Consellera Budó, Vergés i Jordà

El Govern anuncia l'ús obligatori de la mascareta en la via pública, espais a l'aire lliure i en qualsevol espai tancat d'ús públic

query_builder   8 juliol 2020 17:41

event_note Nota de premsa

El Govern anuncia l'ús obligatori de la mascareta en la via pública, espais a l'aire lliure i en qualsevol espai tancat d'ús públic

  • La consellera Budó ha explicat que en la reunió de seguiment de la Covid-19 al Segrià s’ha decidit constituir el PROCICAT Lleida “per garantir una gestió descentralitzada de la pandèmia”
  • La consellera Vergés ha explicat que ja s’ha fet el cribratge de 4 residències de les 33 que hi ha en Segrià
  • La consellera Jordà ha destacat els treballs previs a la campanya de la fruita dolça “per aconseguir que es pugui collir amb la màxima seguretat possible”
Consellera Budó, Vergés i Jordà

Aquest matí, s’ha reunit el president de la Generalitat, Quim Torra; el vicepresident del Govern i conseller d’Economia i Hisenda, Pere Aragonès; la consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó; el conseller d’Interior, Miquel Buch; la consellera de Salut, Alba Vergés; el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani; i la consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà; el delegat del Govern de la Generalitat a Lleida, Ramon Farré; el paer en cap de Lleida, Miquel Pueyo; president del Consell Comarcal del Segrià, David Masot; i el president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, per fer un seguiment de l’evolució de la Covid-19 al Segrià.

Després de la reunió, la consellera de la Presidència, la consellera de Salut, i la consellera d’Agricultura han comparegut en roda de premsa per informar de les mesures preses i l’actualització de dades del rebrot de coronavirus al Segrià.

Per evitar el contagi i la propagació de la Covid-19, la consellera Budó ha anunciat que “les persones de més de sis anys estan obligades a l’ús de la mascareta en la via pública, espais a l'aire lliure i en qualsevol espai tancat d'ús públic i que es trobi obert al públic, amb independència del manteniment de la distància física de seguretat”.

En la reunió també s’ha decidit constituir formalment el PROCICAT Lleida “per tal de garantir una gestió descentralitzada de la pandèmia”. Aquest PROCICAT Lleida està coordinat pel delegat del Govern a Lleida i els diferents representants dels serveis territorials de les diferents conselleries del Govern i dels cossos operatius com: mossos, agents rurals, protecció civil, SEM, bombers i creu roja.

En el marc d'aquesta reunió, la consellera Budó també ha explicat que “hem demanat als ajuntaments i a les entitats locals que posin a disposició aquells equipaments públics que siguin necessaris per fer aïllament correcte de totes les persones que puguin donar positiu en una PCR o els seus contactes, i no tinguin la possibilitat d’aïllar-se en les zones on estan vivint”. Per garantir el funcionament i la gestió d'aquests locals, des del Govern s’ha decidit posar a disposició dels ajuntaments i del Consell Comarcal del Segrià un fons extraordinari que permeti injectar liquiditat per garantir la gestió d'aquests equipaments. “És una despesa sobrevinguda pels municipis i des del Govern els volem acompanyar, també en aquesta despesa. Sempre hem dit que volem treballar de manera coordinada i sent aliats del món local. I, en aquests moments, estem treballant coordinadament amb alcaldes, alcaldesses, Consell Comarcal i la Diputació des del minut zero”, ha insistit Meritxell Budó.

A nivell de comunicació, les persones que estan treballant directament des del PROCICAT Lleida seran les que informaran periòdicament, dilluns, dimecres i divendres, de l’evolució i de la gestió del brot del coronavirus al Segrià.

La consellera de la Presidència ha volgut insistir que “des del Govern prendrem totes aquelles decisions que siguin necessàries; però sempre tenint en compte les dades epidemiològiques i els criteris de les autoritats sanitàries”. I ha recordat la importància de l’ús de la mascareta, distància i higiene de mans per evitar el contagi.

 

Aquest matí, també s’ha reunit el Pla d'actuació del PROCICAT per a emergències associades a malalties transmissibles que ha considerat que en aquesta nova etapa de represa és essencial aprofundir en la necessitat d’un comportament social compromès en la lluita contra la pandèmia, fonamentat, entre d’altres mesures bàsiques, en l’ús de mascareta com a mesura de protecció individual i col·lectiva en el desenvolupament de les activitats que poden generar més risc de transmissió.

