El Palau Robert presenta l’exposició “Les portades d’una dècada. 10 anys de l’Ara”, amb motiu del desè aniversari del diari. La mostra, un viatge per uns anys de gran intensitat informativa, es pot visitar al Palau Robert de l’1 de desembre del 2020 al 31 de gener del 2021.
Les 68 portades del diari Ara en gran format que s’exhibiran al Jardí són propostes d’impacte, creatives i atrevides que reflecteixen amb força els principals esdeveniments de l’última dècada, de gran densitat i rellevància informativa.

La directora del diari Ara, Esther Vera, juntament amb el seu director adjunt, Ignasi Aragay, visitaran la exposició l’1 de desembre, coincidint amb l’obertura de la exposició al Jardí del Palau Robert, a les 12 h. També hi seran presents periodistes vinculats al diari com Albert Om, Toni Soler, Xavier Bosch i Antoni Bassas, entre d’altres. Els acompanyaran el secretari de Difusió i Atenció Ciutadana, Miquel Gamisans, i el director general de Difusió, Jordi del Río.

La portada, la pàgina més important des d’un punt de vista periodístic d’un diari és, a l’Ara, un element essencial, molt cuidat estèticament i conceptualment. Ho és des del primer número, el 28 de novembre del 2010. Precisament l’exposició s’inicia amb la portada del primer número, en la qual són protagonistes el doctor Moisès Broggi i Graciela Noguera (ell, 102 anys; ella, la primera catalana del 2010). La mostra es clou amb una portada d’un dels elements que forma part de l’ADN de l’Ara, els diaris d’autor, en els quals les imatges que acompanyen les notícies són obres d’un artista; en aquest cas, es tracta de la portada il·lustrada per Jaume Plensa.

“Les portades d’una dècada. 10 anys de l’Ara” recorden esdeveniments transcendentals: la xacra del terrorisme jihadista, la lluita contra el canvi climàtic, l'eclosió del MeToo, un tsunami al Japó, el drama dels refugiats al Mediterrani i la pandèmia del coronavirus a tot el món. Un decenni en què hem vist des del primer president negre dels Estats Units fins al Brexit, des de la caiguda de Jordi Pujol fins a la fi d'ETA, des del primer expapa fins a la mort de Bin Laden, des del procés independentista fins al moviment dels indignats, des del millor Barça de la història fins a la fi dels toros com a espectacle.

Tot això, i molt més, ens “expliquen” amb poques paraules les portades de l’Ara, resultat d’una feina col·lectiva, en què han participat, a més de nombrosos periodistes i dissenyadors de l’Ara, fotògrafs del diari, d’agències internacionals, i també il·lustradors consagrats i emergents.