• Des de 2015, l’Executiu ha destinat 137 milions d’euros a la compra de 2.636 habitatges per tanteig i retracte

 

El Consell Executiu ha aprovat autoritzar la signatura d’un acord entre l’Institut Català del Sòl (INCASÒ) i l’Agència de l’Habitatge de Catalunya, ambdós dependents del Departament de Territori i Sostenibilitat, per ampliar el parc d’habitatges de lloguer social. Així, l’INCASÒL finançarà amb 23 milions d’euros l’Agència perquè pugui comprar habitatges provinents d’execucions hipotecàries i destinar-los a lloguer assequible. Aquest és el tercer acord d’aquestes característiques que s’aprova, després que  el 2018 l’Executiu autoritzés un primer acord entre les dues parts per un import de 30 milions i un altre de 20 milions d’euros el 2019.

 

El Decret llei 1/2015, de 24 de març, de mesures extraordinàries  i urgents per a la mobilització dels habitatges provinents de processos d’execució hipotecària, estableix que la Generalitat de Catalunya pot exercir el dret de tanteig i retracte a favor d’aquests habitatges.  Des de la seva entrada en vigor, a finals de 2015, fins a setembre 2020 s’han pogut comprar un total de 2.636 pisos amb una inversió superior a 137 milions d’euros (uns 52.000 euros per habitatge comprat).

 

Els 23 milions d’euros que ara aportarà l’INCASÒL s’estima que permetran a l’Agència de l’Habitatge de Catalunya la compra d’uns 440 habitatges més, que es destinaran a lloguer social i que serviran per incrementar el parc públic d’habitatge.

 

A finals de 2019 es va ampliar fins al 2027 el termini per exercir el dret de tanteig que tenen les administracions i les entitats del tercer sector i que es va fer extensiu a tot Catalunya. Aquest dret es pot aplicar també en segones i terceres transmissions d’habitatges anteriorment adquirits per grans tenidors.

 

D’aquesta manera, es reforcen els mecanismes de l’administració per a fer efectiu el retorn social del rescat bancari. El dret de tanteig i retracte a favor de les administracions permet mobilitzar aquests habitatges per destinar-los a famílies en situació d’especial vulnerabilitat i ha evitat la venda d’aquests pisos a fons d’inversió internacional que podrien haver portat a una nova dinàmica especulativa.

 

Una altra de les mesures dutes a terme pel Govern per impulsar la compra d’habitatges per tanteig i afavorir l’accés a habitatge assequible han estat els convenis signats entre l’Agència de l’Habitatge de Catalunya i l’Institut Català de Finances per concedir crèdits bonificats a ajuntaments i entitats del tercer sector per adquirir habitatges per tanteig.