• La inversió estrangera captada per la Generalitat l'any 2019 s’ha incrementat un 13%.

 

  • ACCIÓ -agència del Departament d’Empresa i Coneixement- ha atret 365,2 milions d’euros d’inversió estrangera l’any 2019, fet que suposa la creació de més de 5.700 llocs de treball (+5,5%) i el manteniment de 1.350 addicionals (+6,3%).

 

  • Durant el 2019 s’han materialitzat 84 projectes d’inversió, la mateixa xifra que l’any anterior i la més alta de la sèrie històrica per segon any consecutiu

 

  • 8 de cada 10 euros d’inversió estrangera destinats a la indústria.

 

  • El 47% dels projectes d’inversió han estat d’empreses que no tenien presència prèvia Catalunya” i que “el 22% s’han captat a través de les oficines d’ACCIÓ al món”.

 

  • Per cada euro públic de pressupost que la Generalitat ha destinat a l’atracció d’inversió estrangera s’ha aconseguit un retorn de 144 euros d’inversió per part de companyies multinacionals.




Sobre la inversió estrangera a la indústria

En 80% del volum d’inversió estrangera atreta per ACCIÓ l’any 2019 ha anat destinada a la indústria, sobretot en els sectors de la indústria farmacèutica, l’automoció i la química i plàstics. Si la cadena de valor s’analitza per nombre de projectes i no per volum d’inversió, també lidera la indústria amb un 20,2% del total del nombre de projectes, el mateix pes que les inversions destinades als serveis, els projectes TIC (19%), d’R+D (14,3%) i logística (7,1%). Sectorialment, també analitzant el nombre de projectes, són molt rellevants les inversions estrangeres d’empreses dels sectors TIC-transformació digital (32,1%); de la indústria farmacèutica (9,5%); la logística, comerç electrònic i distribució (8,3%); i alimentació i productes gurmet (7,1%).

Sobre les inversions d’empreses sense presència prèvia a Catalunya

Gairebé la meitat (47,6%) dels projectes d’inversió estrangera materialitzats l’any passat provenen d’empreses que no tenien establiment previ a Catalunya, és a dir, tipus greenfield, fet que demostra el potencial de Catalunya per continuar atraient nous inversors. Les noves inversions en nous productes per part d’empreses que ja estaven establertes (22,6% del total) i les ampliacions (20,2%) són les altres dues principals modalitats d’inversió. Des del punt de vista del país d’origen de la inversió, les empreses amb més projectes materialitzats a Catalunya són dels Estats Units (17,9% del total de projectes), Alemanya (16,7%) i França (13,1%).

 

Sobre les oficines d’ACCIÓ al món, la principal via d’entrada

Aquestes inversions estrangeres es van captar principalment a través de les 40 Oficines de Comerç i d’Inversions d’ACCIÓ al món (22,6% del total de projectes), seguides per les reunions d’aftercare (13%). Es tracta de visites de seguiment per part de tècnics d’ACCIÓ a les empreses estrangeres ja establertes a Catalunya.