Roda de premsa
  • El comitè tècnic del PROCICAT recomana no sortir de casa si no és imprescindible, prohibeix les reunions de més de deu persones, limita l’aforament de bars i restaurants al 50% i tanca cinemes, teatres, locals d'oci nocturn i gimnasos. També es prohibeixen les visites a les residències de gent gran i es recomana cita prèvia per anar als locals comercials
  • La portaveu Budó fa un crit d’alerta davant el creixement dels contagis: “Som davant d’un moment difícil, d’una situació molt complicada i cal actuar amb celeritat i determinació per evitar trobar-nos en la mateixa situació del mes de març”
  • El conseller Buch demana “autorresponsabilitat” a la població: “Si no som capaços de sumar Distància-Mans-Mascareta, la pandèmia continuarà creixent”
  • La consellera Vergés justifica la prohibició de trobades i reunions de més de deu persones tant en l’ àmbit privat com en el públic, excepte les activitats laborals o el transport públic: “Els contagis que s’estan donant es produeixen, sobretot, en trobades familiars i socials. Per tant, el primer objectiu és reduir l’activitat social”

El Govern estendrà a bona part de l’àrea metropolitana de Barcelona, la Noguera i la resta del Segrià les mesures contra la Covid-19 preses aquesta dimarts a tres barris de l’Hospitalet de Llobregat davant l’augment de contagis dels últims dies. Així ho han anunciat la consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó; el conseller d’Interior, Miquel Buch, i la consellera de Salut, Alba Vergés, en una roda de premsa conjunta celebrada aquest migdia al Palau de la Generalitat.

Les mesures inclouen la prohibició de fer reunions de més de deu persones, tant en l’àmbit públic com en el privat, i la recomanació de no sortir de casa si no és per realitzar activitats essencials, com ara rebre assistència sanitària, desplaçar-se a la feina o per comprar productes de primera necessitat, com els d’alimentació. Pel que fa a la resta de comerços, es recomana demanar-hi cita prèvia. Tots els establiments hauran d’incrementar les mesures de precaució i higiene a l’interior dels locals. Així mateix, el comitè tècnic del Procicat també redueix al 50% l’aforament als bars i restaurants i obliga a tancar els locals d’oci, discoteques, sales de festes i gimnasos. Finalment, es prohibeixen les visites a les residències de gent gran. Aquestes mesures queden recollides en dues resolucions que es publicaran al DOGC i entraran en vigor un cop les validi l’autoritat judicial. Inicialment tindran una durada de quinze dies, un termini que es pot modificar en funció del que dictin les autoritats sanitàries.

La consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, ha enviat un missatge d’alerta davant la progressió “continuada i preocupant” de la transmissió de la Covid-19 a Catalunya. “Som davant d’un moment difícil, d’una situació molt complicada i cal actuar amb celeritat i determinació per evitar trobar-nos en la mateixa situació del mes de març”, ha advertit.

Per aquest motiu, Budó ha fet una crida a tots aquells que han relaxat les mesures de prevenció i protecció personal i comunitària i ha avisat que, si l’evolució actual es manté, “molt aviat” caldrà prendre decisions “més dràstiques”: “Ens trobem davant l’última oportunitat per evitar que haguem de fer un salt en les mesures de contenció de tota la població, i especialment a una part molt important de l’àrea metropolitana de Barcelona”, ha assegurat la portaveu. “Demanem a tots els ciutadans que aportin el seu deure cívic i un nivell de compromís personal i col·lectiu superior”, ha afegit.

Budó ha explicat que el Govern està reforçant “considerablement” la capacitat de rastreig i seguiment amb l’augment de l’equip de rastrejadors “No podem escatimar recursos en la lluita contra la pandèmia, hem d’evitar un segon confinament total de la població que podria tenir uns efectes dramàtics en termes sanitaris, econòmics i socials”, ha manifestat. La portaveu també ha explicat que el Govern ha parlat amb els alcaldes i alcaldesses dels municipis afectats i que l’Executiu compta “com sempre”, amb “la màxima col·laboració del món local”. En aquest sentit, Budó ha remarcat que el Govern, les administracions locals, els servidors públics i els ciutadans han d’actuar coordinadament i amb determinació per frenar els contagis:

“Demanem també la màxima consciència a les autoritats locals. També és responsabilitat seva ajudar a aturar la transmissió del coronavirus i que no hi hagi més contagis, més ingressos als hospitals i més víctimes de la pandèmia. Nosaltres junts podem frenar els rebrots de la pandèmia a Catalunya. Tornem a demostrar de què som capaços quan caminem junts i pensant sempre en l’interès i el bé comú”, ha conclòs.

