Imatge

El Govern anuncia que a principis del 2021 llançarà un nou full de ruta per a l'economia circular de Catalunya

query_builder   19 novembre 2020 13:17

event_note Nota de premsa

El Govern anuncia que a principis del 2021 llançarà un nou full de ruta per a l'economia circular de Catalunya

  • El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ha obert la jornada en línia de presentació del Circular Economy Hotspot 2021 i ha dit que “el nou full de ruta servirà per accelerar la transformació cap a una economia circular, neutre en emissions i inclusiva  i facilitar una recuperació econòmica verda”
Imatge
  • La principal cita europea d’economia circular, que s’havia de celebrar a Catalunya aquest mes de novembre, s’ha posposat per al 2021 per la pandèmia

 

  • El conseller d’Empresa i Coneixement, Ramon Tremosa, que ha tancat l’acte, ha destacat que “Catalunya està compromesa amb un model de creixement basat en la sostenibilitat des d’abans de la pandèmia; un model responsable, productiu, econòmic i social”

 

 

 

El Departament de Territori i Sostenibilitat i el Departament d’Empresa i Coneixement, a través d’ACCIÓ -l’agència per a la competitivitat de l’empresa- han celebrat aquest dijous la jornada en línia del Circular Economy Hotspot, que ha servit d’aperitiu a la que serà la cinquena edició d’aquest esdeveniment europeu que tindrà lloc a Catalunya el proper 2021 i que compta amb 900 inscrits. L’acte ha comptat amb la participació del conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, i del conseller d’Empresa i Coneixement, Ramon Tremosa. De fet,  el Circular Economy Hotspot s’havia de celebrar aquest mes de novembre al recinte de Gran Via de Fira de Barcelona, coincidint amb la Smart City Expo World Congress, però les limitacions per la pandèmia de la COVID-19 han portat a l’organització a aplaçar-la.

 

Es tracta d’un esdeveniment que atraurà experts de tot el món. Representa una oportunitat única per a posicionar Catalunya com a referent en economia circular, mostrant les iniciatives públiques i privades d’èxit que s’estan portant a terme, així com el lideratge de solucions innovadores que estan aconseguint canvis transformadors per avançar cap a la recuperació verda. Els hotspots d’economia circular es caracteritzen per l’organització d’itineraris sobre el terreny per visitar solucions circulars de diferents sectors econòmics i també inclouen conferències d’alt nivell dirigides a consellers delegats d’empreses, així com a  representants del sector públic i de centres de recerca i tecnològics. La secretària de Medi Ambient i Sostenibilitat, Marta Subirà, va presentar l’any passat a Brussel·les l’avanç del programa del Circular Economy Hotspot Catalonia.

 

 

Nou full de ruta d’economia circular

 

La jornada d’avui ha servit d’avançada a la cinquena edició d’aquesta cita europea, per a escalfar motors i conèixer un tast del que representarà aquest esdeveniment.

 

Durant la seva intervenció, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, que ha inaugurat l’acte, ha anunciat que “a principis del 2021 llançarem un nou full de ruta per a l’economia circular de Catalunya, per accelerar la transformació cap a una economia circular, neutre en emissions i inclusiva  i facilitar una recuperació econòmica verda”. Segons el conseller, la base ha de ser la col·laboració publicoprivada, per fomentar les sinergies amb els sectors, i ha afegit que “en les properes setmanes organitzarem el procés de participació amb l'objectiu de recollir les aportacions dels principals grups d'interès implicats”.

 

Calvet també ha destacat el Catalunya Circular Hub, “com a node d’innovació i punt de trobada de nombroses empreses i organismes amb els quals col·laborem estretament i que son capdavanteres a nivell internacional”. Ha explicat que és fruit de l’acció conjunta de dos departaments de la Generalitat, el de Territori i Sostenibilitat i el d’Empresa i Coneixement -a través d’ACCIÓ-. Actualment compta amb 130 pràctiques recomanades públiques i privades, algunes de les quals es poden visitar durant el Circular Economy Hotspot 2021. “Estem treballant per garantir que Catalunya Circular fomenti l'establiment d'un important partenariat que implementi solucions sistèmiques pel conjunt del territori amb els principals actors implicats”, ha assegurat.

