• L’Executiu vol adaptar la normativa catalana de 2015 a la nova legislació europea respecte els requisits d’eficiència energètica, etiquetatge ecològic i noves tecnologies de llum

 

  • També es regularà el procediment per a la declaració dels espais de medi nocturn protegit i s’especificarà el sistema de control de les grans instal·lacions d’il·luminació

 

El Govern ha pres coneixement de la consulta pública prèvia a la modificació del Decret que desplega la Llei d’ordenació ambiental de l’enllumenament per a la protecció del medi nocturn. L’objectiu és adaptar aquest Decret català, que es va aprovar el 2015, a les noves normatives que ha anat desplegant des de llavors la Unió Europea sobre la matèria i a les novetats tecnològiques que han entrat al mercat.

 

El Decret català regula, entre d’altres aspectes, les característiques de les instal·lacions i els aparells d’il·luminació, i estableix nivells d’il·luminació màxims en funció de l’activitat que es vol desenvolupar o de la vulnerabilitat envers la contaminació lumínica de la zona en que es troba la instal·lació. Des de la seva entrada en vigor, però, la UE ha publicat diverses normes i reglaments que, entre d’altres, actualitzen els requisits d’etiquetatge de les fonts lluminoses, que han quedat obsolets pels avenços del mercat. Per altra banda normes tècniques internacionals aprovades els darrers anys recomanen nivells d’il·luminació més restrictius, en alguns casos, que els actuals.

 

Així, la intenció del Departament de Territori i Sostenibilitat és modificar el Decret per adequar-lo als nous requisits d’eficiència energètica i etiquetatge ecològic i a les noves tecnologies de sistemes d’il·luminació existents.

 

Igualment, cal tenir en compte que el Decret català regula dues tipologies d’espais de medi nocturn protegit, com són els punts de referència i els espais amb un cel nocturn de qualitat. Són zones que, per les seves característiques singulars, es considera convenient protegir-les, preservar la seva qualitat i distingir-les per promocionar el seu valor ambiental. No obstant, no regulava el procediment per a la declaració d’aquests espais ni delimitava els requisits mínims o els criteris de gestió. Per tant, s’aprofitarà la modificació del Decret per regular aquest procediment.

 

Per acabar, s’establiran especificitats pel que fa al sistema de control de les grans instal·lacions d’il·luminació. L’objectiu és facilitar la verificació periòdica de les prescripcions de la manera més senzilla i proporcional possible.

 

A través de la consulta pública, també s’incorporaran a la modificació del Decret altres millores que es puguin recollir.