- S’encomana a la Secretaria d’Hisenda l’elaboració del programa d’actuacions per implementar l’estratègia
- Gràcies a aquesta política fiscal corporativa, la Generalitat tindrà una visió global de la fiscalitat que li permetrà guanyar en eficiència i estalviar costos
El Govern ha donat llum verda al model de política fiscal corporativa de la Generalitat i del seu sector públic i l’estratègia que el desenvolupa. L’objectiu del model és doble: d’una banda, establir un protocol d’actuació homogeni, integrat i coordinat en matèria fiscal que ha de permetre disposar d’una visió global de la fiscalitat de l’Administració de la Generalitat i del seu del sector públic, i, de l’altra, establir els mecanismes d’assistència i suport tributari als ens que conformen l’àmbit subjectiu de la política fiscal corporativa.
Aquesta visió global de la fiscalitat del sector públic permetrà guanyar en eficiència i estalviar costos, ja que els organismes i entitats es podran beneficiar de l’homogeneïtzació de criteris i procediments, així com de l’assessorament tributari i la formació i capacitació en fiscalitat des d’un òrgan transversal en la prestació d’aquests serveis.
També es generaran economies d’escala, amb la internalització de determinats serveis de tramitació, sistemes de gestió unificats, així com la compra centralitzada de productes TIC. Finalment, aquesta política incrementarà la transparència en matèria fiscal i en el foment del compliment cooperatiu.
Un model amb quatre àmbits d’actuació
En aquest sentit, el model que ha dissenyat la Secretaria d’Hisenda de la Generalitat, gira a l’entorn de quatre àmbits d’actuació:
- Governança i estratègia fiscal en la millora de l’eficiència dels recursos públics, la transparència i el bon govern en la gestió impositiva.
- Monitoratge i supervisió dels assumptes fiscals, avaluant oportunitats de millora continua.
- Assistència i suport en matèria de fiscalitat corporativa.
- Tecnologia i recursos necessaris per a l’aplicació del Model de política fiscal corporativa.
L’Acord també defineix els ens i organismes que quedaran dins l’abast del model i que són els 13 departaments de la Generalitat i les 192 entitats del seu sector públic, amb personalitat jurídica pròpia i diferenciada, que estan participades majoritàriament -de forma directa o indirecta amb més d’un 50% del capital o amb la majoria de drets de vot- per l’Administració.
Aquí s’inclouen: les entitats autònomes de caràcter administratiu, comercial, industrial o financer; les entitats de dret públic sotmeses a dret privat; les societats mercantils; els consorcis; i les fundacions. El model també determina els aspectes organitzatius i els mecanismes de col·laboració essencials per a la seva posada en funcionament.
Implementació en tres fases: curt, mitjà i llarg termini
Tenint en compte el nombre d’actors implicats, la diversitat en la tipologia de les entitats i l’ampli abast dels objectius del model de política fisca corporativa, es requereix una implementació gradual i progressiva. Així, el desplegament del model es farà per etapes i preveurà diferents accions que es duran a terme en el curt, mitjà o llarg termini, en funció de criteris de prioritat, viabilitat i assoliment de fites en cadascun dels àmbits d’actuació descrits.
Compliment del Pla de Govern de la XII legislatura
Amb l’adopció d’aquest Acord de Govern, es dona compliment al Pla de Govern de la XII legislatura que estableix, entre altres mesures, la implementació d’una política fiscal corporativa del sector públic de la Generalitat de Catalunya. També dona resposta a l’Acord de Govern de l’1 d’agost de 2019, que impulsa la definició i l’estratègia per implementar el model de política fiscal corporativa, que doni continuïtat al Programa d’homogeneïtzació dels processos i mecanismes interns de tramitació dels tributs, que va ser suprimit pel Consell de Ministres durant l’aplicació de l’article 155.
La política fiscal corporativa s’alinea amb les tendències actuals de les grans corporacions públiques i les grans empreses d’arreu del món en matèria de bon govern corporatiu i bones pràctiques tributàries, que treballen per dur a terme una gestió eficaç del seu risc tributari i proporcionar una major seguretat jurídica a les seves corporacions.
En aquest sentit, la Generalitat de Catalunya, com a màxim responsable i garant del compliment fiscal corporatiu, amb criteris d’eficàcia i eficiència, ha de vetllar per la correcta i adequada gestió tributaria de la seva Administració, que anticipi i mitigui el possible risc fiscal i redueixi la inseguretat jurídica en l’aplicació dels tributs.