- Substitueix el de l’any 2010, anul·lat per sentència judicial per mancances relacionades amb el risc d’inundabilitat
- El nou POUM preveu potenciar el sector turístic d’hotels i càmpings; aquests últims hauran d’elaborar plans de gestió del risc d’inundabilitat i executar mesures correctores
La Comissió territorial d’urbanisme de Girona, presidida pel secretari de l’Agenda Urbana i Territori, Agustí Serra, ha aprovat definitivament avui el nou Pla d’ordenació urbanística municipal (POUM) de Blanes (la Selva). Aquest planejament, que estableix i ordena el desenvolupament futur del municipi, substitueix l’aprovat l’any 2010, que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va anul·lar el 2015 per mancances relacionades amb el risc d’inundabilitat.
El POUM aposta per mantenir i potenciar el sector turístic en dues modalitats principals: hoteler i de càmpings. Així, es prioritza la implantació de nous establiments hotelers a les parcel·les i àrees no edificades de la zona de S’Abanell. Concretament, als terrenys propers als carrers Formentera i Cristòfol Colom ocupats en part per instal·lacions de càmping. Es possibilitarà la prolongació del carrer Formentera com a passeig fins el mar, convertint-lo en la nova avinguda d’hotels i nou eix de centralitat de l’activitat turística. En total, el POUM preveu un potencial d’unes 5.700 noves places per a hotels de quatre estrelles.
Pel que fa als càmpings, actualment són la part més important del sector turístic municipal. Ocupen 52 hectàrees, amb 3.624 unitats d’acampada (10.872 places). Així, es preveu el manteniment de les instal·lacions existents autoritzades, fixant condicions per possibilitar la seva millora i condicions de seguretat. Atès que tots els càmpings tenen diversos graus nivells de perillositat en relació al risc d’inundabilitat, el POUM fixa la obligació que elaborin un pla de gestió de risc. Els establiments hauran d’executar les mesures correctores que siguin necessàries per prevenir possibles danys, de conformitat amb els plans especials que caldrà tramitar amb aquesta finalitat, i n’hauran d’assumir el cost econòmic.
A més, el POUM preveu 1.482 nous habitatges, dels quals almenys 359 tindran algun règim de protecció. D’altra banda, reserva per a activitats econòmiques industrials 37,32 hectàrees, a les que cal afegir 22,23 hectàrees més als àmbits ocupats actualment per les instal·lacions de Nylstar i Rhodia Ibèria. Aquests dos sectors es consideren zones de futura renovació urbana.
Nous parcs i espais lliures
El POUM proposa també una estructura de grans espais oberts, amb la creació de nous parcs com el del Racó Blau, la Sardana i finca Paradís, a banda dels espais lliures existents de Sant Joan, Marimurtra, Pinya de Rosa o el parc agrari de la Tordera.
Quant als equipaments públics, el POUM classifica els existents en diverses categories, alguns de proximitat, altres de servei més general a la ciutat, i també d’abast comarcal, com l’Hospital, els jutjats, el mercat i la ciutat esportiva. Igualment, qualifica com a equipaments de projecció exterior de la ciutat i de suport al sector turístic els jardins botànics de Marimurtra i de Pinya de Rosa. Preveu els nous equipaments de l’illa de Blanes (portal Costa Brava) i reserva un nou sector per a recinte firal i estudis universitaris.
Prescripcions incorporades
Cal recordar que la Comissió d’urbanisme celebrada el passat mes d’agost va demanar a l’Ajuntament que introduís una sèrie de prescripcions presentant un text refós i ara, un cop verificades, és quan ha donat el darrer vistiplau al POUM. El Pla es podrà publicar tot seguit al Diari Oficial de la Generalitat (DOGC) i entrarà en vigor al dia següent.
Algunes d’aquestes prescripcions incorporades són classificar el conjunt edificat del Puig de la Dona com a sòl no urbanitzable o esmenar l’execució d’algunes infraestructures o usos admesos en sòl urbà, seguint les indicacions de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), en compliment del Reglament de Domini públic Hidràulic. A més, calia incloure a la normativa l’execució de la nova Ronda oest.
Finalment, també s’ha descartat l’actuació que preveia l’Ajuntament a la zona de Sant Joan molí d’Avall per a l’obtenció municipal dels terrenys destinats a espais lliures del Turó de Sant Joan, atenent a diverses sentències judicials sobre aquest àmbit.
1