
- Ho ha avançat el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, en una roda de premsa per explicar l'evolució de la pandèmia a Catalunya, acompanyat del director del Servei Català de la Salut, Adrià Comella, i el coordinador de la unitat de seguiment del Covid-19 a Catalunya, Jacobo Mendioroz
- Adrià Comella ha afirmat que “el sistema sanitari a dia d’avui no està tensat, però la tendència és preocupant” segons les dades; tant a l’atenció primària com a l’hospitalària, on la tendència és a l’alça
- Jacobo Mendioroz ha insistit en demanar a les persones dels municipis on s’han pres mesures per contenir els brots de Covid-19 que es quedin a casa i redueixin les interaccions socials
El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha assegurat que l'obectiu del Departament de Salut és contenir l'avenç de la pandèmia de la Covid-19 a Catalunya i en aquest sentit ha afirmat que s'hauran de prendre decisions però que l'objectiu és no tancar: “Les decisions que es prenen no són arbitràries, tenen una raó de ser. I, algunes, són doloroses. Haurem de prendre decisions, però el nostre objectiu no és tancar per tancar sinó contenir l’avenç de la pandèmia. I depèn de nosaltres. Perquè no tenim més tractaments i vacunes dels que ja tenim. Estarem mesos i mesos convivint amb aquest virus".
El nou secretari de salut pública també ha fet un repàs a les xifres empidemiològiques d’aquesta setmana pel que fa a l’evolució de la pandèmia a tot el país i, també, en aquelles zones on la COVID-19 té més incidència: el Segrià, l’Hospitalet de Llobregat, Barcelona ciutat i Figueres.
En aquest sentit, respecte a la situació del Segrià, el coordinador de la unitat de seguiment del covid-19 a Catalunya, Jacobo Mendioroz, ha afirmat que es pot ser "optimista" però afegeix que seria "prematur" dir ara mateix que ja s'ha pogut "parar el virus". Tot i així, ha afegit que “podem veure la llum al final del túnel".
Mendioroz també ha insistit en demanar a les persones dels municipis on s’han pres mesures per contenir els brots de Covid-19 que es quedin a casa. “Que facin l’esforç de no sortir tant, de no tenir tanta interacció social perquè és el que a la llarga ens permetrà reduir l’impacte de la pandèmia”.
Josep Maria Argimon ha avançat que a partir de la setmana que ve les dades sobre la situació de la pandèmia a Catalunya estaran accessibles al web de l’AQuAS. La informació s’actualitzarà diàriament, serà consultable per territoris i, també, descarregable.
Argimon ha insistit en la necessitat de transparència en la informació amb les dades ja que, d’aquesta manera, “la ciutadania pot conscienciar-se la necessitat de complir amb les mesures indicades en cada moment i, també, amb les recomanacions de distància física, mascareta i higiene de mans”.
Per la seva part, el director del Servei Català de la Salut, Adrià Comella, ha afirmat que “el sistema sanitari a dia d’avui no està tensat, però la tendència és preocupant” així ha assegurat que ho evidencien les dades; tant a l’atenció primària com a l’hospitalària, on la tendència és a l’alça. “Als centres d’atenció primària s’ha passat de 2.500 persones ateses durant la setmana de Sant Joan a 8.551 aquesta darrera setmana, un creixement que representa un 317%”. Comella també ha fet referència a l’atenció a les urgències hospitalàries els darrers 15 dies “El percentatge de consultes a urgències està per sota del 4%, quan anteriorment se situava en el 2%, per tant el percentatge no és molt alt, però si és un indicador”. El director del Servei Català de la Salut ha insistit que tots els indicadors es troben en una tendència creixent, lluny de la saturació del sistema, però amb corbes clares d’augment.
En aquests moments el sistema sanitari disposa de 13.656 llits convencionals habilitats, dels quals 437 estan ocupats per persones amb la COVID19, el que representa un 3% de l’ocupació dels hospitals.
Comella també ha volgut posar èmfasi en els grups de major risc, aquelles persones que, per les seves patologies prèvies, tenen més risc d’hospitalització si s’infecten amb el virus. El director ha explicat que, d’acord amb el brot del virus de l’abril, s’ha classificat la població en quatre grups de risc; el grup de risc molt alt, l’alt, el moderat i el baix. “El 98% de les persones que van morir a causa de la COVID durant el primer brot formaven part dels grups de risc alt i molt alt, per tant és crític protegir-los i ja ho estem fent, amb diferents accions per proporcionar-los un bon aïllament i amb bona qualitat”, i ha afegit “és molt i molt rellevant perseguir el virus, identificar-lo, controlar-lo, i que puguem ser capaços de complir els confinaments de la manera més ordenada possible”. Per dur-ho a terme, el director ha demanat la complicitat, com fins ara, del món municipal i dels ajuntaments amb una relació estreta de col·laboració.
Comella també ha anunciat la posada en marxa dels gestors Covid, una figura que donarà suport a l’atenció primària i ajudarà a identificar els contactes estrets i, en conseqüència, contenir el virus.
I per acabar, el director del Servei Català de la Salut ha tingut unes paraules d’agraïment als professionals sanitaris, molts dels quals no han pogut encara fer vacances."Els vam dir que havien de fer un descans, ressetejar, i molts encara no ho han pogut fer. Hem d’agrair un cop més l’esforç que estan fent tot el personal sanitari” - i ha conclòs - “tenim encara mesos complicats al davant".
2