Mapa

Territori i Sostenibilitat, l'ATM i el Barcelona Supercomputing Center endeguen un projecte de col·laboració per a l'ús de la modelització per avaluar la qualitat de l'aire

La modelització permet disposar d'un pronòstic per a tot Catalunya a una escala d'1x1km

query_builder   12 desembre 2020 11:00

event_note Nota de premsa

Territori i Sostenibilitat, l'ATM i el Barcelona Supercomputing Center endeguen un projecte de col·laboració per a l'ús de la modelització per avaluar la qualitat de l'aire

La modelització permet disposar d'un pronòstic per a tot Catalunya a una escala d'1x1km

Mapa
Model CALIOPE del Barcelona Supercomputing Center

La Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic del Departament de Territori i Sostenibilitat i l’Autoritat del Transport Metropolità (ATM) han iniciat un projecte de col·laboració amb el Departament de Ciències de la Terra del Barcelona Supercomputing Center per a l’ús de la modelització per avaluar la qualitat de l’aire. Aquests models permeten avaluar la qualitat de l’aire al territori, realitzar pronòstics i predir episodis de contaminació i millorar la planificació de la seva gestió.

Foto del seminari
Seminari web sobre l'ús de models de dispersió com a eina de gestió de la qualitat de l'aire
Mapa
Mapa de la mitjana anual de l'any 2019 pel contaminant NO2

També s’ha presentat la diagnosi de la qualitat de l’aire mitjançant modelització dels anys 2016, 2017, 2018 i 2019 per al NO2, O3 i PM10 amb resolució 4x4km que es pot consultar mitjançant uns mapes publicats a través de diferents eines com l’hipermapa (https://sig.gencat.cat/visors/hipermapa.html) o el portal web. “Així doncs, d’aquesta manera tindrem tota la informació de l’avaluació de la qualitat de l’aire en obert: les dades de les estacions, la diagnosi mitjançant modelització i els informes d’avaluació de la qualitat de l’aire” ha dit Mercè Rius.

També està en desenvolupament un model urbà de simulació numèrica amb una resolució entre 20 i 100 metres per l’àmbit de les zones de baixes emissions. En un futur es preveu disposar de la  diagnosi a una resolució de 1x1km, incorporar les partícules en suspensió PM2,5 i ampliar el càlcul de la població exposada per als anys 2017, 2018 i 2019.

 

Així mateix, des del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) també es disposa d’eines per modelitzar la dispersió de contaminants com CALPUFF i, en un futur immediat també es preveu implementar una plataforma operativa de sistema de trajectòries basada en els models WRF i HYSPLIT, que permeti diagnosticar i pronosticar situacions concretes respecte a la qualitat de l'aire davant de situacions d'alerta o per requeriments associats a la planificació d’infraestructures.

 

Totes les presentacions i el vídeo del seminari web sobre l’ús de models de dispersió com a eina de gestió de la qualitat de l’aire estaran, properament, disponibles al web de medi ambient del Departament de Territori i Sostenibilitat (http://mediambient.gencat.cat/ca/05_ambits_dactuacio/atmosfera/qualitat_de_laire/)

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined