
El delegat del Govern a Barcelona, Juli Fernàndez, ha participat avui en el Consell d’Alcaldies del Vallès Occidental per repassar la situació actual de la Covid-19 al territori i les diferents mesures de control que s’han adoptat per frenar els contagis.
A la reunió, s`ha explicat que la incidència acumulada a la comarca és de 15 casos per 100.000 habitants, per sota de la mitjana de la Regió Metropolitana Nord, que se situa en 22. El delegat ha dit que “malgrat tot, hem de recordar que nosaltres som els vectors de la transmissió i per tant hem de ser molt conscients de la nostra activitat. És molt important el pla estratègic que treballem des de Cat Salut i el compromís i treball diari de les institucions, però també la responsabilitat de tots i totes per mantenir les mesures de seguretat ”
En el Consell d’Alcaldies també s’ha parlat de la detecció cada vegada més ràpida dels casos simptomàtics i asimptomàtics, amb l’augment de proves PCR i amb la imminent incorporació en els CAPS dels anomenats gestors Covid, que s’encarregaran d’informar al pacient sobre tot el procés d’atenció que rebrà per controlar el seu cas i de fer el seguiment dels seus contactes des de l’inici.
La gerent de la Regió Sanitària Metropolitana Nord, Anna Aran, ha explicat que per a la contratacció de gestors Covid en aquesta àrea s’ha destinat una partida d’1’2 M d’euros.
Aran també ha insistit en la necessitat de seguir amb especial atenció els col·lectius vulnerables i donar missatges clars als joves, que “poden socialitzar, però han de fer-ho mantenint les normes de seguretat, amb mascareta i guardant la distància quan no la portes perquè estàs bevent o menjant”
El president del Consell Comarcal del Vallès Occidental, Ignasi Giménez, ha posat en valor la sessió d’avui per poder respondre a “la preocupació dels alcaldes i alcaldesses per a les properes setmanes i la necessitat d’informació”.
Per la seva banda, Juli Fernàndez ha destacat la importància d’aquestes reunions “per poder tenir un intercanvi fluid, i això ho fem en diferents espais. Un és Consell Metropolità per al seguiment de la Covid-19 on, a més dels ajuntaments, també s’han incorporat els Consells Comarcals”. El delegat ha assegurat que, si hi ha alguna emergència que ho requereixi, es podran obrir altres espais de treball específics.
- Les funcions dels gestors Covid
Aquests treballadors, que s’incorporaran en breu als Centres d’Atenció Primària, s’encarregaran d’explicar al pacient la importància de fer un aïllament estricte, d’ell i dels convivents, fins a conèixer el resultat de la PCR. També recolliran tots els contactes estrets possibles per tal de poder fer-ne el seguiment en cas que el pacient doni positiu en el diagnòstic PCR.
Els gestors Covid també faran una detecció específica de possible risc, tant pel nombre de contagis com per la vulnerabilitat d’aquests contactes. A més, explicaran al pacient el circuit del resultat de la prova i seguiment del seu cas si el resultat de la PCR és positiu.
Aquests professionals proporcionaran un telèfon de contacte i una adreça electrònica per poder contactar amb l’equip de gestió COVID i resoldre dubtes i incidències.
També informaran al pacient de la utilització del portal “La meva salut”, on el pacient pot tenir disponible el resultat de la prova, i de l'App StopCovid, on es registraran els símptomes durant l'aïllament.