Lecturafàcil

Ja estan disponibles cinc nous llibres de Lectura Fàcil i quatre activitats didàctiques per facilitar l'aprenentatge del català i de l'aranès

query_builder   22 octubre 2020 10:56

event_note Nota de premsa

Ja estan disponibles cinc nous llibres de Lectura Fàcil i quatre activitats didàctiques per facilitar l'aprenentatge del català i de l'aranès

La Direcció General de Política Lingüística ha presentat aquests recursos, entre els quals hi ha el primer llibre de Lectura Fàcil en aranès
Lectura Fàcil

La Direcció General de Política Lingüística del Departament de Cultura ha donat suport a la publicació de cinc noves obres en Lectura Fàcil adreçades a les persones que estan aprenent català i, per primera vegada, també aranès. Els cinc nous llibres són Les invisibles (de Genís Sinca), Cartes impertinents (de M. Aurèlia Capmany, en una adaptació d’Ana Crespo), La Colla de Sabadell (de Francesc Trabal, Armand Obiols i Joan Oliver, en una versió d’Ana Cresco), Massa boira i altres contes (de Manuel de Pedrolo, en una adaptació de Laia Mateu) i Es madeishes esteles (de Núria Martí, traduït a l’aranès per Xavier Gutiérrez) que és el primer llibre en aranès adaptat a Lectura Fàcil. Els llibres es poden adquirir a qualsevol llibreria i també des de la pàgina web de l’Associació Lectura Fàcil. Política Lingüística dona suport a la publicació d’obres en lectura fàcil per promoure la lectura en català especialment entre persones que l’estan aprenent.

Basades en aquestes obres publicades, també es faciliten quatre noves activitats del programa Llegir per parlar, llegir per aprendre que permeten un reforç del coneixement i l’ús de la llengua catalana a través de la lectura. Tot el material està disponible al web de Llengua catalana (llengua.gencat.cat/llegirxparlar) i consta d’una guia didàctica per als professors i una sèrie de quaderns amb propostes d’activitats de conversa a partir de la lectura de textos reals de tipologia diversa.

Acord per garantir la lectura fàcil

El Departament de Cultura i l’Associació Lectura Fàcil van signar un conveni de col·laboració el 2012 perquè les publicacions d’obres tingui en compte la necessitat d’oferir una versió en Lectura Fàcil o en Lectura Facilitadora, que ha permès editar 12 obres: Es madeishes esteles; Cartes impertinents; La Colla de Sabadell; Les invisible; Massa boira i altres contes; Tant de gust de conèixer-lo, senyor Fabra; Pilar Prim; Irene Polo, una reportera excepcional; Viu la festa!; Històries de llegenda de Catalunya; El temps de les cireres, i Petita història de Paco Candel.

La Lectura Fàcil és una metodologia per a crear i adaptar documents perquè siguin més fàcils d’entendre, i no tan sols n’afecta el text, sinó també les il·lustracions, el disseny o la maquetació. Són materials elaborats amb especial cura per ser llegits i entesos per persones que tenen dificultats lectores i/o de comprensió.

La directora general de Política Lingüística, Ester Franquesa, acompanyada de la codirectora de l’Associació Lectura Fàcil, Eugènia Salvador, van presentar tots aquests recursos en un acte en línia el 21 d’octubre, l’enregistrament del qual es pot veure al canal de Youtube de Llengua Catalana.

 

llengua.gencat.cat/lecturafacil

llengua.gencat.cat/llegirxparlar

2  

Imatges

Moment de la presentació virtual de la nova oferta d'aprenentatge

Moment de la presentació virtual de la nova oferta d'aprenentatge 60

Portada de la nova Lectura Fàcil en aranès

Portada de la nova Lectura Fàcil en aranès 28