- Aquestes directrius es podran aplicar quan hagin estat aprovades pel Pla PROCICAT
- La Taula Sectorial de l’Activitat Física i l’Esport de Catalunya reclama més recursos a l’administració catalana i estatal per pal·liar els efectes de la Covid-19

El secretari general de l’Esport i de l’Activitat Física, Gerard Figueras, ha presidit avui la cinquena reunió per videoconferència de la Taula Sectorial de l’Activitat Física i l’Esport de Catalunya, durant la qual ha explicat als representants del teixit esportiu que la Secretaria General de l’Esport i de l’Activitat Física (SGEAF) té a punt les mesures que regularan el desenvolupament de la pràctica esportiva en la nova fase de represa en què entra el país, un cop la Generalitat recuperi les plenes competències. Aquestes mesures, que formen part del Pla d'acció pel desconfinament esportiu de Catalunya, s'aplicaran quan les aprovi el Pla PROCICAT per emergències associades a malalties transmissibles emergents amb potencial alt risc.
Durant la trobada amb una vuitantena de representants del teixit esportiu del país, Gerard Figueras ha exposat que la proposta de la SGEAF s’adequarà al decret del Govern de la Generalitat que regula el pas de Catalunya a la fase de represa i “establirà les mesures que han de regir a partir d’ara les activitats esportives en tots els àmbits, i seguint els criteris del PROCICAT tenint com a prioritat per la salut de les persones”.
Un cop el PROCICAT aprovi la proposta de la SGEAF, aquesta en compartirà el contingut amb la totalitat del teixit esportiu català. Mentre no arribi aquesta validació, el sector esportiu s’haurà de cenyir a les mesures establertes per a la fase 3 del desconfinament. El director del Consell Català de l’Esport, Antoni Reig, ha afegit que aquesta proposta no tindrà fases diferenciades, regularà com s’hauran de fer entrenaments, competicions i la pràctica esportiva a l’aire lliure i de lleure esportiu, així com les assemblees i reunions. “Deixarà sense validesa algunes normatives que fins ara ens venien imposades, de manera que farem més fàcil la vida a les entitats i a la ciutadania”, ha assegurat.
D’altra banda, durant la trobada, els representants del sector esportiu han tornat a reclamar més recursos per fer front a l’impacte econòmic que la pandèmia del coronavirus ha tingut en les entitats, esportistes i ciutadania. En aquest sentit, i davant “la duresa” de les xifres d’aquesta afectació, Gerard Figueras ha plantejat durant la reunió d’avui de la Comissió per a l'Elaboració del Pla per a la Reactivació Econòmica i Protecció Social (CORECO) que la Generalitat pugui assumir el cost de les llicències escolars i federades de la temporada 2020-21 a Catalunya, que ascendeixen a uns 37 milions d’euros. “La reactivació econòmica i la protecció de les famílies més afectades per la pandèmia han de ser aspectes prioritaris”, ha explicat.
El sector esportiu català també fa extensiva la petició d’ajuts al Govern estatal, reiterant la instauració d’un tipus d’IVA reduït i demanant el repartiment entre les comunitats autònomes de la recaptació dels drets de la Lliga de Futbol Professional durant aquest primer any per ajudar les entitats de base a parar el cop causat per la Covid-19. Aquesta ha estat una de les demandes que el secretari general de l’Esport i de l’Activitat Física va fer en una reunió recent al nou director del Consejo Superior de Deportes, Joaquín de Arístegui, amb qui ha acordat treballar de manera coordinada la fase final de la desescalada.
Activitats esportives d’estiu per a infants i adolescents
La SGEAF també ha avançat que ben aviat es posarà a disposició de les entitats organitzadores d’activitats esportives d’estiu per a infants i adolescents la formació obligatòria que hauran de seguir les persones que exerceixin com a responsables de prevenció i higiene. Es tracta d’una càpsula formativa, elaborada amb la col·laboració del Departament de Salut, que les persones interessades hauran de visionar per tenir els coneixements necessaris per desenvolupar correctament aquesta tasca. També hauran de signar una declaració responsable.
Finalment, la SGEAF ha informat els assistents a la reunió sobre la imminent obertura de la convocatòria de subvencions d’impacte, amb una dotació de 3,5 milions d’euros (2,5 milions més respecte a l’anterior convocatòria) i de la convocatòria per optar a la línia específica de préstecs “ICF Esports Liquiditat”, que compta amb una dotació de 10 milions d’euros per a les entitats esportives.
Han estat convocats a la reunió de la taula sectorial les següents entitats i institucions: Unió de Federacions Esportives de Catalunya, Unió de Consells Esportius de Catalunya, Col·legi de Llicenciats en Educació Física i Ciències de l'Activitat Física i l'Esport de Catalunya, Plataforma ProSeleccions Esportives Catalanes, Consell de l’Esport Universitari de Catalunya, Universitat de Barcelona, Universitat Autònoma de Barcelona, Fundació Catalana per a l’Esport, l’Associació Empresarial de Clubs de Natació de Catalunya, el clúster de la indústria de l’esport INDESCAT, Seven Mila, Gestiona (Gestors Esportius Catalans), grup DIR, Associació catalana de Gestors Esportius de Catalunya, Sport Cultura Barcelona, Associació d'Empresaris de Clubs Catalans de Fitness, Federació Catalana de Futbol, Federació Catalana de Basquetbol, Federació Catalana de Natació, Federació Catalana de Vela, Federació Catalana d’Entitats Excursionistes de Catalunya, Federació Catalana de Voleibol, Federació Catalana de Patinatge, Federació Catalana d’Esports d’Hivern, Federació ACELL (Federació Catalana d'Esports per a Persones amb Discapacitat Intel·lectual) i Consell de l’Esport Escolar de Barcelona.
Pel que fa als clubs, hi han participat el FC Barcelona, el RCD Espanyol, la Volta Ciclista a Catalunya Associació Esportiva, el Club Natació Sabadell, el Club Natació Atlètic-Barceloneta, el Club Balonmano Granollers, el Club Bàsquet Manresa, el CN Barcelona, Centre Excursionista de Catalunya, la Unió Esportiva Santboiana, el Reial Automòbil Club de Catalunya (RACC), el Club de Rem Tortosa, la Unió Atlètica Montsià, el Lleida Esportiu, l’Associació Esportiva Sedis Bàsquet, el Club Tennis Taula Borges Blanques, Roc Roi, Sícoris Club, el Reus Deportiu, el Club de Tennis Tarragona, el Club Gimnàstic de Tarragona, el Club Natació Olot, l’Uni Girona, el Grup Excursionista i Esportiu Gironí (GEiEG), el Girona FC i el Club Tennis la Bisbal. De l’àmbit municipal, les quatre diputacions catalanes, l’Associació Catalana de Municipis, la Federació de Municipis de Catalunya i els Ajuntaments de Barcelona, l’Hospitalet de Llobregat, Granollers, Igualada i Berga. Finalment, també hi han participat representants de diversos organismes esportius que depenen del Govern, com el CAR de Sant Cugat, l'Institut Nacional d'Educació Física de Catalunya, el Canal Olímpic de Catalunya i el Circuit de Barcelona-Catalunya.