Bombers

El Govern renova la flota dels mitjans aeris de la Direcció General de Prevenció, Extinció d'Incendis i Salvaments

query_builder   7 octubre 2020 11:44

event_note Nota de premsa

El Govern renova la flota dels mitjans aeris de la Direcció General de Prevenció, Extinció d'Incendis i Salvaments

  • El contracte aprovat avui inclou el servei de manteniment i lloguer dels mitjans aeris de la Direcció General de Prevenció, per un import total de 45.242.929,58 euros

 

El Govern de la Generalitat ha aprovat el nou contracte de manteniment i lloguer dels mitjans aeris de la Direcció General de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments. Aquest nou contracte suposarà una renovació de la flota aèria dels Bombers de la Generalitat i una millora de la seva capacitat operativa en els rescats i les recerques de persones i en les actuacions en incendis forestals. El contracte, plurianual per al període 2021-2023, té un valor de 45.242.929 euros.

 

Amb aquesta renovació, els Bombers de la Generalitat disposaran d’un helicòpter habilitat per fer actuacions aèries de nit, un cop superat el procés d’habilitació corresponent del personal i l’adequació de les instal·lacions aeronàutiques. Això arriba de la mà d’una millora en el sistema operatiu de rescat dels Bombers de la Generalitat, que de cara a 2021 disposarà de dues bases aèries GRAE sanitaritzades, a Sabadell i als Pirineus.

 

En l’àmbit de l’extinció d’incendis forestals, també es produiran millores considerables. D’una banda, els Bombers de la Generalitat passaran a tenir 3 avions de vigilància i atac (AVA) de càrrega terrestre en lloc dels 2 actuals, que s’afegiran als dos AVA actuals de càrrega amfíbia. També s’incrementarà la capacitat d’helitransportar personal amb l’objectiu de donar una millor resposta operativa en cas d’una emergència. I s’incorporarà un sistema de detecció i avaluació meteorològica per analitzar fenòmens derivats dels grans incendis forestals.

 

El nou contracte aprovat també preveu l’adquisició d’un dron (vehicle aeri no tripulat, VANT) per donar suport als comandaments en la presa de decisions relatives als serveis en què se l’activi.

 

A grans trets, el contracte aprovat avui dóna cobertura a les següents necessitats operatives dels Bombers de la Generalitat:

 

  • L’operació, el manteniment i la modificació tècnica de dos helicòpters propis del Departament d’Interior, que a partir d’ara podran ser activats indistintament en la lluita contra incendis forestals i en serveis de recerca i rescat de muntanya,

 

  • El lloguer de mitjans aliens i que complementen la flota d’aeronaus de propietat. Això permetrà dotar la Direcció General d’una flota dimensionada per al desenvolupament de les seves missions amb caràcter permanent durant tot l’any, sense oblidar l’estacional de la campanya forestal d’estiu,

 

  • L’adquisició i instal·lació d’un dipòsit de combustible per a la base d’Olot i d’un altre per a la base de Berga,

 

  • El subministrament de retardants de llarga durada per als mitjans aeris dedicats a l’extinció d’incendis.

 

En canvi de model de flota aèria dels Bombers de la Generalitat, que es materialitzarà amb l’entrada en vigor d’aquest nou contracte, està recollit en el Pla Bombers 2025.

 

La flota aèria, una peça clau en l’operativitat dels Bombers

 

Els mitjans aeris han esdevingut eines molt importants en l’operativitat dels Bombers de la Generalitat. D’una banda, en la prevenció i l’extinció d’incendis, majoritàriament forestals, el mitjà aeri esdevé un recurs imprescindible per la seva resposta ràpida i sense impediments orogràfics, per atacar amb aigua i retardants els incendis. Així mateix, també permet el trasllat de personal destinat a l’extinció, ajuda en la coordinació de les tasques d’extinció i permet la vigilància dels perímetres del foc forestal.

 

De l’altra, en les missions de salvament els mitjans aeris permeten accedir a punts de difícil accés per altres mitjans i ajuden en les tasques de cerca, donant resposta a la necessitat de protecció i evacuació de personal.

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined