• Al maig s’han realitzat 36 trasplantaments i s’han gestionat 6 donants cadàver i 4 donants vius, xifres superiors al mes d’abril, quan l’activitat va ser mínima a causa de la COVID-19
  • L’activitat no s’ha arribat a aturar mai, però va quedar limitada als trasplantaments urgents, als programes especials i als pediàtrics; és el cas del Valentín, un nen de 6 anys que ha rebut el seu segon trasplantament renal durant la pandèmia
  • Amb motiu del Dia del Donant, l’OCATT organitza demà ‘La donació en temps de Covid’, un debat virtual amb professionals i testimonis
Evolució quinzenal de l'activitat de donació i trasplantament d'òrgans a Catalunya, 2019-2020
Evolució quinzenal de l'activitat de donació i trasplantament d'òrgans a Catalunya, 2019-2020

La crisi sanitària provocada per la pandèmia de la COVID-19 ha afectat de manera significativa, com en altres àmbits de la salut, al sistema de trasplantaments. Desprès d’un inici d’any espectacular, l’activitat de donació i trasplantament d’òrgans i teixits va caure de manera abrupta a causa de la COVID-19, limitant-se a casos urgents, programes especials i pacients pediàtrics. Els darrers dies, però, l’activitat ha tornat a recuperar la tendència a l’alça, gràcies a l’obertura progressiva dels programes i a la reorganització dels serveis hospitalaris, com explica l’Organització Catalana de Trasplantaments (OCATT), amb motiu del Dia del Donant d’Òrgans i de Teixits, que se celebra el 3 de juny de cada any per agrair la generositat dels donants i dels seus familiars.

Des de l’1 de gener fins el 31 de maig de 2020, els hospitals catalans han gestionat 97 donants cadàver vàlids, que representen un 41,9% menys que el mateix període de l’any passat (167). En la mateixa línia, els trasplantaments realitzats han estat 339, un 35,3% menys que el mateix període que l’any 2019 (524). “El conjunt de l’activitat de l’any 2020 fins avui no reflexa l’impacte de la COVID-19, ja que en els dos primers mesos de l’any, la donació i el trasplantament van tenir una activitat molt elevada. Hem passat d’activitats 40% superiors a quasi aturar l’activitat en pocs dies”, comenta Jaume Tort, director de l’OCATT. “De fet, si acotem el període d’estudi des del 13 de març fins al 31 de maig, a Catalunya s’han realitzat 48 trasplantaments, un 80,9% menys que en condicions normals”, especifica Tort.

Taula. Evolució mensual de l’activitat de donació i trasplantament d'òrgans a Catalunya, 2019-2020

 

Donants cadàver

Trasplantament

 

2019

2020

Variació

2019

2020

Variació

Gener

40

42

5,0%

135

129

-4,4%

Febrer

28

38

35,7%

89

138

55,1%

Març

37

7

-81,1%

113

29

-74,3%

Abril

29

4

-86,2%

90

7

-92,2%

Maig

33

6

-81,8%

97

36

-62,9%

Global (Gener-Maig)

167

97

-41,9%

524

339

-35,3%


Existeixen diferències evidents abans i després del mes de març. Durant els mesos de gener i febrer de 2020 es van realitzar 267 trasplantaments d’òrgans, un 19,2% més que el mateix període de l’any anterior (224 al 2019). Posteriorment, tot i que la primera setmana de març l’activitat encara va ser important, les intervencions van caure. Els dos mesos d’afectació profunda de la COVID-19 (març i abril), l’activitat es va reduir a 36 trasplantaments d’òrgans, en comparació als 203 de l’any 2019, un descens del 82,3%. Durant el mes de maig, s’observa un augment progressiu de l’activitat en comparació als dos mesos anteriors amb 36 intervencions, però encara lluny de les xifres d’activitat habitual.

La donació de cadàver ha anat en la mateixa línia, amb un augment del 17,6% durant els dos primers mesos de l’any respecte l’any anterior (80 donants al 2020 vs. 68 al 2019) i un descens del 83,3% els mesos de març i abril (11 donants al 2020 vs. 66 al 2019). Al maig s’han gestionat 6 donants.

Per altra banda, la donació de viu, tot i veure’s afectada pel tancament de tots els programes durant la crisi de la COVID-19, es manté en unes xifres similars a l’any anterior (37 al 2020 vs. 40 al 2019), gràcies l’augment de l’activitat trasplantadora amb aquest tipus de donant durant l’inici de l’any. La segona quinzena de maig s’ha reprès aquesta activitat, després de l’aturada, amb les quatre primeres intervencions.

 “Agraïm als equips i als hospitals que, després d’aquestes setmanes difícils, hagin mostrat ràpidament la seva predisposició a la reobertura dels diferents programes; diu molt de la seva professionalitat, esforç i dedicació”, declara Tort. “I ara, més que mai, necessitem la confiança de la societat en el sistema de trasplantaments i, sobre tot, agraïm la generositat, la solidaritat i la humanitat dels donants i dels seus familiars, per regalar vida i esperança”, afegeix. Segons conclou Tort, les llistes d’espera no s’han vist molt afectades, tot i que encara 1.200 persones segueixin esperant un òrgan a Catalunya.

