EMC

INDÚSTRIA

La startup catalana Oimo crea un material biodegradable al mar amb les mateixes propietats que el plàstic tradicional

query_builder   5 juliol 2020 11:00

event_note Nota de premsa

INDÚSTRIA

La startup catalana Oimo crea un material biodegradable al mar amb les mateixes propietats que el plàstic tradicional

  • És un material creat a partir d’algues, sucres naturals i olis vegetals que no resulta tòxic per la fauna marina i que es destinarà a la producció d’envasos d’un sol ús del sector de l’alimentació, les anelles de les llaunes de begudes o recipients per a cosmètica
  • Oimo ha rebut un ajut directe de 75.000 euros d’ACCIÓ de la línia Startup Capital, destinat a startups tecnològiques en fase inicial
  • La startup catalana, fundada al 2019, ja ha sol·licitat la patent d’aquest material i el començarà a comercialitzar l’any vinent

 

La startup catalana Oimo ha creat un material sostenible similar al plàstic a partir d’extractes d’algues marines, sucres naturals o olis vegetals que no resulta tòxic per la fauna marina. Es tracta d’un projecte basat en l’economia circular que permet la producció d’un material biodegradable a l’entorn marí, procedent de fonts de la natura i amb les mateixes propietats de molts tipus de plàstic tradicional sense efectes negatius per al medi ambient. L’empresa catalana ja ha sol·licitat la patent d’aquest material, dissenyat per a produir envasos d’un sol ús del sector de l’alimentació, les anelles per a les llaunes de begudes  o recipients per a cosmètica.

Oimo és una de les empreses beneficiàries de l’ajut Startup Capital d’ACCIÓ, l’agència per a la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Coneixement. La startup ha rebut 75.000 euros que podrà destinar a finançar les activitats derivades de l’execució del pla de negoci inicial, com per exemple cobrir despeses de personal, contractar serveis a tercers, invertir en material i equipaments, llogar espais o elaborar estratègies de comercialització i comunicació.

Segons el CEO d’Oimo, Albert Marfà, “fins fa ben poc la gent no se n’ha adonat del gran impacte que el plàstic genera per al nostre planeta, però ara totes les empreses són conscients de la necessitat de reduir-lo i la legislació també treballa en aquest sentit, perquè cada any més de 8 milions de tones de plàstic acaben al mar”. “Hem desenvolupat un tipus de packaging sostenible, que pesa poc i que és fàcil de treballar per aconseguir la flexibilitat o rigidesa necessàries segons les necessitats de les diferents aplicacions possibles”, explica Marfà.

Per al CEO de l’empresa, “és més rellevant que mai treballar des de l’economia circular, considerant l’increment exponencial de plàstics d’un sol ús durant la crisi sanitària provocada per la covid-19”. El biomaterial “és biodegradable tant a la terra com en aigua salada o dolça i no és tòxic per a la fauna marina, sovint víctima dels residus que no es poden reciclar”, assegura Marfà.

L’empresa emergent no elabora productes finals, sinó que formula i dissenya aquesta nova matèria primera biodegradable que es pot adaptar a tot tipus d’aplicacions i que es pot utilitzar en la maquinària per treballar el plàstic que es fa servir actualment. Per aconseguir aquest material, l’empresa escalfa les molècules naturals presents en els extractes d’algues o olis vegetals per produir una reacció química que els permeti obtenir una sèrie de cadenes moleculars que s’adhereixen fins a crear aquest bioplàstic. Entre les utilitats del biomaterial desenvolupat per Oimo destaquen els envasos d’un sol ús per a l’alimentació, les anelles per les llaunes de beguda o recipients per al sector cosmètic. La startup també ofereix serveis de consultoria a empreses finals que vulguin entendre com poden adaptar els productes que fins ara elaboraven amb plàstic tradicional i contribuir, d’aquesta manera, a “impulsar la innovació sostenible al sector del packaging, explica Marfà.

Oimo, fundada a principis de l’any 2019 i amb seu a Barcelona, té previst començar a comercialitzar el nou material durant el 2021 a fabricants de productes plàstics o a clients finals, per exemple, de la indústria alimentària o cosmètica. La startup compta actualment amb un equip de quatre persones, un equip que inclou enginyers, químics, experts en desenvolupament de negoci, a banda de col·laboradors i assessors externs.

 

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined