Teresa Jordà ha subratllat que a Catalunya ja fa temps que es treballa de manera prioritària en la prevenció d’aquesta malaltia per evitar possibles efectes sobre la productivitat de la cabana porcina

Des de l’1 de gener de 2020 s’han pres 45.007 mostres de sang per al control d’anticossos i 12.672 mostres per PCR de bestiar porcí i s’han analitzat 11 porcs senglars trobats morts en el medi

DARP
Per reforçar les mesures de vigilància contra la Pesta Porcina Africana, des de l'1 de gener de 2020 s'han pres 45.007 mostres de sang per al control d'anticossos

“Des de l’aparició de la Pesta Porcina Africana (PPA) a Bèlgica, l’any 2018, el Departament d’Agricultura no ha deixat d’implementar actuacions per millorar l’estat de la bioseguretat a les granges i prevenir l’entrada de la malaltia a Catalunya". Així ho ha explicat la consellera Teresa Jordà a la reunió amb representants del sector porcí que ha tingut lloc aquesta tarda per videoconferència en què ha informat sobre la nova situació de la PPA a la UE amb la declaració del primer cas en un porc senglar a Alemanya i les actuacions que el Departament d’Agricultura està duent a terme.

La consellera Jordà ha afirmat que, des el primer moment, el Departament d’Agricultura compta amb un Pla de contingència que estableix les accions immediates, a mitjà i llarg termini, destinades a respondre en el cas que la malaltia es detectés a Catalunya.

En aquest sentit, per reforçar les mesures de vigilància contra la Pesta Porcina Africana, des de l’1 de gener de 2020 s’han pres 45.007 mostres de sang per al control d’anticossos i 12.672 mostres per PCR de bestiar porcí i s’han analitzat 11 porcs senglars trobats morts en el medi. Tots els resultats han estat favorables.

A més, també cal recordar la creació, l’any 2018, de  la Comissió Interdepartamental per a la Prevenció i Lluita contra la Malaltia de la Pesta Porcina Africana per coordinar els diferents departaments de la Generalitat a fi de prevenir l’entrada de la Pesta Porcina Africana a Catalunya.

D’altra banda, el Departament insisteix en la responsabilitat dels ramaders per garantir els més alts nivells de bioseguretat en les instal·lacions de les granges i en els procediments de treball i de transport. Es tracta, en definitiva, d’establir totes aquelles mesures adreçades a evitar l’entrada de la malaltia a les explotacions, com ara tancats perimetrals, o privar l’entrada a tot tipus de vehicles i a persones alienes a l’explotació.

La consellera d’Agricultura, Teresa Jordà, ha assegurat que en el compliment de les mesures de bioseguretat “ens hi juguem molt, són molt importants no només per garantir l’excel·lència de la cabana porcina, sinó també per a la viabilitat de les explotacions, i per poder assegurar l’accés als mercats exteriors del nostre sector”. 

Així, el Departament d’Agricultura fa un intens seguiment de l’estat de la bioseguretat en les explotacions i pren les mesures necessàries per a la seva implementació correcta. A banda del control de la bioseguretat, tant el Departament com el sector estan fent un gran esforç per minimitzar al màxim el risc d’entrada de la PPA des de la UE amb un seguiment de les partides de porcí. I, des de l’any 2018, es fa vigilància passiva en porcs senglars: els agents rurals recullen els senglars morts trobats al medi i els duen a analitzar a la Facultat de Veterinària (SEFAS – IRTA-CRESA).

També ens podeu seguir a través de facebook.com/agricultura.cat i twitter.com/agriculturacat.

 

1  

Imatges

Porcí

Porcí 749