- De dimarts a dissabte, tres tongades de pluja han deixat des de menys de 5 mm a l’Empordà fins a prop de 300 mm al massís dels Ports
- El PN dels Ports acumula més de 1.700 mm al llarg d’aquest 2020
L’elevada temperatura dels dos primers dies de novembre va donar pas a una setmana marcada per diversos episodis de pluja, que a Catalunya han deixat des de quantitats minses a l’Empordà fins a més de 100 mm a les Terres de l’Ebre, amb màxims propers als 300 mm al massís dels Ports.

El mapa mostra la precipitació acumulada entre el dimarts 3 i el dissabte 7 de novembre de 2020 i s’ha obtingut a partir de les dades de 262 pluviòmetres, 184 de la Xarxa d’Estacions Meteorològiques Automàtiques (XEMA) i 78 de la Xarxa d’Observadors Meteorològics (XOM).
La pluja ha caigut bàsicament en tres tongades. Una de general durant el pas d’un front entre el dimarts 3 a la tarda i el dimecres 4 al matí, amb 50 mm al voltant del Montsec. Després, entre el dijous 5 al vespre i el divendres 6 a la matinada va ploure amb intensitat al sud del país i van caure fins a més de 100 mm a les Terres de l’Ebre. Finalment, el dissabte 7 ha tornat a ploure arreu de Catalunya, amb màxims de més de 50 mm al massís dels Ports i a punts elevats del Prepirineu.
Més de 100 mm a les Terres de l’Ebre
La taula següent mostra la precipitació acumulada a les estacions automàtiques de la XEMA i manuals de la XOM que entre el dimarts 3 i el dissabte 7 de novembre han recollit més de 75 mm, encapçalades per les estacions de les Terres de l’Ebre, destacant clarament els 284 mm del PN dels Ports.

(*) Dades fins el dia 7 de novembre al matí
Un any extraordinàriament plujós al massís dels Ports
Després dels 284 mm recollits aquesta setmana, l’estació del PN dels Ports (Roquetes, el Baix Ebre, 1.055 m) acumula 1.769 mm de precipitació al llarg d’aquest any 2020, essent amb molta diferència el punt més plujós del Principat en el que portem d’any. L’estació es va instal·lar el gener de 2007 i fins ara el seu any més plujós havia estat el 2018, amb 1.482,5 mm.
Al llarg de l’any ha registrat 6 dies amb més de 100 mm de precipitació i 3 episodis en què ha superat els 250 mm: el temporal Glòria (del 19 al 23 de gener), el 16-17 de març i aquesta última setmana. Malgrat tot, també hi ha hagut llargs períodes pràcticament sense precipitació (durant el mes de febrer) o bé amb quantitats molt escasses i pocs dies de pluja (de juny a octubre).

Més pluja en 1 dia que en 5 mesos
Si bé aquest 2020 està sent un any plujós a gran part del país, els últims mesos han estat notablement secs en alguns sectors, especialment a les Terres de l’Ebre, en molts casos amb poc més de 50 mm recollits en 5 mesos (de juny a octubre). En canvi, aquesta setmana s’hi han recollit fins a més de 100 m. Per exemple, l’estació automàtica d’Horta de Sant Joan (Terra Alta) havia recollit només 76,6 mm de juny a octubre, mentre que entre el dimarts 3 i el dissabte 7 de novembre ha arribat als 171,6 mm, amb 84,3 mm el dijous 5.
En alguns casos la pluja ha estat intensa, com ara l’aiguat que la matinada del divendres 6 va deixar 71 mm a Aldover (Baix Ebre), dels quals 48,4 mm van caure en 30 minuts i 3,0 mm en només 1 minut.
Una profunda depressió a nivells mitjans a l’oest de Portugal
El canvi de temps es va gestar el dimarts 3 de novembre, amb l’aproximació d’un solc a nivells mitjans per l’oest, que l’endemà es va començar a estrènyer fins a formar una depressió aïllada a l’oest de Portugal. Els mapes següents correspon al dijous 5 de novembre al migdia:

- A l’esquerra, la pressió en superfície mostra un anticicló molt potent a les Illes Britàniques i una depressió al sud-oest de Portugal, amb vent de llevant que incidia especialment sobre el litoral valencià, on localment es van registrar més de 400 mm de pluja en 24 hores
- Al centre, la topografia de 850 hPa (uns 1.500 m d’altitud) permet veure la massa d’aire càlid arrencant del nord d’Àfrica cap al nord
- A la dreta, la topografia de 500 hPa (uns 5.500 m d’altitud) dibuixa clarament la depressió aïllada a l’oest de Portugal, un dels ingredients d’aquesta configuració que afavoreix aiguats de tardor al Mediterrani
Nevada restringida als cims del Pirineu
Durant el pas del front entre el dimarts 3 i el dimecres 4 la cota de neu es va situar lleugerament per sota dels 2.000 m, i fins i tot prop dels 1.000 m a la Val d’Aran de matinada, però amb el pas de les hores va anar pujant per sobre dels 2.000 m, sobretot al Pirineu oriental. Es van mesurar fins a prop de 20 cm a 2.500 m al vessant sud del Pirineu occidental o 7 cm a Bagergue (1.400 m, Val d’Aran), amb gruixos molt inferiors al Pirineu oriental.
En canvi, el dissabte 7 de novembre al matí només nevava als cims culminants de la serralada, a partir d’uns 2.700 – 2.900 m. A partir de migdia la cota de neu va baixar fins a uns 2.200 – 2.400 m, amb gruixos discrets, destacant els 10 cm d’Espot (2.519 m, Pallars Sobirà). A banda de la pluja i la neu, dissabte es va fer notar el vent del sud, amb ratxes puntualment superiors als 100 km/h a cotes altes.
Temperatura nocturna molt suau per l’època
Tot i la massa d’aire càlid provinent del sud, els núvols han impedit valors de temperatura diürna gaire elevats, i sense anar més lluny vam tenir un ambient molt més suau fa només una setmana, quan es van superar els 28 ºC a la vall de l’Ebre. Això sí, els núvols i el vent han comportat algunes nits molt suaus per l’època, especialment la de divendres a dissabte, quan la mínima ha voltat els 15 ºC a l’interior del país i els 17 o 18 ºC prop de la costa. El valor més elevat, 19 ºC a Calafell (Baix Penedès).
8 de novembre de 2020
1