 

Per la seva banda, el conseller d’Empresa i Coneixement, Ramon Tremosa, ha destacat en la cloenda que “el fet que Catalunya celebri un esdeveniment tan important com el Circular Economy Hotspot demostra el nostre potencial i el compromís cap a la sostenibilitat i l’economia circular”. “Catalunya té un ecosistema d’innovació molt potent, com ho exemplifiquen diferents agents que des de fa temps treballen en solucions en aquest camp”, ha dit.

 

El conseller Tremosa també ha destacat que “el Govern de Catalunya va ser pioner a escala internacional en la implementació de l’Agenda 2030 i els Objectius de Desenvolupament Sostenible”, un compromís que ara se suma al Green Deal europeu. Per Tremosa, “Catalunya està compromesa amb un model de creixement basat en la sostenibilitat des d’abans de la pandèmia; un model responsable, productiu, econòmic i social”. El conseller d’Empresa i Coneixement ha explicat també que el compromís del Govern amb la sostenibilitat es materialitza en iniciatives com el Pacte Nacional per a la Indústria, l’estratègia de les Comunitats RIS3CAT o el Pacte Nacional per a la Transició Energètica.

 

 

Debatre i conèixer experiències d’èxit

 

Durant la jornada d’avui, la secretària de Medi Ambient i Sostenibilitat, Marta Subirà, ha incidit en què l’economia circular és la resposta als reptes presents i futurs. També hi ha participat John Elkington, soci fundador i president executiu de Volans, que representa tota una autoritat internacional en responsabilitat corporativa i desenvolupament sostenible, posant de manifest que ens trobem en un punt d’inflexió de gran transcendència mundial que requerirà d’innovacions radicals en el camp de la sostenibilitat.

 

Per la seva banda, el conseller delegat d’ACCIÓ, Joan Romero, ha presentat aquest dijous un catàleg on s’identifiquen les 100 solucions d’economia circular més innovadores a Catalunya. Es tracta d’una primera edició d’aquest document, que s’anirà actualitzant progressivament, que incorpora exemples de solucions ja existents amb aplicació en els principals sectors industrials, vinculats a àmbits com l’aigua, l’energia, els nous materials i els residus.

 

A més, hi ha hagut temps per al debat, amb la participació de la presidenta del Port de Barcelona, Mercè Conesa; el responsable de Sostenibilitat de SEAT, Edgar Costa; el cap de Creixement Verd i Economia Circular de la Comissió Europea, Kęstutis Sadauskas, i el president del centre tecnològic Eurecat, Xavier Torra que han exposat les seves visions expertes i prioritats per superar el context actual partint de solucions circulars i apuntant cap a la necessitat d’impulsar col·laboracions transformadores.

 

 

L’economia circular a Catalunya

 

La Generalitat impulsa la transició cap a un model econòmic i social basat en la circularitat dels recursos i productes, per tal de potenciar la sostenibilitat necessària per afavorir la conservació del planeta. En aquest marc, la Generalitat ha desenvolupat múltiples polítiques relacionades amb l’economia circular com ara subvencions per a la implementació de projectes i estratègies d’economia circular, campanyes per reduir el malbaratament alimentari, el programa de compra pública verda, el premi d’ecodisseny, etc. Entre el 2017 i 2020, ha executat 150,4 milions d’euros en accions de l’eix 6 de sostenibilitat i economia circular del Pacte nacional per a la indústria.

 

Segons un estudi d’ACCIÓ, a Catalunya hi ha comptabilitzades actualment prop de 400 empreses que ofereixen solucions per implementar l’economia circular, que tenen una facturació conjunta d'11.038 milions d'euros (més de 4.090 milions dels quals es vinculen directament a l’economia circular) i donen feina a 70.419 treballadors. La majoria són pimes (91%) i tenen amb més de 10 anys de vida (83%), fet que posa de manifest el dinamisme del sector. Més de la meitat són exportadores. A banda de les empreses, l’ecosistema d’economia circular de Catalunya també engloba clústers, startups, centres tecnològics i de recerca i altres entitats.

2  

Imatges

Conseller Calvet

Conseller Calvet 113

Conseller Tremosa

Conseller Tremosa 125

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 164

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined