agricultura

El Govern dona suport a la biodiversitat cultivada per preservar les varietats locals

query_builder   20 octubre 2020 15:26

event_note Nota de premsa

El Govern dona suport a la biodiversitat cultivada per preservar les varietats locals

  • Es convocaran ajuts per un import de 250.000 euros per a l’any 2021 perquè les entitats que treballen en varietats locals puguin conservar el patrimoni vegetal agrari

 

El  Govern ha aprovat destinar 250.000 euros a la convocatòria 2021 dels ajuts per fomentar la biodiversitat cultivada amb càrrec al pressupost de 2022, per la qual cosa es considera convenient aprovar un crèdit plurianual. D’aquesta manera, es podran fer les conservacions in situ de les espècies que es cultiven a l’hivern i de les quals es recullen les llavors a la primavera-estiu, i també fer assajos de les espècies de cultiu d’hivern. Per tant, tot i que les sol·licituds dels ajuts puguin arribar l’any 2021, el pagament d’aquests ajuts s’efectuarà durant l’any 2022.

 

Aquests ajuts es destinen a fomentar la conservació de la biodiversitat amb l’objectiu de preservar les varietats locals d’interès agrari. La conservació de la biodiversitat constitueix un objectiu clau per a Catalunya, ja que l’elevada biodiversitat és una important font de recursos fitogenètics que cal conservar a causa de l’amenaça de desaparició que hi ha.

 

Aquesta convocatòria d’ajuts estarà dotada per a l’any 2022 amb 250.000 euros i  se suma als 200.000 dels ajuts ja en marxa enguany i que se certificaran durant l’any vinent. D’aquesta manera, es facilitarà que les entitats que estan treballant al territori en la conservació de les varietats locals tradicionals catalanes puguin rebre un ajut econòmic. Algunes de les  tasques que realitzen aquestes entitats són la prospecció de varietats locals i d’informació etnobotànica associada, la caracterització de varietats, el manteniment dels bancs de germoplasma d’espècies agrícoles i la multiplicació amb la finalitat d’obtenir o produir material com ara llavors, empelts o esqueixos. També fan analítiques vinculades a aquesta caracterització o conservació de varietats.

 

Les varietats locals incrementen la biodiversitat

 

Les varietats locals contribueixen a incrementar la biodiversitat cultivada, garantia de la continuïtat del sistema agrícola, i són una font de recursos fitogenètics que s’han de preservar, atès que són la base biològica de la producció mundial d’aliments i de la seguretat alimentària, i, per tant, contribueixen al desenvolupament econòmic.

 

A Catalunya, com a la resta de països del nostre entorn, hi ha hagut, durant els últims 50-60 anys, una pèrdua accelerada de la biodiversitat cultivada, ja que un gran nombre d’espècies i de varietats que s’havien anat conreant durant decennis van ser substituïdes per altres varietats més productives adaptades a un nou sistema de producció basat en l’ús intensiu d’adobs, fitosanitaris, sovint reg i maquinària d’alt rendiment.

 

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació disposa d’un Pla d’acció per a la biodiversitat cultivada a Catalunya amb l’objectiu de promoure la recuperació, la conservació, l’ús i la divulgació i comercialització de les Varietats Locals de Catalunya.