.

En relació a les reclamacions, el Reial Decret 463/2020 del 14 de març de declaració de l’estat d’alarma, una de les mesures que recull és la suspensió dels terminis administratius per a la tramitació dels procediments de les entitats del sector públic, per tant, els organismes públics de consum podran iniciar la tramitació de les reclamacions dels consumidors i les consumidores un cop es recuperi la normalitat.

Davant de la situació excepcional, la Generalitat, a través de l’Agència Catalana del Consum, va posar en marxa, el mes de març, la campanya informativa i d’atenció ciutadana Cuidem el consum, per donar resposta a la ciutadania davant les diferents casuístiques que poden afectar els seus drets com a consumidors i consumidores, i alhora fomentar un  consum responsable i solidari.

La campanya, en la seva vessant de difusió, consta actualment d’un total de 16 càpsules informatives, sobre les diferents problemàtiques derivades de la situació d’emergència, que es difonen des de les xarxes socials @consumcat, a diversos mitjans digitals i també en forma de falques de ràdio, per tal d’arribar a la majoria de la ciutadania.

D’altra banda, la setmana passada, l’Agència Catalana del Consum (ACC) va posar en marxa mitjançant la seva plataforma de YouTube Live (youtube.com/consumcat) el Consultori de Consum, un espai diari online i interactiu, on la ciutadania, de 12.00 a 13.00 hores, pot fer arribar totes les seves consultes en l’àmbit del consum: com ara la cancel·lació de viatges o d’espectacles, dubtes relacionats amb les quotes de serveis que s’han deixat de prestar (gimnasos, acadèmies, etc.) o detecció de males pràctiques en la venda de determinats articles, entre d’altres qüestions.

A banda del Consultori online, les persones consumidores també poden fer arribar tots els seus dubtes o possibles reclamacions pels canals habituals, des del web consum.gencat.cat, i a través de les xarxes socials @consumcat a Twitter, Instagram i Facebook. També, es pot trobar tota la informació actualitzada sobre les afectacions de l’emergència sanitària per a les persones consumidores i les empreses, a consum.gencat.cat/coronavirus