• La consellera Budó n’ha destacat els valors republicans feminitzats que simbolitza: la llibertat, la fraternitat i la igualtat
L'artista Carme Solé i la consellera Meritxell Budó amb l'escultura

L’escultura “La més petita de totes”, de l’artista Carme Solé Vendrell, ja forma part de la col·lecció permanent de la Generalitat de Catalunya. Es tracta d’una escultura que es va fer amb motiu de l’exposició “Catalunya: 7,5 milions de futurs” al Palau Robert l’any 2019, i que ara s’exposarà a la Sala Torres Garcia del Palau de la Generalitat. La consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, n’ha fet la recepció aquest dimecres a la tarda al costat de l’artista. La consellera ha destacat que l’escultura “aboca els valors republicans feminitzats: la llibertat, la fraternitat i la igualtat”. “I aquesta és la república que volem”, ha afegit.

Budó també ha lamentat que no sigui el president Torra, qui va encarregar adquirir l’escultura per part de la Generalitat, que l’hagi rebut. “Qui hi hauria de ser és el president Torra, que està inhabilitat per una repressió que no té aturador. Avui n’hem vist una mostra més; el president Torra n’és una de les últimes víctimes”, ha expressat, fent referència a les detencions produïdes aquest matí.

L’artista, Carme Solé, ha reconegut que és “un honor estar envoltada d’una Llimona”, referint-se a l’escultura que ocupa el pati de carruatges, i s’ha mostrat “emocionada de fer una figura femenina, perquè els valors de la república són femenins”. Solé també ha volgut donar les gràcies al president Torra: “És una pena que avui no hi pugui ser perquè és ell qui va voler que la meva escultura fos aquí”, ha assegurat.

 

Una icona antifeixista actualitzada amb valors feministes

L’escultura està inspirada en la icona “El més petit de tots” de Miquel Paredes, creada el 1937 per encàrrec del Comissariat de propaganda de la Generalitat de Catalunya. Aquella figura, d’un nen vestit amb una granota d’obrer i una senyera a la mà, simbolitza els valors republicans i la lluita antifeixista del catalanisme popular durant la Guerra Civil. Carme Solé l’ha reversionat des d’una visió feminista, canviant-la per una dona que duu una torxa a la mà, símbol de la llum de la cultura per acabar amb els feixismes; i l’altra mà al cor, per expressar la generositat de l’artista envers els altres.

L’obra s’ha adquirit per un valor de 4.700 euros, a instàncies del president Torra, que s’hi va interessar després de l’exposició al Palau Robert. El mateix president Torra, gran coneixedor de la història de Catalunya, va suggerir que l’obra s’exhibís a la sala Torres Garcia del Palau, on ja hi ha dues escultures.

 

L’artista: Premi Nacional d’Il·lustració i Creu de Sant Jordi

Carme Solé Vendrell (Barcelona, 1944) destaca per la seva trajectòria vinculada al món dels infants i en defensa dels drets humans. La seva obra segueix la tradició catalana d’il·lustració i ha editat nombrosos llibres seguint diferents tècniques i estils. Ha estat distingida amb nombrosos premis, entre els quals destaquen el Premi Nacional d’Il·lustració 2013, atorgat per la Generalitat, i la Creu de Sant Jordi l’any 2006.

3  

Imatges

L'artista Carme Solé i la consellera Meritxell Budó amb l'escultura "La més petita de totes". (Foto: Jordi Bedmar)

L'artista Carme Solé i la consellera Meritxell Budó amb l'escultura "La més petita de totes". (Foto: Jordi Bedmar) 204

L'escultura "La més petita de totes". (Foto: Jordi Bedmar)

L'escultura "La més petita de totes". (Foto: Jordi Bedmar) 259

D'esquerra a dreta: Jordi del Rio, director general de Difusió; Carme Solé, artista; Meritxell Budó, consellera de la Presidència; i Ignasi Genovès, director general de Mitjans de Comunicació. (Foto: Jordi Bedmar)

D'esquerra a dreta: Jordi del Rio, director general de Difusió; Carme Solé, artista; Meritxell Budó, consellera de la Presidència; i Ignasi Genovès, director general de Mitjans de Comunicació. (Foto: Jordi Bedmar) 305