Interior

El conseller Sàmper presenta els nous vehicles de trànsit de Mossos d'Esquadra, amb nou disseny, més segurs i menys contaminants

query_builder   4 desembre 2020 15:39

event_note Nota de premsa

El conseller Sàmper presenta els nous vehicles de trànsit de Mossos d'Esquadra, amb nou disseny, més segurs i menys contaminants

foto
 • Incorporen per primer cop el color groc que juntament amb el blau i el vermell accentuaran la visibilitat màxima del vehicle fins a 450 metres de distància, superant l’actual que s’estableix a un màxim de 100 metres
 •  En una primera fase, la nova flota de trànsit es desplegarà abans d’acabar l’any i se sumarà als nous vehicles de seguretat ciutadana que ja estan patrullant
 • Presenten una important renovació tecnològica que suposa una millora mediambiental i de la seguretat activa i passiva dels agents i dels conductors

 

El conseller d’Interior, Miquel Sàmper, acompanyat del director general de la Policia, Pere Ferrer, i del cap de la comissaria General de Mobilitat, el comissari Joan Portals, ha presentat avui els nous vehicles de trànsit de la Policia de la Generalitat-Mossos d’Esquadra.

 

El conseller ha destacat que “durant els darrers cinc anys s’ha treballat per aconseguir establir noves tecnologies que suposen un major respecte pel medi ambient  i que rebaixen el consum de combustibles i les emissions de CO2, la qual cosa comportarà un menor impacte sobre el medi ambient”.

Sàmper ha posat en valor que cada cop estem més aprop de les flotes policials a nivell europeu, “és un pas endavant que, dins el cos de Mossos d’Esquadra i dins de la conselleria d’Interior, no és aïllat”. El conseller ha recordat que és per aquesta voluntat de millora constant que s’han creat 245 places noves de mossos d'esquadra, perquè “és un cos que ha de créixer". Sàmper també ha insistit en el fet que cal "vetllar perquè el cos de seguretat principal, juntament amb totes les policies locals de Catalunya, estigui a l'alçada del que mereix el poble de Catalunya i aquest és el compromís del Govern de la Generalitat”.

El titular d’Interior ha volgut agrair també “a tota la gent que ha treballat en aquest projecte i han fet que tot això sigui possible, des dels fabricants als proveïdors” .

Per la seva banda, el comissari Joan Portals, cap de la Comissaria General de Mobilitat, ha explicat que “el nou model de trànsit està basat en el patró Battenberg del Regne Unit, que actualment es pren com a referència arreu del món”. Portals s’ha referit a que la nova flota mòbil incorporarà per primer cop el color groc en un vehicle policial. “Els colors que identifiquen el Cos de Mossos d’Esquadra (vermell i blau) es combinaran amb el groc, la qual cosa accentuarà la visibilitat màxima fins a 450 metres de distància, superant l’actual distància que s’estableix a un màxim de 100 metres en funció de la franja horària del dia”, ha dit.

Nova imatge corporativa

La Policia de la Generalitat- Mossos d’Esquadra inicia així la primera fase del desplegament dels nous vehicles i motocicletes de trànsit que incorporen la nova imatge corporativa i que se sumen als vehicles de seguretat ciutadana que ja patrullen arreu de Catalunya des del passat divendres 27 de novembre. Des de l’any 1998, quan es van assolir les competències de trànsit, no s’havia modificat el disseny dels vehicles policials destinats a aquest àmbit.

Abans de final d’any la nova flota mòbil canviarà el seu disseny incorporant per primer cop el color groc en un vehicle policial. Així els colors que identifiquen el Cos de Mossos d’Esquadra (vermell i blau) es combinaran amb el groc, la qual cosa accentuarà la visibilitat màxima fins a 450 metres de distància, superant l’actual distància que s’estableix a un màxim de 100 metres en funció de la franja horària del dia.

Els nous vehicles de trànsit, models Seat Tarraco, Mercedes Benz Vito i Sprinter, i les motocicletes, model BMW R1250RT,  incorporen una important renovació tecnològica que suposa una millora mediambiental i de la seguretat activa i passiva dels agents i de la ciutadania.

