HC Buch
El conseller d’Interior, Miquel Buch, ha explicat avui, durant una interpel·lació al Parlament de Catalunya, el Protocol de Protecció Civil d'atenció a les persones davant d'emergències greus a Catalunya i ha destacat que “amb aquest protocol fem un gran pas per continuar gestionant un sistema d'emergències públiques d'aquest país potent i robust però posant les persones al centre de qualsevol emergència”. “Posem una administració al costat de les persones que pateixen les emergències” ha insistit.

El conseller ha explicat que quan parlem d’emergències sigui des del pla teòric o des del pla operatiu sempre hi ha una fase evident que és la de la recuperació i és precisament en aquesta fase en la que es centra aquest pla.

Buch ha posat en valor que al llarg d’aquests mesos “hem anat fent front a les mancances que durant anys havia tingut el sistema públic de seguretat i emergències amb l’objectiu fer-lo més potent i robust amb més capacitat de resposta i adaptabilitat”.

En aquest sentit el conseller ha afegit que dins el sistema d'emergències cal pensar també en la post emergència o fase de recuperació, ja que hi ha persones que l’han patit i continuen afectades i necessiten acompanyament i “han de trobar una administració al costat que les acompanyi” ha dit.

Podem tenir plans d’emergències, apagar molt bé els focs, o rescatar persones però si posteriorment no donem atenció a les persones afectades, el sistema públic d’emergències d’aquest país no és prou bo, només ho serà quan pugui acompanyar aquestes persones en la post emergència” ha afegit.

El titular d’Interior també ha subratllat que “quan parlem d’emergències hem de saber que darrere del número fred del nombre de víctimes, hi ha familiars, amics i tantes persones que han patit i que potser no han tingut l'acompanyament i també formem part d’aquella emergència”.

El conseller ha explicat que el Protocol d'atenció a les persones davant d'emergències greus a Catalunya té tres objectius:

  • Definir una estratègia transversal d’atenció a les persones per a qualsevol emergència greu que situï la qualitat d’aquesta atenció com a màxima prioritat.
  • Disposar d’un sistema de procediments prescriptius en la planificació de protecció civil centrats en la qualitat de l’atenció a la població en tots els escenaris, moments i processos.
  • Garantir l’equitat de l’atenció a les persones en emergències