 

Buch: “Demanem autorresponsabilitat a la ciutadania”

El conseller d’Interior, Miquel Buch, ha recordat una vegada més que el vehicle transmissor del virus són les persones: “Ja podem anar fent recomanacions, que si no en prenem consciència i prenem mesures aquesta batalla la tenim perduda”. “Demanem autorresponsabilitat a la ciutadania, si no som capaços de sumar Distància-Mans-Mascareta la pandèmia continuarà creixent. La batalla la guanyarem quan siguem conscients que només ho guanyarem nosaltres” ha insistit. 

En aquest context, el titular d’Interior també ha destacat que “el fet que un jutge o jutgessa hagin d’autoritzar la resolució i que l’autoritat sanitària no pugui prendre decisions, retalla la velocitat i l'agilitat que podem tenir per lluitar contra la pandèmia”. “No tenim les eines per actuar de forma ràpida, clara i incisiva en la lluita contra la Covid” ha insistit.

Buch ha explicat que “després de la reunió del comitè tècnic del Procicat, que està activat en fase d'emergència des del mes de març, s’han proposat dues noves resolucions que afecten dos territoris: Barcelona i el seu entorn immediat i el Segrià i la Noguera”.

El conseller ha detallat que la resolució té una previsió inicial de 15 dies de durada, sempre d’acord amb les dades de l’autoritat sanitària, i que preveu mesures especials en matèria de salut pública per la contenció de l’expansió de la pandèmia als municipis de Barcelona, Viladecans, el Prat de Llobregat, Sant Joan Despí, Sant Boi de Llobregat, Cornellà, Sant Just Desvern, Esplugues de Llobregat, l'Hospitalet de Llobregat, Montcada i Reixac, Santa Coloma de Gramenet, Sant Adrià del Besòs i Badalona.

El titular d’Interior també ha informat que les mesures especials afecten els municipis lleidatans d’Els Alamús, Albatàrrec, Alcanó, Alcoletge, Alfarràs, Alfés, Alguaire, Almacelles, Almatret, Almenar, Alpicat, Artesa de Lleida, Aspa, Benavent de Segrià, Corbins, Gimenells, i el Pla de la Font, Llardecans, Massalcoreig, Maials, Montoliu de Lleida, La Portella, Puigverd de Lleida, Rosselló, Sarroca de Lleida, Sudanell, Sunyer, Torrebesses, Torrefarrera, Torre-serona, Vilanova de Segrià i Vilanova de la Barca.

La resolució obliga aquests municipis a adoptar mesures especials de contenció de l’activitat laboral i social i en matèria de salut pública per frenar la transmissió del virus de la Covid 19 i protegir la salut de la població d’aquests àmbits territorials i també de la resta del territori de Catalunya. 


La consellera Vergés alerta que els contagis es produeixen sobretot en trobades socials i familiars

Per la seva part, la consellera de Salut, Alba Vergés, ha justificat la prohibició de trobades i reunions de més de deu persones tant en l’àmbit privat com en el públic, excepte les activitats laborals o el transport públic. “Els contagis que s’estan donant es produeixen, sobretot, en trobades familiars i socials. Per tant, el primer objectiu és reduir l’activitat social. Hem d’evitar ser molts a les trobades, hem de fer una bombolla de seguretat amb les persones que convivim i tractem habitualment” ha explicat la consellera.

Vergés també ha assenyalat que se suspenen les activitats culturals, els espectacles públics, les activitats recreatives, esportives i d’oci nocturn: "Volem desactivar els ambients, alguns d’ells també en àmbit tancat, sota sostre, on pot coexistir un gran nombre de persones". No obstant això, la consellera ha indicat que els ajuntaments poden, amb autorització prèvia del PROCICAT, habilitar espais adequats i autoritzar activitats que es fan en equipaments culturals, socials, educatius o esportius.

També ha assenyalat que les biblioteques i els museus romandran oberts i que es mantindran els casals i les colònies d’estiu. En l’àmbit de la restauració, ha avançat que es permetrà l’obertura de bars i restaurants amb l’aforament a l’interior limitat al 50%, sense possibilitat del consum en barra, i que a les terrasses hi haurà d’haver dos metres entre taules i grups de taules.

A banda de totes aquestes mesures, també ha recomanat als ciutadans d’aquestes poblacions afectades romandre a casa i només moure’s per fer activitats imprescindibles, és a dir, per anar a treballar, anar a centres sanitaris o per tenir cura de persones grans, d’infants o que ho necessitin. També per cuidar els horts propis, per anar a entitats financeres, per fer la compra d’aliments o altres matèries primeres i per causes de força major.

La consellera ha remarcat: “Ningú vol fer un confinament total a casa malgrat que sigui la forma més segura de mantenir el virus a ratlla”, motiu pel qual cal baixar la socialització. “Recomanem fermament que la gent no es mogui si no és imprescindible. La millor manera d’evitar confinaments estrictes és que siguem conscients que depèn de tots i totes nosaltres” ha afirmat.

1  

Imatges

Foto de la roda de premsa (Jordi Bedmar)

Foto de la roda de premsa (Jordi Bedmar) 128