 

El Valentín, un nen trasplantat de ronyó durant la pandèmia

Durant el confinament, en Valentín, un nen de 6 anys, va rebre el seu segon trasplantament renal a l'Hospital Vall d'Hebron. Per a la Dra. Gemma Ariceta, cap del Servei de Nefrologia Pediàtrica de Vall d'Hebron, en plena pandèmia, el trasplantament renal del Valentín va ser una fita que ens va omplir d’esperança i vida. Ens preocupava moltíssim la seguretat del pacient, i malgrat ser una decisió difícil, vam optar per mantenir obert el programa de trasplantament renal pediàtric i donar opció a rebre un òrgan a pacients pediàtrics, especialment a aquells que es trobaven en situacions clíniques difícils. A partir d'aquell dia els nens i familiars de la segona planta de l’Hospital Infantil de Vall d’Hebron sortien a les vuit al passadís a aplaudir als professionals d'infermeria i nefrologia desplaçats a les àrees COVID-19 de l'hospital, i també als equips més petits que garantim l'atenció 24 hores i 7 dies a la setmana. Va ser emocionant i ens va ajudar a sentir-nos equip i família”.

"Vam rebre la trucada de l'equip un dia de mitjans de març a la nit per dir-nos que hi havia la possibilitat d'un ronyó molt compatible per en Valentín", detalla Sol, mare del petit i creadora de l'Associació ‘En tus Zapatos’, una entitat que treballa per millorar la qualitat de vida de tots els nens i famílies que pateixen malalties renals cròniques. "Malgrat el temor per la pandèmia i la magnitud de la intervenció, la tranquil·litat de saber que estàvem en mans del millor equip de professionals del món i que el nostre fill és un guerrer incansable, ens va fer sentir que res podria fallar", afegeix. "Aquest trasplantament va ser com un raig d'esperança enmig d'una realitat tan dramàtica: estem immensament agraïts al donant i als seus familiars per fer-ho possible", conclou. Dos mesos després de la intervenció, el petit evoluciona molt favorablement.

Segons la Dra. Teresa Pont, coordinadora mèdica de trasplantaments de Vall d'Hebron, aquest centre ha mantingut el seu programa de trasplantament pediàtric i ha realitzat un total de 23 trasplantaments des del 13 de març, tant a nens com a adults, en una situació tan adversa gràcies al compromís dels seus professionals, que han donat el millor de sí mateixos i han demostrat una gran resiliència”.

 

‘La donació en temps de Covid’

Aquest és el títol de l’Acte del Dia del Donant_2020, un debat virtual que tindrà lloc demà sobre la importància de donar per salvar vides, i més en la situació actual. Al debat hi participaran la metgessa i coordinadora de trasplantaments de l’Hospital Josep Trueta, Nuria Masnou; la supervisora d’infermeria i també coordinadora de trasplantaments de l’Hospital Vall d’Hebron, Carme Vallès; el nefròleg i cap de l’equip de trasplantament renal de l’Hospital de Bellvitge, Oriol Bestard; Lucía, filla d’un donant, i Anna, donant viva de ronyó.

L’objectiu és explicar la davallada de la donació a través dels protagonistes principals, conèixer de primera mà com han conviscut amb la pandèmia i remarcar la importància de la donació d’òrgans i teixits. A diferència d’anys anteriors, la situació provocada per la COVID-19 ha motivat que es faci aquest acte de manera virtual. Es podrà seguir per streaming (YouTube) i estarà obert a la participació on-line de periodistes i/o altres assistents virtuals.

 

Campanya #joregalo a Instagram per sensibilitzar sobre la donació d’òrgans i teixits

Trasplantats gironins han creat el compte d’Instagram donemgirona perquè tothom pugui aportar un “regal” (a cost zero) per evocar la donació. L’objectiu és fer present, a través de les xarxes socials,  la donació. La campanya compta amb la col·laboració de diferents professionals de la salut i d’associacions de malalts trasplantats de Catalunya i està oberta a tothom que hi vulgui participar.

 

Sense donants no hi ha trasplantaments

L’OCATT i el Sistema de Salut de Catalunya volen destacar la generositat i la solidaritat dels donants i de les seves famílies, que gràcies al seu gest altruista han fet un regal de vida i d’esperança a moltes persones que ho esperaven. Igualment, reconeixen la feina i el compromís de tots els professionals sanitaris i no sanitaris vinculats al procés de donació i trasplantament que han contribuït a l’assoliment d’uns resultats excel·lents a Catalunya. I recorden que fer-se donant és tan senzill com decidir la teva voluntat de ser donant i compartir-la amb els teus familiars i amics.

 

Sobre l'OCATT

L'Organització Catalana de Trasplantaments (OCATT), entitat que depèn del Servei Català de la Salut, del Departament de Salut, és la responsable de planificar, ordenar i coordinar les activitats relacionades amb l'extracció, la conservació, la distribució, el trasplantament i l'intercanvi d'òrgans i teixits per utilitzar-los amb finalitats terapèutiques a Catalunya. 

També li correspon realitzar activitats informatives i de promoció sobre la donació d'òrgans, teixits i cèl·lules, la coordinació d'intercanvi d'òrgans, el registre i seguiment dels pacients que han rebut un trasplantament, la garantia de qualitat en el procés de la donació, i l'assessorament al Departament de Salut en la presa de decisions sobre aquestes matèries.