El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha avançat avui en roda de premsa que “el nombre de casos asimptomàtics amb Covid-19 a Catalunya és al voltant del 50%”, és a dir, “gairebé 1 de cada 2 casos és asimptomàtic” i ha atribuït la dada a què “es busquen més positius a través de cribratges o de contactes estrets de persones que han donat positiu”.
Argimon també ha indicat que preveu que “l’escalada de contagis dels últims dies es mantindrà a Catalunya, com a mínim, una setmana més” i ha recordat que la setmana passada ja va assenyalar que estaríem un parell de setmanes en augment controlat de casos.
El secretari de Salut Pública ha detallat que, ara mateix, la taxa de positius confirmats per PCR és de 111,02 per 100.000 habitants, el risc de rebrot de 243,63 i la R d’1,24. També ha destacat l’augment d’unes 20.000 PCR fetes els últims quinze dies i, en aquest sentit, ha concretat que s’ha passat d’unes 123.000 proves durant la setmana del 21 al 27 de setembre a 141.000 del 28 de setembre al 4 d’octubre.
Precisament, Argimon ha explicat que el creixement de casos positius a Catalunya de manera controlada és una de les raons que han portat al Departament de Salut a congelar la reobertura de l’oci nocturn i ha insistit que per reobrir-lo caldria, per un costat, que “la taxa de la infecció anés baixant o bé, si no s’aconseguís baixar-la, mantenir la situació actual de contagis durant temps”.
Per la seva banda, el coordinador de la unitat de seguiment de la COVID-19 a Catalunya, Jacobo Mendioroz, ha repassat les dades de tres localitats, Manlleu, Salt i Tortosa, on s’han fet actuacions de cribratges perquè s’hi havia detectat un increment considerable del risc de rebrot.
Mendioroz ha indicat que “la situació a Manlleu està millorant una mica” i que, per tant, “sembla que es comença a redreçar la corba”. Pel que fa a la situació de Salt, ha afirmat que “està costant molt estabilitzar els contagis” i ha indicat que es reforçaran encara més les accions comunitàries. I finalment, també s’ha referit al brot molt localitzat a una empresa de Tortosa, on es van prendre mesures molt ràpidament si bé la taxa de contagis quan es va detectar el primer cas positiu era ja molt elevada i amb molts asimptomàtics. Mendioroz ha explicat que “la previsió és que encara puguin pujar els contagis” si bé ha dit que “esperem arribar a controlar-ho abans que s’estengui més”.
D’altra banda, preguntat sobre la decisió del Tribunal Superior de la Justícia de Madrid, que ha tombat les restriccions a la Comunitat de Madrid per contenir els contagis del coronavirus, Argimon ha dit que ”és una mala notícia. Al final, aquesta pandèmia l’acabaran gestionant els jutges. En aquest país realment els jutges acabaran dirigint i gestionant moltes de les qüestions que afecten a la ciutadania, i això ho hem vist, ho vivim aquí i ara en aquests moments ho traspassem a la pandèmia. Per tant, mala notícia”, ha reblat Argimon.
Durant la roda de premsa, la doctora en medicina i especialista en anàlisis clíniques, Maria Antònia Llopis, ha presentat els diferents tipus de proves diagnòstiques que s’utilitzen per identificar el Covid-19, distingint entre les PCR, els test antigènics i els tests serològics. També ha explicat el procés de la PCR des que es fa la petició fins que s’obté el resultat final, fent menció a tots els agents implicats en el procés d’obtenció i anàlisis de les mostres. Llopis ha posat en valor l’increment del nombre de PCR fetes des de l’inici de la pandèmia que ha estat possible, en part, gràcies a la capacitat dels laboratoris per analitzar-ne els resultats.
La doctora en medicina i especialista en anàlisis clíniques ha explicat la tècnica del pooling, que és una tècnica habitual en els bancs de sang per detectar el VIH, el Virus de l’hepatitis C i altres virus en donants.
1