- Avui s’han presentat els 4 reptes definits per l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) per fer més eficient la gestió de l’aigua mitjançant solucions tecnològiques innovadores
- Optimitzar el consum agrícola d’aigua; garantir cabals fluvials òptims; millorar el tractament de contaminants i fomentar l’ús d’energies renovables són els objectius dels reptes plantejats
- Es tracta de la setena edició del concurs impulsat per Polítiques Digitals per incentivar pimes i startups tecnològiques a donar resposta als reptes de municipis i entitats del país mitjançant solucions TIC

La presentació dels reptes plantejats per l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ha marcat avui el tret de sortida de la setena edició de l’SmartCatalonia Challenge, el concurs d’innovació oberta promogut pel Departament de Polítiques Digitals per incentivar pimes i startups a crear solucions TIC que donin resposta a les necessitats que plantegen municipis i entitats del país.
En aquesta ocasió, el concurs se centra en la transformació digital de la gestió de l’aigua per millorar-la i fer-la més eficient mitjançant solucions tecnològiques innovadores. La presentació, en format telemàtic, ha estat presidida per Dani Marco, director d’Innovació i Economia Digital, i Lluís Ridao, director de l’Àgencia Catalana de l’Aigua.
Per a aquesta edició del concurs, s’ha comptat amb la col·laboració de l’ACA, que és qui ha exposat els 4 reptes que busquen resoldre amb l’aplicació de solucions tecnològiques innovadores:
- Repte 1: Optimització del consum de l’aigua a l’agricultura. Com facilitar una gestió més eficient de l'aigua en el sector agrícola per augmentar la disponibilitat d'aigua al medi.
- Repte 2: Manteniment òptim del cabal dels rius. Com millorar l’eficiència en el control dels aprofitaments hídrics i garantir uns cabals fluvials òptims en tot moment.
- Repte 3: Tractament de contaminants. Com facilitar la identificació, traçabilitat, reducció i tractament de contaminants prioritaris i emergents en els diferents sistemes hídrics.
- Repte 4: Fomentar el consum d’energies renovables. Com calcular i fomentar l’ús d’energia procedent de fonts renovables mitjançant la monitorització i la telegestió del consum energètic i el de la generació renovable.
La presentació d’avui obre la fase competitiva de la setena edició de l’SmartCatalonia Challenge, durant la qual les pimes i startups tecnològiques participants hauran de dissenyar i proposar aplicacions mòbils i solucions basades en tecnologies digitals avançades com el big data, la blockchain o la internet de les coses per donar resposta als reptes plantejats.
Les inscripcions ja estan obertes a la pàgina web del concurs i el límit per presentar les propostes és el 8 de gener del 2021. A partir d’aleshores, un jurat d’especialistes farà una preselecció de les deu millors propostes, que competiran en directe a la Final prevista per al 28 de gener.
Les tres propostes guanyadores rebran premis en metàl·lic per un valor total de 20.000€ (15.000, 5.000 i 3.000€ respectivament) i la solució guanyadora tindrà, a més, l’oportunitat de fer una prova pilot amb l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA).