• L’objectiu és dotar l’operador d’una estructura organitzativa que li permeti competir en el mercat  de les loteries públiques en igualtat de condicions
  • L’EAJA continuarà destinant íntegrament tots els seus beneficis a programes socials a Catalunya i, aquest any, en especial a les persones afectades per la Covid-19

El Govern ha donat avui el  vistiplau a l’inici de transformació de l’Entitat Autònoma de Jocs i Apostes de la Generalitat (EAJA) d’entitat autònoma de caràcter comercial, tal com va ser creada per la Llei 5/1986 de 17 d’abril, a una societat anònima de naturalesa unipersonal amb capital cent per cent públic. La nova entitat continuarà destinant íntegrament, per llei, tots els seus beneficis a projectes socials que es canalitzen a través del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya.

Aquest canvi de personalitat jurídica, previst a la Llei d’acompanyament dels Pressupostos de la Generalitat per al 2020 (Llei 5/2020), respon a una doble finalitat: d’una banda, crear un operador independent en l’àmbit de les loteries, en línia amb les principals loteries europees, que doni transparència al mercat i que s’ajusti al principi de separació entre regulador i operador que marca la jurisprudència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea; i, de l’altra, adequar l’estructura organitzativa i el règim jurídic de l’entitat, per dotar-la de major flexibilitat i perquè pugui competir en el mercat de les loteries públiques en igualtat de condicions amb altres operadors.

Segons el text acordat avui, el Govern faculta el Departament de la Vicepresidència i d’Economia i Hisenda per dur a terme aquest procés i realitzar els canvis necessaris per fer-lo efectiu. Això passa per l’aprovació d’uns nous estatuts i la inscripció de la nova societat en el registre mercantil.

L’acord de Govern també preveu que, durant el procés de transformació, l’EAJA mantindrà la seva activitat i el seu Consell d’Administració la composició i funcions que té atribuïdes.

En línia amb els principals països europeus

La transformació de l’EAJA en societat mercantil es troba en la línia del que ja han fet les principals loteries europees, com les de França, el Regne Unit, Alemanya, Itàlia o els països nòrdics que, o bé ja van ser creades com a societats mercantils o bé s’ha anat transformant durant els darrers anys per separar l’òrgan regulador de l’operador del joc. De fet, el 2011 el Govern espanyol va crear la SELAE (Sociedad Estatal de Loterías y Apuestas el Estado) com hereva de la LAE, l’organisme estatal que operava i regulava les loteries estatals i, a partir d’aleshores, la SELAE opera i la Dirección Geneeral de la Ordenación del Juego regula.

Tots els beneficis d’aquest any es destinaran a les persones afectades per la Covid-19 a Catalunya

Loteries de Catalunya fa  més de 30 anys que és al costat d’aquells que més ho necessiten. Els seus beneficis es destinen de manera íntegra al suport de projectes socials que es canalitzen a través del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya. Al llarg de la seva història, l’entitat ha destinat més de 265 milions d’euros a programes que repercuteixen en els col·lectius més fràgils de la societat catalana: la gent gran, les persones amb discapacitat i la infància. Aquest any, destinarà tots els seus beneficis a les persones afectades per la Covid-19 a Catalunya.