El conseller Tremosa, durant la seva intervenció

El conseller d’Empresa i Coneixement, Ramon Tremosa, ha assegurat aquest dimarts que “el Govern català està prenent mesures, injectant ajuts directes i congelant taxes, a diferència del Govern espanyol que recapta el 90% dels impostos de Catalunya”. Tremosa ha posat d'exemple el pla d’ajuts de 40 milions d’euros per al sector de la restauració, l’ajornament de la taxa turística i l’aprovació per part del Govern aquest dimarts de la modificació de la normativa per rebaixar el lloguer de locals comercials quan es decreti un tancament total de la seva activitat per ordre governamental, amb la clàusula Rebus sic stantibus.

Tremosa ho ha subratllat durant la seva intervenció ‘Reactivem l’economia catalana. Reptes i objectius dels fons estructurals europeus' al cicle de trobades telemàtiques organitzat per Intermèdia Comunicació. El conseller ha garantit en referència al sector de la restauració que “a la primera oportunitat que puguem, reobrirem; ni que sigui parcialment, quan els indicadors epidemiològics ho permetin” però que calia “prendre mesures contundents per reduir ara l’índex de contagis” de cara a la campanya de Nadal.

El conseller ha insistit que el Govern està decidit a "ajudar les empreses a resistir fins a l'abril, on si encara no tenim vacuna almenys disposarem de tests ràpids que ens permetran reobrir gran part de l'activitat econòmica". Tremosa ha destacat la rellevància del manteniment del teixit empresarial en un context on "països europeus de referència estan prenent mesures encara més dures que les nostres", en referència al toc de queda a França, el confinament de Gal·les o al tancament de bars i restaurants a Bèlgica durant un mes.

Els ajuts europeus

Pel que fa als fons europeus, Tremosa ha recordat que, a diferència del passat  -quan els ajuts anaven destinats als estats i “on s’han malgastat sovint construint trens d’alta velocitat on no hi ha res ni ningú o aeroports sense avions”- ara en canvi aniran dirigits a empreses amb projectes d’inversions en àmbits com revolució digital o energètica, la mobilitat o la sostenibilitat. En aquest sentit, el titular d’Empresa i Coneixement ha subratllat que “és una fantàstica notícia que decideixi Brussel·les i no Madrid i que defineixi estrictament en quins sectors es podran destinar aquests diners i es donin a empreses privades”.

Així, Tremosa ha apuntat que “mani qui mani, quan el Govern espanyol reparteix els fons, a Catalunya li toca un 10% malgrat representar el 20% del PIB”, mentre que a les convocatòries europees com l’SME Instrument de l’Horitzo2020 “Catalunya pot arribar a captar, en un context de concursos competitius i transparents, el 3% o el 4% dels fons tot i representar l’1,5% de la població europea”. Pel conseller, tot i que la situació ara és “dramàtica”, a llarg termini “tenim moltíssimes oportunitats”.

En aquesta direcció, Tremosa ha explicat que a Catalunya hi ha “molts grans projectes tractors amb un gran efecte multiplicador” per presentar-se a aquests ajuts, com per exemple els 68 identificats pel Departament d’Empresa i Coneixement. Pel conseller, “Catalunya farà els deures i presentarem una bateria de projectes molt bons, imbatibles, que faran molt difícil ser rebutjats a Brussel·les i Madrid”. “Hem de deixar que imperin els criteris d’eficiència i no les quotes”, ha assegurat.

Segueix-nos a les xarxes ______________________________________________________

Twitter @empresacat | @coneixementcat