En aquesta primera fase es desplegaran un total de 69 vehicles, el que suposa un 21% del total de la flota logotipada formada actualment per 318 vehicles, entre cotxes i motos. Els nous vehicles tindran una millor senyalització prioritària exterior amb la incorporació de més elements d’il·luminació i amb missatgeria de veu pregravada d’home i de dona, davant de necessitats operatives i per garantir la seguretat davant una actuació policial. 

Major respecte pel medi ambient

El nou model de trànsit està basat en el patró Battenberg del Regne Unit, que actualment es pren com a referència arreu del món. Durant els darrers cinc anys s’ha treballat per aconseguir una imatge corporativa del vehicle de trànsit que garanteixi la seva visibilitat a gran distància així com per establir noves tecnologies que suposen un major respecte pel medi ambient. La nova flota mòbil, rebaixa el consum de combustibles i les emissions de CO2 , la qual cosa comportarà un menor impacte sobre el medi ambient.

La millor visualització del vehicle s’aconsegueix també gràcies a la inclinació de les franges laterals i als escaquers i textos que són reflectants en vermell/ blau. El capó és de color blau per millorar la identificació policial i amb la paraula Policia que augmenta de mida per veure’s amb més facilitat.

Noves prestacions per millorar la feina policial

Les prestacions operatives del nou vehicle respecten les recomanacions de salut laboral de la Subdirecció general de Prevenció de Riscos i Salut Laboral del departament d’Interior. Es veuen reflectides en aspectes relacionats amb la millora ergonòmica, l’espai o l’accés al vehicle per part dels mossos d’esquadra que faran servir el vehicle.

Els nous vehicles incorporen un programa per gestionar les flotes de tot el parc mòbil amb l’objectiu de fer el seguiment remot de les incidències dels cotxes policials. També hi ha sistemes de mans lliures per les comunicacions via ràdio a través d’un botó situat al volant del vehicle i un aparell que permet la consulta de dades de les tauletes corporatives de la Policia de la Generalitat- Mossos d’Esquadra a través del sistema multimèdia del vehicle.

A nivell de requisits operatius, s’ha treballat per definir les característiques del propi vehicle, en relació amb les mides interiors, exteriors, la capacitat del maleter, la seguretat activa i passiva del vehicle i el seu respecte pel medi ambient en relació al lloc a on prestarà servei. Es millora el transport i l’accessibilitat a tot el material accessori situat al maleter així com els aïllaments dels habitacles policials. La distribució de tot el material està dissenyada per garantir un ràpid accés en cas d’emergència.

Nova adquisició de cascos amb kit de comunicació per als motoristes

S’ha procedit a la contractació, per procediment d’emergència, de 110 cascos  per als motoristes de trànsit, retolats, i amb kit de comunicació integrat, compatibles amb els sistemes de comunicació instal·lats actualment a les motos de trànsit de la PG-ME.

Els cascos adquirits son model SHOEI Neotec II color fluor. Les seves característiques principals són:

Casc modular de color fluor d’alta visibilitat (Pantone 389C), d’acord amb la normativa UNE-EN 471.

 • Permet l’obertura de la mentonera amb una sola mà.
 • Interior totalment desmontable que permet el seu rentat. Teixits interiors antibacterians.
 • Pantalla interior amb tractament anti-baf. El casc incorpora una visera parasol que absorbeix el 99,99% dels raigs UVB segons DIN EN 1836.
 • Nivell de soroll a l’interior inferior a 84 dB a 100 km/h.
 • Casc adaptat i homologat pel fabricant conforme la norma ECE-R 22.05. que garanteix el compliment d’estàndards de seguretat en quant a amortiment, resistència de penetració, estabilitat lateral, sistema de tancament i visibilitat.

Els cascos aniran retolats amb una sèrie d’emblemes o logos formats per diferents adhesius reflectants repartits pel casc, d’acord amb les indicacions que la DG de la Policia.

El kit de comunicació del casc anirà totalment integrat al casc i  estarà format per:

 • Dos altaveus ubicats a l’interior del casc amb nivell d’àudio regulable.
 • Micròfon amb flexo articulat que permet el funcionament del sistema de comunicació amb la mentonera oberta.
 • Mòdul Bluetooth estàndard que permet aparellar a nivell d’àudio, el kit de comunicació del casc, amb els sistemes de comunicació instal·lats actualment a les motos de trànsit.

1  

Imatges

Fotos

Fotos 214