L'Embut

La Generalitat declara l'Illa de Mar i l'Embut reserves naturals de fauna salvatge

query_builder   15 octubre 2020 14:34

event_note Nota de premsa

La Generalitat declara l'Illa de Mar i l'Embut reserves naturals de fauna salvatge

  • Es tracta de dos aiguamolls recuperats sobre antics arrossars, situats a Deltebre i Amposta, respectivament, que acullen gran quantitat d’espècies en perill d’extinció i sumen una superfície de més de 143 hectàrees
L'Illa de Mar

El Diari Oficial de la Generalitat publica avui la declaració de dues noves reserves naturals de fauna salvatge. Concretament, la de l’Illa de Mar, al terme municipal de Deltebre, i la de l’Embut, a Amposta. La primera abasta una superfície de 55 hectàrees, i se situa íntegrament dins d’espais de la Xarxa Natura 2000  i parcialment dins del Parc Natural del Delta de l’Ebre (45% aproximadament).

D’altra banda, la reserva de l'aiguamoll de l'Embut ocupa 88 hectàrees i està parcialment (1/3 aproximadament) dins de Xarxa Natura 2000.

Es tracta de dues zones humides, d’acord amb la convenció internacional coneguda com el Conveni de Ramsar, que determina com a zones humides aquelles àrees restaurades que presenten vegetació i fauna pròpies d'aquests ambients. En aquest cas són dos aiguamolls recuperats sobre antics arrossars per millorar la qualitat de les aigües dels dos hemideltes i les seves badies. La seva situació i singularitat, amb abundant vegetació helofítica i subaquàtica, ha atret un nombre important d'espècies protegides com ara dormidors d'arpelles (Circus aeruginosus) i capós reials (Plegadis falcinellus), colònies de cria d'ardeides (Bubulcus ibis, Nycticorax nycticorax, Egretta garzetta, Ardea purpurea, Ardea alba, Ardeola ralloides) o també capons reials (Plegadis falcinellus) i fumarells carablancs (Chlidonias hybrida). També ha afavorit la presència regular d'espècies en perill d'extinció com el morell xocolater (Aythya nyroca), el xarxet marbrenc (Marmaronetta angustirostris) o l'ànec capblanc (Oxyura leucocephala) i el bitó (Botaurus stellaris). Ambdues zones constitueixen una important àrea de refugi per als ocells migratoris i acullen dormidors de centenars de milers d'espècies protegides.

L’objectiu de la declaració d’aquestes noves reserves respon a la necessitat de protegir les espècies en perill d'extinció que són presents en aquests espais i els seus hàbitats. En concret, pretén preservar les següents espècies en perill que actuen també com a paraigües de conservació per a tota la resta:

  • Morell xocolater (Aythya nyroca)
  • Xarxet marbrenc (Marmaronetta angustirostris)
  • Ànec capblanc (Oxyura leucocephala)
  • Bitó (Botaurus stellaris)
  • Gavina corsa (Ichthyaetus audouinii)
  • Fumarell negre (Chlidonias niger)
  • Picampall (Emberiza schoeniclus whiterbyii)

La declaració de reserva natural de fauna salvatge comportarà la regulació específica d’aquest espai amb l’objectiu prioritari de preservar espècies. Serà el Parc Natural del Delta de l’Ebre l’encarregat de dur a terme el seu Pla de gestió que determinarà les activitats que estaran limitades en aquests espais. Els terrenys són de titularitat pública, del Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació.

4  

Imatges

L'Embut

L'Embut 730

L'Illa de Mar

L'Illa de Mar 710

Aèria

Aèria 183

Illa de Mar

Illa de Mar 794

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 322