• La Generalitat suspèn l’entrada de noves sol·licituds d’aquest ajut per valorar les 14.395 rebudes en només dues setmanes, que es concediran per odre d’entrada, sempre que es compleixin tots els requisits
  • Les persones interessades encara disposaran de temps entre avui i demà dimecres per presentar la seva sol·licitud
  • L’Estat va assignar a Catalunya una partida de 14,5 milions de euros per dedicar a aquests ajuts que s’ha demostrat insuficient i el Govern va demanar que s’elevés fins els 29 milions
pisos

Davant l’alt nombre de sol·licituds d’ajuts específics per a pagar el lloguer de famílies amb dificultats sobrevingudes com a conseqüència de la COVID-19, el Departament de Territori i Sostenibilitat ha resolt suspendre l’entrada de noves sol·licituds. L’ordre de suspensió entrarà en vigor dijous. Per tant, les persones interessades encara podran presentar la seva sol·licitud entre avui i demà.

La decisió s’ha pres per poder valorar les 14.395 sol·licituds que s’han rebut des que es va obrir la línia d’ajuts tot just el passat 19 de maig, que ja es troben en tràmit. Cal recordar que es tracta d’ajuts finalistes i que s’han de concedir en estricte ordre d’entrada a les persones que compleixin els requisits, fins exhaurir el pressupost. És per això que el Govern ha considerat prudent suspendre a partir de dijous l’acceptació de noves sol·licituds per tal de determinar si amb les presentades actualment s’exhaureix el pressupost disponible.

Els ajuts per a famílies amb dificultats sobrevingudes i temporals per pagar el lloguer com a conseqüència de la repercussió econòmica de la pandèmia de la COVID-19 formen part d’una línia específica de l’Estat. Així, el Govern central la va dotar amb 100 milions d’euros per a tot l’Estat, dels quals 14,5 milions es van destinar a Catalunya. Al seu dia el Govern ja va dir que es tractava d’una partida insuficient, com ara s’ha demostrat amb l’alt nombre de sol·licituds d’uns ajuts que convoca i gestiona la Generalitat, el que ha aconsellat suspendre l’entrada de noves peticions per valorar i atendre les ja rebudes.

Realitat socioeconòmica i cost de la vida

 

Des del Govern es considera que el repartiment de fons no ha tingut en compte el pes de la població catalana, que representa gairebé el 16,5% de la població espanyola ja que només ha rebut el 14,5% dels fons. D’altra banda, tampoc s’ha valorat la realitat socioeconòmica catalana i les diferències en el cost de la vida entre comunitats autònomes. Cal destacar que a Catalunya el lloguer mitjà contractual és superior a la mitjana estatal.

 

És per això que la Generalitat ha reiterat en diverses ocasions la necessitat que el Govern de l’Estat dupliqui la quantitat del fons COVID-19 per a ajuts al pagament de lloguers fins assolir els 29 milions d’euros per a Catalunya.

En paral·lel, el Departament de Territori i Sostenibilitat també ha reclamat que es posin en ple funcionament els microcrèdits de l’Institut de Crèdit Oficial (ICO) per pagar el lloguer anunciats pel Govern central. Aquests microcrèdits permetrien que les persones que no puguin accedir als ajuts COVID-19 disposin d’una altra via de finançament per fer front a les dificultats en el pagament del lloguer derivades de l’epidèmia.

 

D’altra banda, al marge de les línies específiques derivades de la COVID-19, també s’ha demandat doblar l'import del Plan Nacional de Vivienda que, en el cas català, significaria passar de 200 milions ja establerts per al període 2018- 2021, a 400 milions d’euros. Aquest import permetria oferir subvencions i incentius a promotors públics i privats per a incrementar la promoció d'habitatges de lloguer assequible. 

 

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, i el secretari de l’Agenda Urbana i Territori, Agustí Serra, van exposar aquestes demandes a la reunió que van mantenir el passat 28 de maig amb el secretari general de l’Agenda Urbana i Habitatge, David Lucas. El mateix president de la Generalitat, Quim Torra, les va demanar al president Pedro Sánchez el passat 23 de maig i es van incloure en el llistat de les 40 mesures urgents a prendre que va plantejar el Govern català.

 

A l’espera de la resposta que pugui donar el govern de l’Estat a totes aquestes peticions, la Generalitat estudia destinar fons de contingència per complementar la partida dels ajuts COVID-19 per al pagament del lloguer, perquè considera que els ajuts al lloguer davant l’emergència per la pandèmia no s’han d’acabar amb aquesta convocatòria. Cal recordar però, que aquesta no és l’única mesura a la qual pot optar la ciutadania per fer front a les dificultats en el pagament del lloguer.

Moratòria per als llogaters del parc públic

Així, per a reduir la despesa en habitatge a afectats per ERTO, en situació d’atur o amb pèrdues substancials d’ingressos i situació de vulnerabilitat, el Govern va aprovar una moratòria en el pagament del lloguer d’habitatges i locals gestionats per l’Agència de l’Habitatge de Catalunya. La moratòria es perllongarà mentre duri l’emergència. També s’ha avançat el pagament de la subvenció al lloguer que reben les persones majors de 65 anys i les dones víctimes de violència de gènere.

 

 

 

A més, s’ha ofert assessorament per a sol·licitar un ajornament en el pagament de la quota mensual del lloguer o de la hipoteca o per accedir a la línia de microcrèdits de l’ICO per finançar l’arrendament.

Pel que fa a les actuacions per a evitar situacions d’exclusió residencial immediata, s’ha vetllat per la suspensió dels desnonament als llogaters amb contracte, i per la pròrroga dels contractes de lloguer que finalitzin durant l’estat d’alarma.

Ajuts ordinaris al pagament del lloguer

Més enllà de paquet de mesures extraordinàries impulsades pel Govern per fer front a la COVID19, la setmana passada es va publicar la convocatòria ordinària d’ajuts al pagament del lloguer del 2020. La voluntat del Govern és continuar donant resposta a les famílies que necessiten els ajuts per poder seguir vivint en el seu habitatge de manera habitual i continuada.

Així, aquesta línia d’ajuts que es convoca anualment de forma regular està pensada per a les persones que no es troben en situació de vulnerabilitat imminent, però que s’hi podrien veure abocades si no compten amb un ajut. Per a aquesta convocatòria, hi ha un pressupost inicial de 20 milions d’euros, ampliables. L’any 2019, d’aquests ajuts ordinaris se’n van beneficiar 52.073 famílies.

La subvenció es concedeix per un import anual màxim de 2.400 euros, és a dir, de 200 euros mensuals com a màxim, i s’ajusta en funció de l’esforç que suposa per a la unitat familiar el pagament del lloguer. Així, la subvenció pot ser del 20% de l’import de la renda de lloguer anual quan l’esforç per pagar el lloguer sigui igual o inferior al 30% dels ingressos de la unitat de convivència; del 30% de l’import de la renda quan aquest esforç sigui superior al 30% i inferior al 40%, i del 40% si és igual o superior al 40% dels ingressos. Pel que fa als requisits sobre el preu del lloguer, el límit mensual per als habitatges de la demarcació de Barcelona és de  750 euros mensuals; a Girona  i a Tarragona és de 500; de 450 a la demarcació de Lleida, i de 350 a les Terres de l’Ebre.

Aquesta convocatòria ordinària s’ha afegit, per tant, a les diverses mesures que la Secretaria de l’Agenda Urbana i Territori del Departament de Territori i Sostenibilitat ha posat en marxa des de l’inici de la crisi de la COVID-19.

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 162