La detecció de diversos brots i l’increment de nous casos obliga a reforçar les condicions d’ús de les mesures de protecció i, específicament, l’ús de la mascareta.

No obstant això, no es modifica el règim d’exempcions a aquesta obligatorietat, per raons personals i de la naturalesa de l’activitat, de manera que no caldrà que la duguin, per exemple, persones amb dificultat respiratòria que pugui agreujar-se pel seu ús o que ho tinguin contraindicat per raó de salut o discapacitat. Tampoc serà exigible en el cas d'exercici físic esportiu a l'aire lliure ni quan per la pròpia naturalesa de les activitats l'ús de la mascareta resulti incompatible.

 

La consellera Vergés ha explicat que ja s’ha fet el cribratge de 4 residències de les 33 que hi ha en Segrià

La consellera de Salut, Alba Vergés ha explicat que “la prioritat que tenim ara per fer front a l’epidèmia arreu, però molt específicament al Segrià, és: tallar les cadenes de transmissió i protegir les persones més vulnerables”.

Des de dilluns ja hem fet el cribratge de 4 residències de les 33 que hi ha en el Segrià, com a mesura imprescindible que ens ha ensenyat l’epidèmia. I arrel del treball intens amb els municipis, amb el món local, iniciem el projecte de col·laboració entre alcaldies, la mediació social i a l’atenció primària”, ha anunciat Vergés.

També s’ha reforçat la vigilància epidemiològica, que se sumen a les 9 persones de l’equip d’epidemiòlegs de Lleida, 15 persones noves, de les quals 7 ja estan treballant a l’equip.

Sobre l’ús obligatori de mascareta a casals, colònies i escoles, la consellera Vergés ha recordat que “es mantenen els plans vigents” i, en aquests casos, no hi ha canvis.

La consellera Jordà ha destacat els treballs previs a la campanya de la fruita dolça “per aconseguir que es pugui collir amb la màxima seguretat possible”

La consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà, ha remarcat que des del primer moment la campanya agrària de la fruita dolça ha preocupat a tot el Govern i ha destacat els treballs previs que s’han fet amb tot el sector en l’elaboració del protocol d’actuació. “Ens hi vam posar a treballar de seguida. En condicions ordinàries es requereixen 35.00 persones normalment contactats en origen. Això en aquesta campanya atípica va ser impossible. Hem estat al costat del sector agrari i amb l’ajuda del Departament de Treball es va buscar la mà d’obra per aconseguir que la fuita es pugui collir i amb la màxima seguretat possible”.

Des del mes de març que els departaments d'Agricultura, Salut, Treball i Interior treballen de la mà del sector amb un protocol molt exhaustiu, que s'està complint. El Govern, ajuntaments, el sector agroalimentari de Lleida i els agents socials van aprovar les mesures per a garantir la seguretat en la campanya de la fruita el 29 d’abril. El Govern va donar llum verd a les recomanacions el 5 de maig. La comissió tècnica ha anat fent seguiment constant del seguiment del protocol.

 

Jordà també ha recordat que fins a dia d’avui el Departament de Treball ha destinat 2,5 milions i mig d’euros en programes socials vinculats a tasques de mediació i acolliment a temporera a Lleida

 

Jordà ha dit que la pedregada de fa unes setmanes al Baix Segrià va fer que es perdessin entre 75.000 i 100.000 tones de fruita. Això va fer disminuir la necessitat de personal del 40%. Ara mateix es calcula que estan treballant a la campanya 20.000 persones. La consellera ha recordat que ja no calen més treballadors per a la campanya agrària.

Jordà també ha demanat que no es criminalitzi el sector agrari i la pagesia. “Ja n’hi ha prou que s’assenyali el pagès durant la campanya de la fruita. La immensa majoria tenen els treballadors contractats i compleixen estrictament els protocols aprovats conjuntament amb el sector”, ha afirmat. I ha insistit a l’Estat Espanyol que “d’una vegada per totes” regularitzi amb un permís de treball permanent a les persones migrants per la campanya agrària. “Hem de flexibilitzar els processos d’arrelament i dotar d’oportunitats a totes les ciutadanes i ciutadans”, ha afirmat.

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined